Jogerős itthon az EP-választás eredménye

Jogerőssé vált a májusi európai parlamenti (EP-) választás eredménye, miután a Kúria kedden elutasította a választás eredményét megállapító határozat ellen benyújtott egyetlen jogorvoslati kérelmet.

 A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) május 30-án állapította meg az EP-választás eredményét a szavazóköri jegyzőkönyvek és a külképviseleteken leadott szavazatok megszámlálásáról kiállított jegyzőkönyv alapján. Az NVB-határozat ellen a Seres Mária Szövetségesei párt NVB-be delegált tagja nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelemnek minősülő beadványt.

A Kúria kedden meghozott - és internetes oldalán közzétett - végzésében érdemi vizsgálat nélkül elutasította a felülvizsgálati kérelmet. Végzésében utalt arra, hogy a bírósági felülvizsgálatban kötelező az ügyvédi képviselet, és a beadványozó sem ügyvédi meghatalmazást, sem a saját ügyében eljárás feltételeit nem igazolta. Ezért a Kúriának érdemi vizsgálat nélkül el kellett utasítania a beadványt. 

A Kúria szerint az is megállapítható az iratokból, hogy a kérelmező az NVB tagja, a választási eljárási törvény szerint ugyanakkor nem nyújthat be fellebbezést és bírósági felülvizsgálati kérelmet az ügyben eljáró választási bizottság tagja. Ennélfogva pedig a kérelmező - mint a támadott határozatot hozó választási bizottság tagja - ügyvéd útján sem lenne jogosult a határozat felülvizsgálatát kérni - szögezte le a Kúria. 

Az EP-választás eredménye ellen ez az egyetlen jogorvoslat érkezett, és mivel ez lezárult, a választás eredménye jogerőssé vált. Az NVB ezután várhatóan még a héten elfogadja a választás eredményéről szóló közleményét, amelyet a Magyar Közlönyben kell közzétennie.

Szerző
Témák
EP-választás

Ez a gazdaságpolitika éhezésbe taszítja az országot

Nem támogatja Varga Mihály újbóli miniszteri kinevezését az MSZP. A nemzetgazdasági miniszter folytatni akarja a gyermekéhezést okozó jövedelempolitikát, és nem tesz intézkedéseket a forint árfolyamának erősítése érdekében - indokolta az ellenzéki párt döntését az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke kedden Budapesten újságíróknak.

Burány Sándor közölte, a bizottság kormánypárti tagjai támogatták, az MSZP és a LMP viszont nem Varga Mihály újabb miniszteri megbízatását a bizottsági meghallgatáson. Hangsúlyozta, az MSZP azért nem támogatta a kinevezést, mert nem értenek egyet a kormány által folytatott jövedelempolitikával, amelynek "folytatása mellett tört lándzsát Varga Mihály" miniszterjelölti meghallgatásán.

Burány Sándor emlékeztetett arra, hogy egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés szerint minden második gyermek éhezik Magyarországon. Értékelése szerint ez jórészt az elmúlt négyéves kormányzati jövedelempolitikának köszönhető. Burány Sándor elmondta, szorgalmazták a forint erősödését segítő kormányzati lépéseket, de Varga Mihály kitérő választ adott. Míg ellenzékből a Fidesz bírálta hasonló árfolyamszint mellett a szocialista kormányt, most egyszerűen széttárja a karját, mondván, az árfolyam a piaci mozgások következménye - közölte a képviselő, aki szerint a kormánynak a gazdaságpolitikájával támogatnia kell a forintot.

Nem Lázárra és Sesztákra

Az Együtt-PM nem ért egyet azzal, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt Miniszterelnökséget vezető miniszterré, Seszták Miklóst pedig nemzeti fejlesztési miniszterré nevezzék ki – mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a szövetség társelnöke. Kónya Péter arra kérte Orbán Viktor kormányfőt, hogy vonja vissza a két politikus miniszteri jelölését.

A független képviselő úgy fogalmazott: mindkettejükről nyilvánosságra kerültek olyan adatok, amelyek nem csak az alkalmatlanságukat bizonyítják, de méltatlanságukat is a posztra. Egy normális demokráciában ilyen politikusoknak a közélettől messze távol kell maradniuk – tette hozzá.

Lázár János személyesen felelős azért, hogy az ország eleshet 1500 milliárd uniós támogatástól illetve, hogy civil szervezetek nagy valószínűség szerint nem kaphatnak meg negyvenmilliárd forintot a Norvég Alapból – fogalmazott.  Miközben az államtitkár hivatalosan havi egymillió forintot keres, „23 millió forintokat költ fácánvadászatra” – közölte. Ezt azzal folytatta, hogy Lázár János „különböző közpénzekből fizetett luxusnyaralásokon, (…) luxusszállodákon és luxusgépkocsikon élősködik az állampolgárok pénzén”.

A másik jelöltre áttérve kijelentette: „Seszták Miklósról pedig köztudottá vált, hogy offshore-lovag”. A politikus számos olyan közbeszerzési tevékenységnek volt a részese, amelyekről kiderült, hogy korrupciógyanúsak voltak – mondta Kónya Péter.

Szerző
Frissítve: 2014.06.03. 14:32

Kövér László: kell a jól végzett fizikai munka

Munkára, jól végzett fizikai munkára szüksége van az országnak - jelentette ki az Országgyűlés elnöke kedden a Parlament Felsőházi Termében a VII. Szakma Sztár Fesztivál országos díjátadó ünnepség.

Kövér László kiemelte: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett országos szakmai versenyen legjobb helyezést elértek elismerésének helye van a Parlament falai között, mert az ország házát olyan dolgokra lehet használni, amelyek a nemzet életében nagyon fontosak. Leszögezte: a mostani esemény - ez a verseny - pedig az. 

Hozzátette, hogy a szakmai megmérettetéseken évről évre egyre többen vesznek részt. Közben az emberek maguk is folyamatosan fejlődnek. Az idei szakmai vetélkedők 38 szakmában 4000 fiatalt "mozgattak meg". Közülük 194-en jutottak a háromnapos döntőbe. Az eseményre több ezren voltak kíváncsiak.

Szerző