A fű árt a férfiasságnak?

Publikálás dátuma
2014.06.07. 18:15
Fotó: Gettyimages.
Szegény kannabisz! Amint valami jó hírt mondanak róla, azonnal jön egy rossz, és mint tudjuk, a rossz hírnek mindig nagyobb a visszhangja. Azért mi is megosztjuk olvasóinkkal a legfrissebb rémtörténetet, mely szerint a „fű” csökkenti a nemzőképességet.

Mint arról a The Independent beszámolt, a sheffieldi egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy ha valaki férfiember létére marihuánával él 30 éves kora alatt, annak megduplázódik a rizikófaktora az abnormális spermatermelést illetően, olyannyira, hogy akár a gyermeknemzést is veszélyeztetheti. Ezzel szemben a kutatók szerint az alkoholfogyasztásnak vagy a dohányzásnak nincsenek ilyen káros mellékhatásai.

A tanulmányt, amelyet a Journal Human Reproduction című szaklap közölt, 318 férfi ondómintája és életvitelükkel kapcsolatos információk alapján készítették el. Ez utóbbiban a kísérleti alanyok számot adtak alkohol—és  drog- fogyasztásukról, valamint dohányzási szokásaikról is.

 

Szerző
Frissítve: 2014.06.07. 18:11

Allergiások, figyelem! Pollenkoncentráció várható

Publikálás dátuma
2014.06.07. 12:23
Fotó: Thinkstock, Gettyimages.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint a következő napokban, ahogy melegszik az idő, a pollenkoncentráció emelkedésére lehet számítani - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)..

Az aerobiológiai monitorozási hálózat adatai szerint elsősorban a pázsitfűfélék virágpora magas, sőt helyenként nagyon magas mennyiségben lehet jelen a levegőben. Továbbá várhatóan a csalánfélék pollenkoncentrációja is országszerte eléri a tüneteket okozó közepes szintet. A kültéri allergén gombák koncentrációja egyelőre jellemzően alacsony vagy közepes tartományban van, de várhatóan emelkedni fog és helyenként elérheti a magas, nagyon magas szintet is.

 A lósóska és az útifű pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony vagy közepes tartományban alakul. Emellett általában alacsony koncentrációban jelen van a hárs, a bálványfa és a pillangósvirágúak virágpora is, s a fenyőfélék, a bodza, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjéből is lehet egy-egy szem a levegőben - írta az ÁNTSZ.

Szerző

Kevesebb sót és cukrot kapnak a bölcsisek

Publikálás dátuma
2014.06.06. 14:27

A kisgyermekek vitamin-, ásványi anyag és tápanyag igénye eltér a felnőttekétől, különösen életük első 1000 napjában. Ezért rendkívül fontos az új közétkeztetési rendelet, amely már a bölcsődékben is szabályozza az adható élelmiszereket annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő minőségben és mennyiségben jussanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokhoz.

Az Első 1000 nap program célja felhívni a szülők és a szakemberek figyelmét arra, hogy gyermekeink felnőttkori egészségének életük első 1000 napjában ágyazunk meg. Az 1-3 éves kor közötti időszakban fejlődik például a legintenzívebben az immunrendszer, amely alapja az egészséges gyermek- és felnőttkornak is. Sajnos a táplálékbevitelről szóló európai és hazai kutatások számos vitamin és ásványi anyag elégtelen bevitelére mutatnak rá az 1-3 éves gyermekek körében, míg a felnőttekre jellemző túlzott só- és cukorbevitel már a gyermekeknél is jellemző.

A szeptemberben életbe lépő közétkeztetési rendelet* egyik legfontosabb érdeme, hogy előírja a közétkeztetésben a só- és a cukorbevitel csökkentését. A napi bölcsődei étkeztetéssel bevitt só mennyiségét például 2020-ig legalább 10 százalékkal csökkenteni kell az előző évi mennyiséghez képest.  Az étlapon pedig fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.

„A felnőttkori egészségünket gyermekkorban alapozzuk meg, ezért fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermekek táplálkozására. A védőnők a családok látogatásakor rendszeresen felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozás irányelveire. Azok a gyermekek, akik már 1-3 éves kor között közösségbe járnak, az intézményekben étkeznek, amelyre a családoknak nincs befolyása. Örömmel fogadtuk a most nyilvánosságra hozott közétkeztetési rendeletben foglaltakat, hogy a bölcsődékben is kiemelten szabályozásra került például a só- és cukorfogyasztás, a szükséges zöldség- és gyümölcsmennyiség, illetve hogy kalciumforrásként mennyi tejterméket kell fogyasztania ennek a korosztálynak. Ez egy jelentős lépés a felnövekvő generációk egészségének megőrzése tekintetében” – mondta el Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Az Első 1000 nap program szakemberei elkészítettek egy ajánlást, amely már minden tekintetben megfelel a rendeletnek, így akár a bölcsődékben, akár otthon az édesanyák is használhatják.

Szerző