Bagdadot fenyegetik az iszlamisták

Legalább félmillióan voltak kénytelenek elhagyni Moszult azt követően, hogy az iszlám fundamentalisták elfoglalták Irak második legnagyobb városát. Hírek szerint az iszlamisták tegnap is folytatták az előrenyomulást, s elfoglaltak egy olajfinomítót egy szomszédos településen. Később Tikrítet is elérték, s feltételezések szerint akár Bagdadig is eljuthatnak.

Moszulban Szaddám rezsimjének több volt tisztje is letelepedett azt követően, hogy a szövetségesek 2003-ban megbuktatták a rezsimet.

Az amerikaiak ugyan megpróbálták volna integrálni a várost az "új Irakba", ez a kísérletük azonban kudarcba fulladt részben azért is, mert Szíriából is sok szunnita szélsőséges áramlott be a városba.

2004-ben az al-Kaida vette át az irányítást Moszul felett, s az amerikai katonák a kurd harcosokkal csak nagy nehézségek árán állították helyre a rendet. Bár sok szunnita is támogatta Irak átalakítását, a szélsőségeseket nem tudták visszaszorítani az ország keleti és déli részén.

Sőt a szíriai polgárháborúba is beavatkoztak az addig Irakban harcoló fundamentalisták. Így jöhetett létre 2013-ban az ISIS.

A fundamentalisták térnyerésében Nuri al-Maliki kormányfőnek is komoly szerepe van, aki igencsak keményen lépett fel a szunniták ellen, elősegítve ezzel radikalizálódásukat.

2012 óta a szélsőségesek ismét új erőre kaptak Moszulban, üzletembereket tartottak rettegésben, s az ő pénzükből vásároltak fegyvereket.

Szerző

Hillary Clinton lendületet vesz

Publikálás dátuma
2014.06.12. 07:30
Hillary Clinton egy New York-i könyvesboltban dedikált FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ANDREW BURTON
Országjáró körúton népszerűsíti új könyvét Hillary Rodham Clinton. A volt First Lady, szenátor, Barack Obama első külügyminisztere ezúttal a washingtoni külügyminisztériumban, a State Departmentben eltöltött évekről írt. A "Nehéz választások" (Hard Choices) című kötet megjelenése egyre inkább valószínűsíti, hogy Hillary egy újabb elnökválasztási kampányhoz vesz lendületet. Bill Clinton felesége a friss felmérések szerint is az élen áll a 2016-os elnökaspiránsok toplistáján, noha legkorábban várhatóan csak jövőre mondja ki a döntő szót arról, újra harcba száll-e a Fehér Házért.

Obama és Clinton emblematikus kezdeményezése volt az orosz kapcsolatok újraindítása, a "reset". Medvegyev elnöksége idején jól is alakultak a kapcsolatok, de Hillary tudta, hogy Vlagyimir Putyin visszatérésével rosszra fordulhatnak a dolgok.

A könyvben a Washington Post összefoglalója szerint azt írja: intette Obamát, hogy keményebb álláspontot képviseljen Oroszországgal szemben.

Amerika harmadik külügyminiszter-asszonyának sem sikerült előrelépnie az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében. Clinton szkeptikusabban szemlélte az "arab tavaszt", s nem igazán értett egyet az adminisztráción belül azokkal, akik Washington régi szövetségese, Hoszni Mubarak egyiptomi államfő eltávolítását sürgették.

Egyik nagy eredményének a mianmari (burmai) demokratizálás előmozdítását, s a házi őrizetben tartott Nobel-díjas politikus, Aun Szan Szu Csi szabadonbocsátást tartja. Ötven év után Hillary volt az első amerikai külügyminiszter, aki ellátogatott Burmába.

A kedden boltokba került Clinton-könyv visszhangja egyelőre vegyes. Nyilvánvalóan csalódottak azok, akik új leleplezéseket vártak.

Clinton memoárja a Time magazin washingtoni irodavezetője, Michael Scherer szerint "kampánykönyv", amelyben semmi olyasmi nincs, ami akár egyetlen jövendő választót is elidegenítene.

A New York Times magasra teszi a mércét, amikor Henry Kissinger 1994-es Diplomáciáját tekinti alapnak: a világ egyik legnagyobb stratégiai gondolkodójával való összehasonlításból Hillary igazán jól nem jöhet ki.

Dan Balz, a Washington Post politikai elemzője szerint Hillary könyvében módszeresen végigveszi a kihívásokat, amelyekkel külügyminiszterként szembe kellett néznie. "Kevésbé látnoki, sokkal inkább pragmatikus problémamegoldó" - írja a szerzőről.

Clinton új könyvéből már előre 1 millió példányt lekötöttek, s hatmillióan nézték meg az ABC tévécsatornán Diane Sawyer sztárriporternek adott friss interjúját, amelyben néhány kínos kérdésre is válaszolt, nem utolsó sorban az egészségével kapcsolatosan.

Hillary cáfolta a republikánus tanácsadó, Karl Rove állítását, hogy korábbi fejsérülése nyomán maradandó agykárosodást szenvedett volna el.

Clinton a USA Today című lapnak adott interjújában úgy vélekedett: míg a 2008-as kampányban számos szexista beszólást kellett elszenvednie, a 2016-os év kedvezőbb lehet egy női jelölt számára.

Szerző

Navracsics Tibor szövetséget ajánlott Szlovéniának

Szövetséget ajánlott a nemzetközi kapcsolatokban Szlovéniának a külgazdasági és külügyminiszter Ljubljanában, ahol miniszteri beiktatását követő első hivatalos látogatásán járt szerdán.

 Navracsics Tibor a Karl Erjavec miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően újságírók előtt úgy fogalmazott: "azért jöttem, hogy szövetséget ajánljak Szlovéniának" a közép-európai, az Európai Unión belüli és a nemzetközi szervezetekben való együttműködésben, a nemzetközi politikában és a világgazdaságban egyaránt.

Szerző