Előfizetés

A vereséget nem viseli

Seres Attila
Publikálás dátuma
2014.06.04. 07:53
A szabadidősport nagyasszonya szerint a skandinávoktól fényévnyire vagyunk, de a régióban még kapaszkodunk FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Az idén először díjazott szabadidősport kategóriában Fair Play trófeát kapott a napokban Monspart Sarolta egykori tájékozódó futó világbajnok, aki 2012 évvégén azért mondott le  a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki tisztéről, a Szabadidősport tagozatának vezetéséről,  mert szerinte a szakág méltatlanul kevés figyelmet és főleg anyagi támogatást kap a magyar sportvezetéstől. Interjúnkban megkérdeztük tőle, csak nem engesztelésképpen kapta a  kitüntetést?

 - Örömteli dolog lehet manapság sportvezetőnek lenni, hiszen - talán az '50-es évek óta -  nem fordítottak olyan figyelmet a sportra, mint napjainkban, arról nem is beszélve, hogy a  sportfinanszírozás még soha nem volt olyan bőkezű, mint manapság.

- Egyetértek, sem a figyelem, sem az anyagi támogatás soha nem volt még akkora, mint most. A tény önmagában üdvözlendő, ha az arányok némileg mások lennének, egy szavam sem  lenne. Nem arról van szó, hogy a MOB öt szakága - az olimpiai sportágak, a nem olimpiai  sportágak, a fogyatékos-, a szabadidő- és a diáksport szakág ugyanolyan támogatást kapjon.  De hogy ekkora különbségek legyenek közöttük, azzal nehéz egyetérteni.

- Arra gondol, hogy a figyelem nagyobbrészt az élsportra irányul? Mintha csupán a kirakatot  akarnák kicicomázni?

- Konkrétan arra gondolok, hogy a MOB évente körülbelül 10 milliárd forintból gazdálkodik.  Az még sem járja, hogy ebből az összegből a szabadidő sportra 350-400 millió, azaz a  keret 25-öd része jusson, miközben ezzel több, mint 9 millió lakos rendszeres testedzését,  sportolását kellene segíteni. Ráadásul ebből a párszáz millióból is rendre elvont a sportért  felelős államtitkárság, s így a szabadidősport pályázatokra nagyon kevés maradt.

- Most már értem, miért nyilatkozta valahol: "mit csináljak, hogy felhívjam a figyelmet a  szabadidősportra, gyújtsam fel magam?"

- A MOB elnökségi üléseken is feltettem ugyanezt a kérdést, s mindenki mosolygott a  kifakadásomon, nyilván túlzásnak tartották. Aztán amikor a múlt év végén lemondtam a  MOB alelnöki posztjáról, talán megértették, hogy komolyan beszélek. Az önégetést persze  én sem gondoltam komolyan, azt azonban igen, hogy tenni kellene valamit azért, hogy a  tömegek sportoljanak, mozogjanak, óvják egészségüket. Rá kellett jönnöm, hogy nekem, a  70 éves sánta öregasszonynak, már nem valami jó az érdekérvényesítő képességem. Ebben  nem vagyok világbajnok. Pedig azokon az ezreket megmozgató versenyeken, amelyeken  miniszterek, államtitkárok, politikusok is futnak, s a résztvevők háromnegyede névről ismer engem, még sem tudtam elérni, hogy a szabadidősportra arányaiban nagyobb állami támogatás jusson. Mindig konkrétan megneveztem, mire kérek szabadidősportos pénzt. Ez vereség volt, s egykori élsportolóként minden vereséget rosszul tolerálok.

- Személyes okokról is hallani lehetett. A Szabadidősport Szövetség főtitkárával, Salga  Péterrel nem volt eszményi a kapcsolatuk.

- Finoman fogalmazva. Egyrészt szakmai kérdésekben nem jutottunk zöldágra, másrészt  értékbeli nézeteltéréseink voltak, pályázati pénzügyekben is vitáink támadtak. Nem rejtem  véka alá a véleményemet: a főtitkár negyedszázada irányítja ezt a területet, de nem mindig  veszi észre, hogy azóta nagyot fordult a világ.

