Valóban lehallgatnak? - "Vallott" a nemzetközi távközlési cég

Publikálás dátuma
2014.06.06. 17:08

Megtörte a csendet az egyik legnagyobb nemzetközi távközlési cég, a Vodafone. Tanulmányt hoztak nyilvánosságra arról, hogy hogyan figyelik meg ügyfeleiket a hatóságok- írja a  Guardian-re hivatkozva az Index. 

A Snowden-botrányt kirobbantó brit Guardian cikke szerint a Vodafone egy gigantikus, 40 ezer szavas jelentésben mutatja be a hálózatain zajló megfigyelési tevékenységet.  A Vodafone nyíltan beszélt arról, hogy a titkosügynökségeknek közvetlen rácsatlakozásuk van a távközlési hálózatokra. Ezen keresztül a telefon mellett az internethasználatot is meg tudják figyelni, de akár az ügyfelek hollétéről is információt kaphatnak.

A távközlési szolgáltatók a magyar törvények szerint nem hozhatnak nyilvánosságra semmit a magyar hatóságok lehallgatási tevékenységéről. A Vodafone azonban jelezte, hogy a hatóságok csaknem 76 ezer alkalommal kértek tőlük valamilyen adatot. Ez azonban nem csupán a titkosszolgálati tevékenységet érinti, de azt is, ha a rendőrség nyomozáshoz kér segítséget, például egy eltűnt személy megtalálásában, vagy azt kell megállapítani, hogy egy gyanúsított kikkel érintkezett – írja az Index.

A Vodafone arról számolt be, hogy a lehallgatáshoz általában a szolgáltató adatközpontjában zárt helyiséget kell a titkosszolgálatok rendelkezésére bocsátani. 

További részletek az index.hun olvashatók

Szerző

LMP: Ez a kormány az elődjénél is rosszabb lesz

A pénteken felállt új kormányt példátlan hatalomkoncentráció jellemzi az LMP szerint. Ezt nemcsak Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korlátlan hatalma, hanem az is mutatja, hogy még mindig nem ismert, melyik tárca pontosan miért felelős - reagált a kormány megalakulására az LMP két társelnöke.

Schiffer András sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a most felállt kabinet és a minisztériumi rendszer nem alkalmas arra, hogy megfékezze a jövedelemkiáramlást vagy hogy egy fenntarthatóságot szolgáló vidékpolitikát folytasson. A kormány nem lesz képes szakítani azzal a zsákutcás fejlődési pályával, ami alkalmatlan arra, hogy az ország megkezdje a felzárkózást az európai centrumhoz - értékelte.

Úgy tűnik, hogy harminc év után először semmiféle környezetpolitika nem kap szerepet az új kormányban, Orbán Viktor a környezetvédelmet, "mint valami szükségtelen rosszat felszámolta" - jelentette ki Schiffer András. Szerinte nem sok jót lehet várni egy olyan kormánytól, amelyik a fejlesztési tárca élére egy "offshore-lovagot nevez ki". Az pedig, hogy megmarad az Emberi Erőforrások Minisztériuma, azt jelenti, hogy továbbra is folyamatosan vonják majd ki a forrásokat az oktatásból, az egészségügyből és a szociális területről - tette hozzá.

Szél Bernadett azt mondta, hogy  mert a példátlan hatalomkoncentráció mellett a "legalkalmatlanabb ember került a legerősebb pozícióba". Utóbbi kijelentésével Lázár Jánosra célzott, aki szavai szerint "példátlan támadást intézett" független szektorok, a civil szféra és a sajtó irányába. Hangsúlyozta: a kormányfő viszont pénteki, a parlamentben elmondott beszédében kiállt az új miniszter mellett, tehát "felvállalta Lázár János ügyeit". Orbán Viktor úgy beszélt minisztereiről, mint valamiféle szuperhősökről, miközben egy részük kormányzati teljesítménye már ismert, másik részük előélete pedig "nem meggyőző" - folytatta értékelését a társelnök. Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a kormányfő a teljes foglalkoztatás megteremtését várja, de semmiféle konkrét elképzelés nincsen arról, hogy ezt hogyan valósíthatnák meg - mondta.

Szél Bernadett felhívta a figyelmet, hogy a kormányfő Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert a nemzeti vagyon őreként és gyarapítójaként tüntette fel. Ezt a képviselő furcsállta, kijelentve, "ő az a miniszter, aki a meghallgatásának egy jelentős részét azzal töltötte, hogy a bizonyítványát magyarázta, mondván, hogy nem is offshore-ozott".

Balog Zoltánra áttérve az LMP-s képviselő azt mondta, hogy az előző ciklusban a kormány gyakorlatilag semmit nem tett a magyar nőkért.

Szerző

Orbán bóvli kormánya

Pénteken a Fitch Ratings megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát, amely még mindig bóvli - írja közleményében Burány Sándor a Költségvetési bizottság elnöke. A politikus szerint ezzel lelepleződött Orbánék hazugsága, hiszen Magyarország rosszabbul teljesít, a tervezett 2,9 százalékos idei hiánycél csak megszorításokkal tartható. Burány úgy látja, magyar családok százezreinek helyzete kilátástalan, egyre többen döntenek a kivándorlás mellett.

Az államadósság a 3000 milliárdos nyugdíjvagyon lenyúlása nélkül ma 7000 milliárd forinttal lenne több, mint 2010-ben, százmilliárdok hiányoznak az egészségügyből, nincs pénz a közmunkások foglalkoztatására, a kultúra finanszírozására - írja közleményében Burány Sándor MSZP-s politikus. Burány szerint a kormány veszélyezteti uniós források lehívhatóságát, ezzel veszélybe sodorja a növekedés esélyét. A legújabb minősítés szerinte egyértelmű jelzés a Fidesz-kormánynak: a Magyarország iránti tiszteletet nem elég csak követelni, azért tenni is kellene.

Az MSZP álláspontja, hogy az országnak igazságos adórendszerre, a befektetői bizalom visszaszerzésére, forinterősítő lépésekre lenne szüksége. Sajnos Orbánék ennek éppen az ellenkezőjét csinálják, így a ma megalakult kabinet ugyanolyan bóvli-kormány, mint az előző volt.

Szerző
Témák
Fidesz bóvli