Klein Dávid rekordja a Mount Everesten

Egyéni rekordot ért el, 8700 méter fölé jutott Klein Dávid a Mount Everesten; a magyar expedíciózás történetében utoljára 2002-ben járt ilyen magasságban palack nélkül magyar mászó - hangzott el a SPAR Everest Expedíció záró sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

Klein Dávid elmondta: elképzelhető, hogy a következő években visszatér a Mount Everestre és újra megpróbálja oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsát.

Saltzer Kornél, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy az expedíció névadó szponzoraként elégedettek a hegymászó sportteljesítményével és úgy vélik, mászótársával együtt racionális döntést hozott, amikor visszafordult a csúcs előtt 150 méterrel, nem kockáztatva életét a hírnévért és a dicsőségért.

Szerző

Ezúttal bronz akadt horogra

A tegnapi nap sem telt el magyar érem nélkül a strasbourgi vívó Európa-bajnokságon: a férfi kardozóknál Gémesi Csanád állhatott fel a dobogó alsó fokára.

A tavalyi budapesti világbajnokság hetedik helyezettje a főtáblán a lengyel Adam Skrodzki, majd a fehérorosz Aliakszandr Bujkevics ellen nyert, a negyeddöntőben pedig annál a francia Nicolas Rousset-nál bizonyult jobbnak, aki előzőleg az olimpiai bajnok Szilágyi Áront búcsúztatta.

A fináléért aztán jött a vb-győztes Venjamin Resetnyikov, akivel rendkívül izgalmas csörtét vívott, ám hiába vezetett 11-10-re, az orosz fordított, és a vége 12-15 lett.

Gémesi mellett sajnos a többiek nem hozták a várt eredményt: az olimpiai bajnok Szilágyi Áron a 10., Szatmári András a 16., míg Decsi Tamás a 31. helyen végzett.

A női tőrben még ennyi örömünk sem telt, ugyanis a legeredményesebb magyar, Knapek Edina a 16. helyen végzett.

Knapek a főtáblán előbb tusszegény asszóban, egy találatnyi különbséggel legyőzte a lengyel Hanna Lyczbinskát, majd a fegyvernem legendás alakjával, a hatszoros olimpiai és 14-szeres világbajnok olasz Valentina Vezzalival csapott össze, akitől egy tussal szenvedett vereséget.

A többiek már az első meccsüket is elveszítették a főtáblán: Jeszenszky Szilvia 19., Varga Gabriella 22., Kreiss Fanny pedig 23. lett.

Következnek a csapatversenyek: ma a férfi párbajtőrözők lépnek pástra, a világbajnok magyar válogatott a nyolc közé jutásért a holland-svéd mérkőzés győztesével találkozik.

Szerző

Magyarázatot vár a szövetség

A Magyar Kézilabda Szövetség magyarázatot vár az RTL Klubtól, amiért a csatorna vasárnap, a megnyert (25-22) szlovénok elleni világbajnoki selejtezőn a rendes játékidő letelte előtt megszakította a közvetítést, így a szurkolók nem értesülhettek a találkozó végeredményéről.

„Az RTL Klub közvetítés-megszakítását felháborítónak tartjuk, és valamennyi néző és szurkoló nevében magyarázatot kérünk az esetre.

Mivel a közvetítés megszakítását követően mindössze egy perccel a találkozó véget ért, nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a Hatoslottó-sorsolás miatt megszakadt a közvetítés" - olvasható az MKSZ keddi levelében, amelyet Vetési Iván elnök Dirk Gerkensnek, az RTL Klub vezérigazgatójának, illetve Kolosi Péternek, a csatorna programigazgatójának címzett.

A kereskedelmi csatorna egyelőre nem válaszolt a szövetség levelére. Mindeközben folytatta felkészülését a vasárnapi visszavágóra Mocsai Lajos csapata.

Rossz hír, hogy ujjsérülés miatt kérdéses Gulyás Péter szereplése Szlovéniában, de rajta kívül másik három játékos - Zubai Szabolcs, Ilyés Ferenc és Harsányi Gergely - is sérüléssel bajlódik a férfi kézilabda-válogatottban, míg Szalafai Gábor utólag bekerült a keretbe.

Szerző