Rekordot döntött az amerikai naivitás?

Több izraeli miniszter bírálta az amerikai diplomácia azon döntését, hogy Washington kész együttműködni a hétfőn beiktatott palesztin egységkormánnyal és fenntartani a Palesztin Hatóságnak folyósított amerikai segélyt.

„Sajnos, az amerikai naivitás rekordot döntött. Bármilyen együttműködés a Hamásszal, amely gyermekeket és asszonyokat ölt, elfogadhatatlan”- nyilatkozta Gilad Erdan kommunikációs miniszter, aki egyben a nemzetbiztonsági kabinetnek is tagja. A Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyik bizalmasának számító miniszter elítélte az „amerikai kapitulációt”, amely szerinte semmiképpen sem fogja tudni újjáéleszteni a megszakadt béketárgyalásokat.

Washington a palesztin egységkormány hétfői beiktatása után jelezte együttműködési szándékát a terrorszervezetnek minősülő Hamász és a Palesztin Hatóság hátterét biztosító Fatah közötti megállapodás alapján létrejött kabinettel. Jennifer Psaki külügyi szóvivő elmondta: Washington úgy ítéli meg, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnöknek sikerült  Hamász tagok nélküli technokrata kormányt összeállítania. Az Egyesült Államok követni fogja az egységkormány tevékenységét, mindenekelőtt az erőszakmentesség elvének tiszteletben tartását, mondta az amerikai szóvivő.

Jeruzsálemet mélyen elkeseríti a washingtoni döntés, hogy egy Hamász által is támogatott kormány mellett áll ki. A Hamász terrorista szervezet, amely Izrael elpusztítására törekszik, nyilatkozta az AFP hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő izraeli diplomata.

"Nem értem az amerikai üzenetet", mondta Yoval Steinitz, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter. Steinitz kettős nyelvezettel vádolta meg az amerikai adminisztrációt, emlékeztetve, hogy az új palesztin kormány kapcsán egyszer azt emelik ki, hogy „egységkormány”, azaz a Hamászt is képviseli, máskor meg épp az ellenkezőjét, azt, hogy technokrata kabinet. 'A Hamász kormánya, terrorista kormány” - szögezte le az izraeli szaktárca vezetője az izraeli katonai rádiónak.

A hétfőn beiktatott palesztin egységkormánynak 17 minisztere van, öt a Gázai övezetből.  Ideiglenes kormány, amelynek elsődleges feladata a választások előkészítése és megrendezése az év végéig. Palesztin területen ugyanis 2009 óta halasztják a választásokat, Abbász elnöknek a meghosszabbított mandátuma is 2010-ben lejárt. Parlamenti választás 2006-ban volt utoljára, akkor a Hamász nyert, aminek köszönhetően kirobbant a Hamász-Fatah fegyveres ellentét. Abbász elnök aaz egységkormánynak nevezett kabinet beiktatásakor bejelentette a palesztinok közötti ellentét befejezését is.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kérte a nemzetközi közösséget, hogy ne siesse el a ramallahi kormány elismerését. 

Szerző

ENSZ BT: nincs humanitárius vészhelyzet Ukrajnában

Publikálás dátuma
2014.06.03. 13:20
Fotó: Brendan Hoffman/Getty Images
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjai nem gondolják úgy, hogy humanitárius vészhelyzet lenne Dél-Kelet-Ukrajnában és szükség lenne egy segélyfolyosó megnyitására. 

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint nincs esély arra, hogy az Oroszország által hétfő este benyújtott határozattervezetet elfogadja a testület. Az  AFP által megszerzett dokumentum az erőszak leállítására szólítaná fel Kijevet, mert az orosz álláspont szerint a békés lakosság egyre többet szenved, és ellenük továbbra is harci repülőgépeket, nehéztüzérséget vetnek be.

Az orosz határozattervezetet bírálták a nyugati államok képviselői. Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet szerint világossá kell tenni, hogy az ukrán válság politikai-biztonsági jellegű, nem pedig humanitárius. "Senki nem szenved élelmiszerhiányban, a városokat senki nem támadja. Nem látjuk, hol az a válság, amely segélyfolyosók kialakítását indokolhatná" – fogalmazott. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Jen Psaki egyenesen képmutatónak nevezte az orosz hozzáállást. Miközben Oroszország New Yorkban a határozattervezettel próbálkozik, semmit nem tesz annak megakadályozása érdekében, hogy az ukrajnai oroszbarát szakadárok újabb és újabb célpontokat találjanak - emelte ki.

Élesen elítélte a tervezetet és felháborodását fejezte ki azzal kapcsolatban Ukrajna ENSZ-nagykövete. Jurij Szerhijev szerint az orosz lépés cinikus és erkölcstelen, hiszen miközben Moszkva a tervezetben az erőszak leállítását követeli, ukrán területet tart "megszállva", és támogatja a lázadó kelet-ukrajnai csoportokat.

Szerző
Témák
Ukrajna ENSZ BT

Snowden nem mehet Németországba

Nincs esély arra, hogy Edward Snowdent német területen hallgassák meg az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos tevékenységével kapcsolatban. A berlini kormány a Bundestag illetékes parlamenti vizsgálóbizottságával egy leirat útján közölte álláspontját. Ebben ugyan nem tartanák elképzelhetetlennek, hogy „egy külföldi országban” hallgassák meg a kiszivárogtatót, az azonban – az ellenzék követelése ellenére – lehetetlennek tűnik, hogy ez Berlinben történjen meg.

Snowden német ügyvédje, Wolfgang Kaleck már régóta szorgalmazza, hogy a tavaly augusztus óta orosz vízummal rendelkező Snowdent ne Moszkvában kérdezzék meg az NSA adatgyűjtéseinek hátteréről. Szerinte ugyanis ez rizikót jelentene biztonsága szempontból. Kaleck nem részletezte, mire is gondol. Ugyanakkor a berlini kormány a dokumentumban azt közölte, nem tudja garantálni, hogy megvédje Snowdent az Egyesült Államoktól. A kabinet lehetségesnek tartaná Washingtonnak való kiadatását abban az esetben, ha Németországba jön.

Németországban tavaly nagy felháborodást keltett, hogy – mint a kiszivárgott dokumentumokból kiderült – az NSA lehallgatta Angela Merkel kancellár telefonját. A német közvélemény meglehetősen kritikusan szemléli az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség tevékenységét. Egy a dpa hírügynökség által készített felmérés szerint a megkérdezettek 49 százaléka támogatná Snowden németországi meghallgatását. Csak 32 százalék foglalt állást ez ellen. A kiszivárogtató oroszországi tartózkodási engedélye július végén jár le.

Közben a brazil kormány ellentmondott Snowdennek. Luiz Alberto Figueiredo külügyminiszter cáfolta, hogy menedékkérelmet kaptak volna tőle, amint ezt egy hétvégi, a brazil TV Globo által sugárzott interjúban közölte.

Szerző