Igazságtétel

"Jogerősen felmentették Molnár Gyula újbudai polgármestert és helyettesét" - ennyi a hír. A négy éve tartó procedúrának a Kúria jogerős ítélete vetett véget. De tényleg végleg befejeződött ez az ügy? A jogban járatlan közember ilyenkor felteszi a kérdést: a hamisan vádoló és a mondvacsinált vádakkal előhozakodó, a hamis tanút igaz személynek beállító ügyész(ség) fogja a kalapját és mint aki jól végezte dolgát, nekilát a következő - persze politikai szálakból font - ügynek, s a "szavahihető" tanúk begyűjtésének? Az ügyészség nem tartozik jóvátétellel a most lezárt ügyért? Az ügyész felettese egyetlen lépést sem tesz az igazságot lábbal tipró ügyész ellen? Jöjjenek a következők?

Nem szabadulhatunk attól az érzésünktől, hogy az ilyen túllihegett ügyek járatják le az igazságügyet, ezek okozzák a kisebb-nagyobb törvénysértéseket. "Ezek a vádlók?" - kéri a dinnyetolvaj nagyokat legyintgetve. - "Inkább szégyenkezniük kellene!" És előbb-utóbb nincs hitele a "törvénytisztelet" fogalmának hiszen üres lett az a parancsolat: "Hamis tanúságot ne tégy!"

A görögdinnye ügyekben jártas Budai Gyula gépfegyverként lövöldözi a vádakat, amelyeket lelkesen fogad be a vádhatóság. Vajon ha bebizonyosodik, hogy alaptalan a vád, Budai Gyulát nem lehet felelősségre vonni? S mert védelmezi őt a mentelmi jog, nem lehet legalább önvizsgálatra késztetni? Én úgy hiszem, hogy az efféle ügyekben szorgoskodóknál otthon már nem függ tükör a falon, nehogy véletlenül belenézve meglássák arcukat.

A szomszédban egy idős néni lakuk, a trafikügy sok kárvallottja közül az egyik. Próbált igazságért folyamodni annak ellenében, aki öt dohányboltot kapott. Persze sikertelenül. "Látja - mondta remegő hangon - ilyen nálunk az igazság. Neki hopp, nekem kopp!" Hol van ilyenkor az ügyészség? Valahol azért van. Már kész is a nyilatkozat: "Nem történt bűntény!" Ennyi. Esetleg feljelentés-kiegészítést rendelnek el, aztán az ügy elszenderedik. Nem azért, hogy eljárást indítsanak a feljelentő ellen. Nem értek a joghoz. Mit szólhatnak mindehhez azok, akik értenek hozzá?