Fa Nándorék visszaléptek!

Publikálás dátuma
2014.06.03. 21:22
Fotó: Facebook.
Visszalépett Fa Nándor és Goszleth Marcell a New York-Barcelona vitorlásversenytől, amelyen a Spirit of Hungary nevű hajóval indultak volna.

A magyar páros helyi idő szerint szombaton tíz óra körül érkezett meg az Atlanti-óceán átszelése után New Yorkba. Alig több mint egy napjuk maradt a vasárnap déli rajtig pihenésre, javításra és további előkészületekre, miközben a mezőny másik négy csapata már napok óta ott volt. A versenyrendezőség kérésére aztán ők is elrajtoltak a többiekkel, de megbeszélték, hogy néhány mérföld után visszafordulnak. Mivel így hivatalosan versenyben maradnak, úgy tervezték, hogy a szükséges javítások elvégzése után, két-három nappal később vágnak neki a távnak. Erre azonban technikai okok miatt mégsem kerülhet sor.

"A hajónak időre van szüksége, hogy a javítási munkálatokat eredményesen el tudjuk rajta végezni, és a sorozat további versenyeire újra formába lehessen hozni. Ez sok idővel, türelemmel, elemzésekkel és módosításokkal jár egy nálunk sokkal fejlettebb technikai háttérrel rendelkező versenycsapat esetében is..." - tájékoztatta az MTI-t Fa Nándor, hozzátéve: csalódott, amiért vissza kellett lépniük, de biztos benne, hogy ez volt a helyes döntés.

"Mindezek mellett és ellenére összességében" mindketten elégedettek a hajó stabilitásával, teljesítményével, kezelhetőségével. A következő hónapokban a hajó tökéletesítésével foglalkoznak majd. "Megszületett a csikó, lábra állt, s most következik a versenylóvá nevelése" - fogalmazott.

Fa Nándor - aki már háromszor vitorlázta körül a Földet - március 23-án, Székesfehérváron mutatta be a 60 lábas (18 méteres) karbon vitorlást, amellyel a hajóosztály világbajnoki sorozatában indul majd. Az adriai behajózás után május 16-án vágott neki olimpikon társával Gibraltárból az Atlanti-óceán átszelésének, amely 15 napig tartott.

Fa Nándor később több, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő versenyen is szeretne indulni, a végső cél pedig a 2016-17-es Vendée Globe szóló, nonstop Föld-kerülő verseny lesz az új hajóval. A legkeményebb vitorlázóviadal 1992-93-as kiírásában a magyar hajós - legjobb nem franciaként - az ötödik helyen ért célba.

Szerző

Négy érmet várnak a vívóktól az Európa-bajnokságon

Huszonöt fős vívóválogatott utazik a strasbourgi Európa-bajnokságra, melyen a korábbi eredmények és az idei világkupa-sorozat alapján több szakágban éremesélyekkel lépnek pástra a magyarok.

Hivatalos elvárást ugyan nem fogalmazott meg a hazai szövetség, de - amint az a keddi sajtótájékoztatón elhangzott - ha a jelenlegi világranglista alapján osztanának érmeket, akkor a magyaroknak a párbajtőröző Szász Emese és a férfi párbajtőrcsapat révén két arany, a kardozó Szilágyi Áron és a női párbajtőrcsapat jóvoltából pedig két bronz jutna a szombaton kezdődő és jövő szombatig tartó kontinensviadalon.

Szász Emese ezt megelőzően négy éve állt az élen a rangsorban, de mint mondta, nem szeretné, ha ez legközelebb megint négy év múlva következne be, már csak azért sem, mert közben rendezik az olimpiát Rio de Janeiróban. Tavaly érmes volt az Eb-n, idén pedig aranyat, ezüstöt és bronzot szerzett vk-versenyen, így esélyesként utazik Strasbourgba.
"Ezzel egyelőre nem foglalkozom, remélem, ott sem fogok. Jól megy a vívás, bízom benne, hogy összejön egy jó eredmény, akárcsak a csapatnak, amely ugyancsak egy-egy első, második és harmadik helyet gyűjtött be idén" - mondta.

Szilágyi Áronnak, akinek olimpiáról és világbajnokságról is van már aranyérme, az Eb-győzelem még hiányzik.
"Jól sikerült a világkupaszezon, két aranyat és egy ezüstöt nyertem, ami bátorságot adhat az Eb-re - kezdte esélylatolgatását. - Bízom egyébként a csapatban is, mert bár idén egy kicsit halványabban teljesítettünk, de tavaly például ezüstöt nyertünk az Eb-n."

A hétszeres Európa-bajnok párbajtőröző Boczkó Gábor arról beszélt, hogy a szezonja eddig gyakorlatilag egy kálvária volt, "összeszedett egy sérülést", amiből nagyon lassan épült fel, s amikor újrakezdte a vívást, kiderült, még nincs megfelelő állapotban.
"Márciusban drasztikus pihenőt kellett tartanom annak érdekében, hogy később majd a riói szereplést megcélozhassam. Az elmúlt tizenkét évben mindegyik Eb-ről éremmel tértem haza, és bár még érzem a vállam, bízom benne, hogy ezúttal is összejön egy dobogós helyezés" - mondta az 1997-es, a 2002-es és a 2003-as kontinensviadal egyéni győztese.

