Megtermékenyítés robotokkal?

Spermiumokhoz hasonló robotok segíthetik a mesterséges megtermékenyítést: a hímivarsejtek alakját és mozgását utánozzák azok az apró szerkezetek, amelyeket mágneses erőtérrel mozgatnak holland fejlesztőik. 

A MagnetoSpermnek nevezett robotok gyógyszerek célba juttatását, a lombikban történő megtermékenyítését (IVF) vagy az elzáródott erek megtisztítását is segíthetik - tudósított a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál az Applied Physics Letters szaklapban közölt tanulmányról. "A természet hatékony eszközöket tervezett a mikroszkopikus léptékű mozgásra" - magyarázta Sarthak Misra, a holland Twentei Egyetem mérnöke közleményében.

Misra és kutatócsoportja a természet inspirálta robotokat és élő mikroorganizmusokat használó szerkezeteket fejlesztenek, amelyek igen kis léptékben hajtanak végre összetett feladatokat. Frissen megjelent tanulmányukban akkora robotokat terveztek, mint az emberi hajszál szélességének tízszerese. Elülső részüket "vastag" kobalt-nikkel borítás fedi, "farkuk" azonban fedetlen.

Ha egy hűtőmágnesnél kisebb erejű mágneses mezőnek tették ki őket, a robotok feje forogni kezdett, farkuk előre-hátra mozgott, hogy előre hajtsa a szerkezeteket. A kutatók úgy kormányozták őket, hogy a cél felé irányították a mágnest.

A mágneses úszó mikrorobotok a kutatók szerint egy sor biomechanikai célra lehetnek alkalmasak: többek közt gyógyszereket lehet velük beadni és segítségükkel megtisztíthatják az elzáródott ereket.

Szerző

György Péter 18 év után otthagyja az Origót

György Péter a Matáv tanácsadójaként nagy szerepet vállalt az Origo megalapításában, azóta is részt vesz a menedzsment döntéseiben. A főszerkesztő kirúgása azonban már sok volt neki, szerinte az Origo többé nem lesz valódi újság.

A médiatudós-esztéta 18 éve részt vett az Origo megalapításában, a Matáv tanácsadójaként ő javasolta a cégnek, hogy készítsen internetes újságot. Most arra készül, hogy otthagyja az Origót, miután felháborította Sáling Gergő főszerkesztő kirúgásának módja - írta a 444.hu.

György Péter készítette elő az Origo 1998-as indulását, ő toborozta a szerkesztőség első vezetőit, azóta is részt vesz a kiadó döntéseiben, jelenleg mint az igazgatóság tagja.

Szerinte az Origo Sáling kirúgása után nem lesz többé valódi újság. "Elmondhatatlan aggodalom van bennem a magyar online újságírók iránt" - mondta György Péter, aki az ELTE kommunikáció szak vezetőjeként újságírós több generációját képezte ki elég nagy sikerrel.

Szerző

Mégsem építik be annyira a ligetet

Mégsem építik be annyira a Városligetet, mint korábban tervezték. Legalábbis Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa és Tarlós István főpolgármester közlése szerint "módosul a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galéria tervezési területe, valamint nem a park területén épül majd fel az eredetileg oda tervezett Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont". 

Ezzel - állítják - egyenesen nő majd a zöldfelület a ligetben, méghozzá a jelenlegi 60-ról 65 százalékra. A közlés szerint figyelembe vették a zöldfelület csökkentése helyett annak növelését sürgető véleményeket. Nemrég az MSZP határozati javaslatot is benyújtott az Országgyűlésnek, kérve a liget megújításáról elfogadott tavalyi törvény hatályon kívül helyezését, hiszen az lehetővé tette a zöldfelület jelentős részének beépítését, otthont adva az új múzeumi negyednek. Korábban civil szervezetek tiltakoztak a tervezett beépítés ellen.

Szerző
Témák
Városliget