Bántalmazta a gyerekét, börtönbe megy az anya

Jogerősen két év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt az asszonyt, aki hosszú időn át bántalmazta tizenéves lányát.

A jelenleg 53 esztendős, büntetett előéletű vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek a táblabíróság.

A vádlott lánya 1997-ben született. Az asszony házasságát 2007-ben felbontották, a gyereket az anyánál helyezték el, aki 2009-től egyre többet veszekedett a gyerekkel, a  szóváltások pedig hamarosan tettlegességig fajultak. Az anya gyakran ütlegelte a lányát, fejét az ajtóba vagy a falba verte. A bántalmazásoknak 2011 márciusában lett vége, amikor egy verés után a gyerek az apjához költözött.

A tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor hangsúlyozta, hogy  törvény tiltja a gyermek bármilyen bántalmazását. 

Szerző

Munkáshalál a Mol telephelyén - Egy hete titkolják

Halálos kimenetelű munkabaleset történt még múlt csütörtökön a Mol Nyrt. százhalombattai telephelyén - a Nemzeti Munkaügyi Hivatal sajtószolgálata erről csak ma tájékoztatta a távirati irodát.

A közlemény szerint múlt csütörtökön reggel a magyar olajtársaság egyik alvállalkozójaként dolgozó darukezelője egy 400 tonnás autódaru gémszerkezetének bontását végezte, miközben a gém egyik eleme a munkásra zuhant. A körülményeket a Pest Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkavédelmi Felügyelősége vizsgálja.

A  Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága még 2012- ben jelezte, hogy az első félévi adatok alapján kedvezőtlen változások tapasztalhatók a munkabalesetek, de legfőképpen a súlyos munkabalesetekre vonatkozó országos adatokban. Ekkor ugyanis megállt a – közúti munkabalesetek nélkül – bejelentett halálos munkabalesetek számának évek óta tartó csökkenő tendenciája.

A hivatal  statisztikái alapján a 2013-as év első negyedévre vonatkozó adatai is ugyan kismértékű, de emelkedést mutattak. A legtöbb halálos kimenetelű baleset az építőiparban és egyre inkább a mezőgazdaságban történik.

Szerző

Védett potyautasok a prágai repülőtéren

Publikálás dátuma
2014.06.11. 13:32
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Negyvenhét teknősbékát és két teknőstojást találtak a cseh vámosok pénteken a prágai Václav Havel repülőtéren egy külföldi utas csomagjában - közölte Sárka Miskovská, a cseh vámhivatal szóvivője .

A veszélyeztetett fajhoz tartozó, nemzetközileg védett teknősbékákat az utas két műanyagdobozban próbálta meg becsempészni Csehországba. A teknősöket azonnal elkobozták és a prágai állatkertbe szállították. Szakértők megállapították, hogy két teknős az úton megdöglött, s több közülük nagyon legyengült állapotban van. "A teknősöket a vámosok a csomag röntgenvizsgálatakor fedezték fel" - pontosított Miskovská.

Úgynevezett Spengler-féle teknősbékákról van szó, amelyek Kínában, Vietnamban és Indonéziában élnek. Ezen teknősök maximális nagysága 13-15 centiméter, és a rajta vannak a szigorúan védett állatok nemzetközi listáján. A prágai repülőtéren nem ritka az állatok csempészése. Az idén például az egyik utas csomagjaiban 33 kilogramm elefánt-agyarat találtak, tavaly pedig egy külföldi állampolgár két tigris csontvázat próbált meg átcsempészni a határon. Az állatcsempészek azonban még a számukra jól végződő vámvizsgálat esetén sincsenek biztonságban.

A cseh vámosok bejelentések alapján időnként az állampolgárok állattartását is megvizsgálják. Tavaly például a dél-morvaországi Brünn melletti Slavkovban egy családi házban 434 védett lepkét és bogarat találtak, amelyek értéke elérte az egymillió koronát. 2011-ben egy razzia alkalmával mintegy 90 értékes papagájt koboztak el, amelyek értéke meghaladta a 14 millió koronát.

Szerző