A hatszoros Eb-első Imre Géza emlékeztetett rá, hogy volt egy szóbeli megállapodása, miszerint a párbajtőr-válogatott tavalyi vb-győzelme után kicsit pihen, s csak ha szükség lesz rá, akkor száll ismét komolyabban versenybe.
"Ez történt, mert ugyan a fiatalok nélkülem is jól szerepeltek, de nem lehetett tudni, hogyan alakul Bocek sérülése. Egyelőre a jelek nem olyan kedvezőek, mint a tavalyi vb előtt voltak, de mi mindent megteszünk a sikeres szereplésért" - fogalmazott az utazó csapat legidősebb tagja.

Márton Anna a legfiatalabb strasbourgi magyar résztvevő, aki idén a juniorok között Európa- és világbajnokságot is nyert kardban. Ő azt mondta, izgul kicsit, mert a felnőttek között is szeretne bizonyítani.
Az Eb-keretben Boczkó és Imre mellett a tőröző Varga Gabriella és Knapek Edina, valamint a párbajtőröző Tóth Hajnalka és Rédli András is állt már a dobogó legfelső fokán kontinensviadalon.

Tavaly, Zágrábban a magyarok öt érmet - két ezüstöt és három bronzot - szereztek: második lett a Boczkó, Imre, Rédli, Szényi Péter összeállítású párbajtőrcsapat és a Szilágyi, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba alkotta kardválogatott, míg a harmadik helyet szerezte meg Szász egyéniben, illetve csapatban Antal Edinával, Budai Dorinával és Révész Juliannával együtt, továbbá a Mohamed Aida, Knapek, Varga Gabriella, Varga Katalin tőregyüttes.
Amint az a sajtótájékoztatón elhangzott, az öt éremmel most is mindenki nyilvánvalóan elégedett lenne, pláne, ha arany is összejönne.

A sajtóeseményen együttműködési megállapodást kötött a szövetség és a Mercedes-Benz Hungária Kft., illetve a Volánbusz Zrt. A két partner abban segít a szövetségnek, hogy a magyar vívók időben és kényelmesen jussanak el a versenyhelyszínekre.

Szerző

A "drukkerek" miatt büntet az MLSZ

A Debrecen, a Ferencváros, a Diósgyőr, az Újpest és a Videoton is komoly, többszázezer forintos büntetést kapott kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottságától.

A grémium döntése szerint a bajnok Debrecennek - visszaesőként - 400 ezer forintot kell fizetnie, miután az NB I utolsó fordulójában, a Budapest Honvéd elleni hazai találkozóján szurkolói nagy mennyiségű pirotechnikai eszközt vittek be és használtak is a stadionban.

Az FTC drukkerei szintén pirotechnikai eszközöket használtak, s emellett megbotránkoztató rigmusokat kiabáltak vasárnap, a csapat Paks elleni meccsén, a Puskás Ferenc Stadionban, ezért a klub 500 ezer forintot köteles fizetni. A fővárosi egyesület - melynek szurkolói miatt a bizottság korábban 17 mérkőzéssel kapcsolatban folytatott le eljárást - szintén visszaesőnek számít.

A Videoton-Diósgyőr OTP Bank Liga-találkozó kapcsán mindkét csapat büntetést kapott: a házigazda székesfehérvári klub 300, a vendégek pedig 100 ezer forintot fizetnek majd. Előbbi a szimpatizánsai "rasszista és megbotránkoztató megnyilvánulásai" miatt bűnhődik, utóbbi pedig szurkolói megbotránkoztató rigmusai következtében.

A DVTK-t a másfél hete rendezett Magyar Kupa-döntőn tapasztalt szurkolói viselkedés miatt is büntették. Akkor a miskolci nézők megbotránkoztató rigmusokat kiabáltak, s pirotechnikai eszközöket használtak, amiért 300 ezer forintot kell fizetnie a diósgyőrieknek.

A finálé másik érdekeltje, a győztes Újpest félmillió forintos büntetést kapott, mert a lila-fehér drukkerek a megbotránkoztató rigmusok bekiabálásán és a pirotechnikai eszközök használatán túl kirekesztő megnyilvánulásokra is ragadtatták magukat.

A Pécsi MFC-nek szintén fizetnie kell, méghozzá 100 ezer forintot, ám nem drukkerei miatt, hanem azért, mert Márton Gábor edzővel kapcsolatos "megállapodás szerinti pénzügyi kötelezettségét az előírt határidőben nem teljesítette".

Az NB I 30. fordulójában kiállított játékosok közül a kecskeméti Marko Vukasovic két, míg a paksi Windecker József és a szombathelyi Fehér Zoltán egy-egy bajnoki találkozóra szóló eltiltást kapott.

Szerző