- Ön skandináv módra szerette volna kivezényelni a tömegeket a zöldbe. Miért van ilyen nagy  szükség a sportra, a mozgásra?

- Az Országos Egészségfejlesztési Intézetben dolgoztam jó ideig, s szakmai oldalról is láttam, hogy a rendszeres sportolás az egészségnek szükséges, de nem elégséges feltétele.  A rendszeres testmozgás önmagában nem garancia az egészségre, de alapvető feltétele. A  másik ok korunk népbetegsége, a munkahelyi stressz. Erre pedig a legjobb orvosság, ha  futunk rá egyet, ha kieresztjük a gőzt. Viszont ha edzett vagyok, állóképesebb, jobban tudok  alkalmazkodni, küzdőképesebbé válok, nagyobb lesz az önbizalmam, békességbe kerülök  önmagammal. S természetesen a világ legcsodálatosabb sportlétesítménye a természet.

- Nemzetközi összehasonlításban hogy állunk a szabadidősportban?

- A skandinávoktól fényévnyi távolságra vagyunk, de itt Közép-Európában, az egykori  szocialista blokk országai között még mindig az élen állunk. A lakosság 10-15 százaléka sportol manapság a statisztika szerint - ebben persze benne vannak az élsportolók, a labdarúgók is -, de ez nagyon kevés. Még vagy 10-15 nagyvárosban kellene olyasféle futókör, mint amilyen a Margitszigeten épült, vagy legújabban a Városmajorban. Csakhogy ehhez pénz kell. 2011-ben, mielőtt a MOB-hoz kapcsoltak volna minket, körülbelül. 850 millióból gazdálkodott a szabadidősport, mostanában a feléből se.

- Megérte lemondani? Valaki odafigyelt erre?

- Elvesztettem a létem egyik felét a lemondásommal. Küzdöttem az ország lakosságának  egyharmadáért, a nyugdíjasokért. Küzdöttem a lakosság nagyobbik feléért, a nőkért, a  családok egészséges életmódjának karmestereiért. Azokért, akik például a futballból majdnem teljesen kirekesztődnek. Küzdöttem a munkahelyi sportolás általánossá tételéért. Érdekes, a multiknál ez megy. Ők felismerték saját érdekeiket, hogy a legolcsóbb az egészséges, edzett munkaerő.

- Szóval odafigyelt valaki az ön lelépésére?

- Ez az ország bántóan férfi centrikus. A MOB vezetésében szinte csak ők vannak. Kiváló  sportolók voltak, olimpikonok, de nem biztos, hogy mind jó vezető. Talán örültek, hogy  megszabadulnak tőlem, az egyetlen nagyszájú, "megmondom"nőtől. nem tudom, így van-e, nem kérdeztem. A saját "bánatomba" estem bele.

Csak látszólag hátrál meg a Fidesz

A fideszes Gulyás Gergely módosítója sem javít érdemben azon, hogy a választási csalás határát súroló, durván aránytalan mandátumszámítási rendszert vezetne be a Fidesz a fővárosban.

Az eredeti kormánypárti salátatörvény az indoklás szerint "jól szolgálja egy valóban európai, jól működő, demokratikus és magán spóroló fővárosi vezetés létrejöttét", ám valójában nem más célt szolgál, mint a fővárosi közgyűlés tagjai választásának alapvető átírásával bebiztosítja a testületben a kormánypártok jelenlegi egyfős többségét, sőt, azt kétharmad-közelire növeli, a Fidesz-KDNP támogatottságának érdemi növekedése nélkül is.

A változtatások lényege, hogy a jelenleg 33 fős - plusz a főpolgármester -, pártlistákról választott fővárosi közgyűlést már idén ősztől a mindenkori 23 kerületi polgármester alkotná, 9 képviselő pedig egy úgynevezett "kompenzációs listáról" - amelyen a vesztes kerületi polgármester-jelöltek szerepelnek - jutna be. Az új testület több, mint kétharmada tehát "alanyi jogon", polgármesterként kerülne be, úgy, hogy a négy-ötszörös lakosságszám-különbségű kerületek ugyanúgy egy mandátumot "érnének". Ez az aránytalanság figyelhető meg a kompenzációs listáknál is, és Gulyás javaslata csak utóbbira kínálna megoldást a töredékszavazatok számításának a kerületek lakosságszámához viszonyított arányosításával.

