Ámokfutó gyilkolt a keresztény egyetemen

Őrizetbe vette a rendőrség azt a 26 éves férfit, aki egy diákot meggyilkolt, három másikat megsebesített a Seattle Pacific Egyetem campusán. A lövöldöző nem a keresztény egyetem diákja volt.

Az ámokfutót egy egyetemistának sikerült ártalmatlanná tenni, amikor éppen újratöltötte a fegyverét. A diákok twitteren közzétették, hogy John Meisnek hívják, s önvédelmi borsspray-jel fújta le a lövöldözőt, majd más diákok segítségével legyűrték, és fogva tartották a rendőrség megérkezéséig. 

Egy huszonéves diák a kórházba szállítás után meghalt, egy 20 éves lányt válságos állapotban szállítottak a Harborview klinikára, s meg kellett műteni. Egy 22 és egy 24 éves diák állapota kielégítő.

A hatóságok szerint az ámokfutó egyedül csslekedett. A Seattle Times című lap úgy tudja, hogy a férfi helybeli. Egy helyi tévé szerint az ámokfutó megszállottja volt az 1999-es columbine-i iskolai mészárlásnak, még az egykori tragédia helyszínére is ellátogatott.

Szerző

Június 19-én lép trónra az új spanyol király

Június 19-én teszi le az esküt az új spanyol király, VI. Fülöp - jelentették tegnap este a spanyol lapok. 

Az ABC a Zarzuela-palotához közelálló forrásokra hivatkozva közölte, azért választották ezt a dátumot, mivel munkaszüneti nap, s így Spanyolország polgárai nagy számban követhetik az ünnepélyes parlamenti ülést, ahol trónra emelik a lemondott uralkodó, I. János Károly fiát, Fülöp herceget. A királyi palotából kiszivárgott információk szerint nem tartanak koronázási misét, mint 1975-ben, amikor Juan Carlos trónra lépett, s külföldi méltóságokat sem hívnak a ceremóniára.

János Károly a jövőben semmiféle címet sem visel, így az egykor apja által viselt Barcelona grófja címet sem veszi fel. A volt királyi pár VI. Fülöp felkérésére képviselheti a koronát bizonyos eseményeken, úgy tudni, Fülöp herceg támaszkodni kíván apja nemzetközi tapasztalataira. Eskütételét követően VI. Fülöp lesz a spanyol fegyveres erők főparancsnoka. A jövőben Fülöp király dönt majd arról is, hogy a korona évi 7,7 millió eurós jövedelméből hogyan részesül a volt királyi pár. Eddig János Károly évi 292 ezer eurós jövedelmet élvezett, fia ennek felét kapta. 

Szerző

Cameron nem fogott kezet Putyinnal

Hűvös hangnemben tárgyalt Párizsban David Cameron brit kormányfő Vlagyimir Putyinnal. Az orosz Interfax hírügynökség beszámolója szerint még kezet sem ráztak egymással. 

Az orosz elnök is meghívást kapott a normandiai partraszállás 70. évfordulós ünnepségeire, de kizárták a legfejlettebb országok exkluzív klubjából, a G7-es csoport csütörtökön Brüsszelben Putyin távollétében ülésezett. 

A mintegy egyórás megbeszélésen Cameron a G7-es csúcson kialakult álláspontot ismertette az orosz elnökkel. A brit kormányfő volt az első nyugati politikus, aki a Krím annektálása óta személyesen találkozott Putyinnal. Cameron a Charles de Gaulle repülőtéren tartott találkozó után elmondta, azt várják Oroszországtól, hogy ismerjék el az új ukrán elnököt.

Mint hozzátette, az ukrán feszültség enyhítésére van szükség, véget kell vetni a véres összecsapásoknak, meg kell akadályozni a menekültáradatot. „A jelenlegi helyzet elfogadhatatlan, valamit tenni kell” – mondta a brit miniszterelnök. 

Szerző
Témák
Putyin Cameron