A bajtársakhoz szökött az öregotthonból

Publikálás dátuma
2014.06.07. 12:11
Fotó: Gettyimages.
Számos megható történet született a normandiai partraszállás 70. évfordulóján a veteránokról. Az egyik legszebbről a Daily Telegraph számolt be.

Egy 89 éves egykori frontharcos, egy dél-angliai öregotthon lakója, ápolói kifejezett utasítása ellenére szabályszerűen megszökött, hogy csatlakozhasson bajtársaihoz. Esőkabátot öltött, amely alá elrejtette összes háborús kitüntetését és így szállt fel csütörtökön reggel arra a buszra, amely az invázió veteránjait a normandiai Ouistreham-ba vitte.

A sussex-i otthonban csak este vették észre lakójuk eltűnését. Riadóztatták a rendőrséget, amely átfésülte az egész környéket, keresték az öreget kórházakba, pályaudvarokon, kihallgattak taxisokat is, hiába. Végül egy bajtársa „árulta el” a szökevényt, megnyugtatva az otthont, hogy övéi között van, és remekül érzi magát.

 

Szerző

Saját kézbe vehetik sorsukat a kézisek

Publikálás dátuma
2014.06.07. 07:51
Mocsai Lajos FOTÓ: K 2 PRESS
Vasárnap Veszprémben világbajnoki selejtező odavágón fogadja a magyar kézilabda-válogatott a szlovénokat. 

A találkozó nem csupán a vb-szereplés, hanem az olimpiai kvalifikáció szempontjából is sordöntő lehet: miként arra Mocsai Lajos szövetségi kapitány rámutatott, a 2015-ös katari vb-n viszonylag könnyebb olyan helyezést elérni, amely olimpiai selejtezőt ér, szemben a 2016-os lengyelországi Eb-vel. A szakember szerint, a kontinensviadalról csupán 20 százalék eséllyel lehet versenyben maradni az ötkarikás indulási jogért. Miként az Eb, úgy a vb győztese is automatikus riói induló, ám a Katarban a 2-7. helyen végző alakulatok részt majd vehetnek az ötkarikás kvalifikációs sorozatban. Az Eb-n viszont ehhez minden bizonnyal dobogóra kell állni!

A két együttes egyébként négy éve szintén ebben a szakaszban találkozott, akkor a 2011-es svédországi vb és közvetve a 2012-es londoni olimpia volt a cél. 2010. június 13-án Ljubljanában a magyarok 27-25-re kikaptak, majd a visszavágón 28-25-re a Mocsai csapat diadalmaskodot (Nagy Lászlóék 53-52-vel mentek tovább). A magyar együttes a sikert követően meg sem állt a londoni játékok negyedik helyéig.

Az első találkozót vasárnap 14.30 órakor rendezik - az RTL Klub élőben közvetíti -, a visszavágó június 15-én, Velenjében lesz (18, Tv: Sport1). A két csapat eddig 22-szer találkozott, egy döntetlen mellett a magyarok 10-szer, a szlovénok 11-szer nyertek.

Szerző

Álomdöntő Párizsban

Publikálás dátuma
2014.06.07. 07:50
Rafael Nadal FOTÓK: EP/GETTY IMAGES
Bekövetkezett, amire számítani lehetett, az idei Roland Garros férfi egyes fináléjába a kilencedik bajnoki címére hajtó Rafael Nadal és az első párizsi diadalára ácsingózó Novak Djokovics jutott  be. A világ két kimagaslóan legjobbjának csatája több lesz "egyszerű" finálénál.

Összejött az, aminek egyszerűen össze kellett jönnie, azaz a férfi egyes döntőjébe a világranglista első két helyezettje, Rafael Nadal és Novak Djokovics jutott be.
Igazi álomfinálé lesz vasárnap délután. Mindkét klasszis egészen fantasztikus formában játszik. Már a párizsi Grand Slam-torna előtti mesterversenyen, Rómában is végigverték a mezőnyt - ott a szerb győzött nagy csatában -, így hatalmas meglepetés lett volna, ha nem jön össze a párizsi döntőben a Nadal-Djokovics összecsapás.
A meglepetés - szerencsére - elmaradt.

Mondjuk a második kiemelt szerb legalább megizzadt a korábban Roger Federert és Tomas Berdychet búcsúztató lett Ernest Gulbis ellen. Az aránylag simán megnyert két szett után Djokovics gödörbe került, ám az elveszített harmadik játszmát követően nagy nehezen magára talált, és 6:3, 6:3, 3:6, 6:3 arányban győzött.

A másik elődöntőről maximum azért írunk, mert udvariatlanság lenne nem megemlékezni Nadal pazar teniszéről. Ritkán bánnak így el Andy Murray-vel, és aktuális wimbledoni bajnokot 2008-ban győztek le ennyire simán. Akkor Nadal 6:1, 6:3, 6:0-ranyert Federer ellen, míg a spanyol világelső tegnap a skót riválisát 6:3, 6:2, 6:1 arányban múlta felül. Néhány adat a meccsükről: a világ egyik legjobb fogadójának tartott Murray tíz (!) pontot nyert összesen Nadal adogatásaiból, a spanyol mind a hat bréklabdáját megnyerte, a skótnak nem is volt ilyen lehetősége, Nadal 25 nyerőjével szemben Murray 11-t ütött, és a pontarány 83:43 a salakkirály javára.
Jön a 42. Nadal-Djokovics - a tenisz ünnepe.

Szerző