A salátatörvényhez amúgy a hétfő éjféli határidőig összesen kilenc módosító indítvány érkezett, viszont csak kettőt támogatott az Országgyűlés igazságügyi bizottsága: Gulyásét és Fodor Gáborét. A független képviselő azt javasolta, hogy legyen lehetőség a többes ajánlásra az önkormányzati választáson. Indoklása szerint a többes jelölés tilalma "megteremti a nagy pártok, azaz a kormánypárt lehetőségét arra, hogy már a nála kisebb ellenfelek indulását is megakadályozza".

Az a párt ugyanis, amely elsőként adja le a gyűjtőíveket, még szerencsés lesz, hiszen azokban kizárt lesz a többes ajánlás előfordulása, és ha a jelöltet jogerősen nyilvántartásba vették, utána hiába volt több aláírása az ajánlónak, ez az első lesz érvényes, a többi nem. "Ha ehhez hozzáképzelünk némi szándékosságot, akkor egyes pártaktivistáknak kifejezetten érdekük lesz, hogy az ellenérdekelt felek gyűjtőíveit tömegesen aláírják, és ezáltal érvénytelenítsék azokat" - hívta fel a figyelmet Fodor.

Gulyás és Fodor mellett két jobbikos képviselő is benyújtott javaslatot, amely egyetlen - a polgármester- és főpolgármester-jelöltek indulásához szükséges ajánlások számát csökkentő - paragrafuson kívül a salátatörvény minden további pontját visszavonná. A legaktívabb az LMP-s Schiffer András volt, aki egymaga hat módosító indítványt nyújtott be. Az egyik nemcsak a fővárosban, hanem minden településen megkönnyítené a jelöltállítást, a másik tízezerről ezer forintra csökkentené az elvesztett jelölőívek miatt fizetendő bírság mértékét, továbbá ezt levonhatóvá tenné a jelöltek és jelölőszervezetek költségvetési támogatásából. Egy másik Schiffer-javaslat Gulyáséhoz hasonlóan arányosítaná a mandátumszámítást a kompenzációs listán, egy további pedig a 9 kompenzációs listás helyet 12-re növelné.

Schiffer azt is felveti, hogy ne lazítsanak az összeférhetetlenségi szabályokon, továbbá azt a TASZ által a törvényjavaslat szövegében felfedezett passzust is "hatástalanítaná", amely a jogvédő szervezet szerint segítene eltitkolni a nyilvánosság elől az esetleges választási csalás bizonyítékát.

Késik átláthatósága bizonyításával a CÖF

Népszava
Publikálás dátuma
2014.06.04. 07:18
Fotó: BIELIK ISTVÁN
Tegnap lapzártánkig semmi jele nem volt a Civil Összefogás Fórum (CÖF) honlapján az Orbán Viktor és kormánya mellett békemeneteket szervező "civilek" mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) május 31-ig kötelezően benyújtandó és nyilvánosságra hozandó tavalyi évi beszámolójának, illetve közhasznúsági jelentésének. 

Ezt hiányolta közleményében a Liberális párt elnöke is. Fodor Gábor emlékeztetett, hogy az egyik alapító, Csizmadia László a múlt héten úgy nyilatkozott: "az igazság pillanata" lesz május 31-e, ameddig be kell nyújtaniuk számviteli beszámolóikat, hiszen "precíz" nyilvántartásuk "csattanós választ ad azokra az ellenzéki rágalmakra, amelyek szerint a Fidesz kampányát kormányzati pénzek visszaosztásával támogatták volna."

Fodor szerint nemcsak az ígért csattanós válaszról feledkeztek meg a CÖF-ösök, így szervezeteik továbbra sem átláthatóak, hanem szabályt is sértettek a közzététel elmaradásával. Március végén az LMP-s Schiffer András is az elszámolás sürgette, mondván: világos, hogy "a Fidesz a CÖF-höz szervezte ki negatív kampányát". A CÖKA egyébként tavaly csaknem 40 millió forintot fogadott el a Fidesz pártalapítványától.