Előfizetés

Lesz szélsőjobb frakció

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2014.06.13. 07:34
Londonban fiatalok tüntetnek a fasisztának tartott szélsőjobb frakció ellen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/OLI SCARFF
A következő napokban hivatalosan is megalakulhat a Marine Le Pen-fémjelezte szélsőjobboldali frakció az Európai Parlamentben. A képviselőcsoport tagjait azonban már most viták jellemzik, így nem biztos, hogy tartós lesz együttműködésük. A frakcióalapítás okiratait június 21-ig kell benyújtaniuk.

Eddig sem az volt a kérdés, sikerül-e a frakció felállításának alapfeltételeként 25 képviselőt felmutatniuk, hanem az, csatlakozik-e a frakcióhoz hét különböző ország pártja. A képviselőcsoportban állítólag 43 képviselő foglalhat helyet. Legerősebb pártja a francia Nemzeti Front (FN) lesz 24 képviselőjével.

Mellette az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 4), az olasz Északi Liga (LN, 5), a belga Flamand Érdek (VB, 1), a holland Szabadságpárt (PVV, 4), a lengyel Új Jobboldali Kongresszus (KNP, 4), valamint a litván Rend és Igazságosság Pártja (1) alkotja majd.

A frakció erős embere Marine Le Pen lesz. A frakcióalapítás azért volt fontos az euroszkeptikus radikálisok számára, mert így jelentős támogatásokat, befolyásos bizottsági helyeket kaphatnak. Az Open Europe kutatóintézet becslései szerint a jobboldali frakció évi 4,5 millió euró támogatást kaphat az EU büdzséjéből.

Brüsszelben nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy Le Pen egy bizottság elnöki tisztségét is megkapja. A Nemzeti Front elnöke előzőleg kizárta az együttműködést a Jobbikkal, valamint a görög neonáci Arany Hajnallal.

A frakció távolról sem tűnik egységesnek. A litván párt bár két képviselőt küldhetett az EP-be, csak egyikük ül át Le Penék frakciójába. A lengyel KNP 72 éves képviselője, Janusz Korwin-Mikke ugyanis vállalhatatlan volt a másik litván honatya számára. Korwin-Mikke, a halálbüntetés lelkes pártfogója, egy ízben Adolf Hitler intellektuális teremtményének nevezte az EU-t.

Mint mondta, Európát „elárasztják az arabok, berberek, kínaiak, egyiptomiak (…)”.Meggyőződése, hogy a nők genetikailag nem egyenrangúak a férfiakkal, Hitlert pedig fel kellene menteni, mert „nem akart milliókat megölni”.

Az új képviselőcsoportban már most erjedés tapasztalható Korwin-Mikke miatt, akinek kijelentéseit a holland PVV képviselői is elfogadhatatlannak tartják. Szerdáig az FPÖ delegációjának vezetője, Harald Vilimsky is elutasította a lengyel párttal való együttműködést, végül mégis meggondolta magát.

Kedden egyébként még azt közölték brit lapok, válságba került az európai szélsőjobb, miután a Nemzeti Front tiszteletbeli elnöke, Jean-Marie Le Pen antiszemita kijelentést tett. Geert Wilders, a PVV elnöke undorítónak nevezte Le Pen megnyilatkozását. Szerinte az FN volt elnöke túllőtt a célon, ezért magyarázatot követelt Marine Le Pentől. Úgy tűnik azonban, Wilders hamar túltette magát Jean-Marie Le Pen újabb túlkapásán.

Jean-Marie Le Pen az FN honlapján, egy azóta onnan lekerült videóban a szélsőjobboldali pártot elítélő művészeket, köztük Madonnát, Yannick Noah francia énekest, egykori teniszezőt és Guy Bedos francia humoristát támadta. Amikor a riporter Patrick Bruel francia énekes-színészt is megemlítette, aki köztudottan zsidó, Le Pen elégedett mosollyal azt mondta: "legközelebb csinálunk belőlük egy kemencényi rakást".

Miután több antirasszista szervezet, köztük az SOS Racisme (Rasszizmus) és az MRAP, valamint a Franciaországi Zsidó Diákok Uniója (UEJF) és az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) azonnal elítélte Le Pen újabb antiszemita kijelentését és jelezték, hogy feljelentést tesznek, vasárnap Marine Le Pen is elhatárolódott az apjától, s politikai hibának nevezte szavait.

Apja erre azt válaszolta, „azok követnek el politikai hibát, akik a politikai fősodorhoz akarnak igazodni”. Kedden a FN honlapjáról eltávolították a tiszteletbeli elnök hetente jelentkező videoblogját. Jean-Marie Le Pen a Le Point magazinnak elmondta, nagyon rosszul esett neki lánya vele szembeni fellépése.

Vakáció sincs ingyen

Molnár Richárd
Publikálás dátuma
2014.06.13. 07:13
FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Bár a diákoknak a ma délután kezdődő nyári vakáció az év legszebb része, a szülők számára csak most jönnek a megpróbáltatások. Költeni kell tankönyvekre, tanszerekre, táborokra. A nyári tanulásra és javítóvizsgára kényszerülő diákok egy szülői szervezet szerint akár meg is úszhatják az évismétlést.

Ma zárul a 2013/14-es tanév a közoktatásban, így több, mint 1,3 millió diák kezdheti meg két és fél hónapos nyári vakációját. Közülük 774 ezren általános iskolában tanulnak, 216 ezren gimnáziumba, 244 ezren szakközépiskolákba, 130 ezren pedig szakiskolába járnak. Bár a többség örülhet, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint csaknem negyedmillió tanulót buktatnak meg tanévenként valamelyik tantárgyból, közülük 45-50 ezer gyereknek évet is kell ismételnie.

A többiek átmennek a javítóvizsgán, amelyre csak azok jogosultak, akik legfeljebb három tárgyból buktak. A MSZOE közleménye úgy fogalmaz, ha egy osztályban háromnál több tanuló bukik egy adott tárgyból, akkor az iskolavezetésnek meg kellene vizsgálnia az év végi osztályzatok jogszerűségét és a buktató pedagógusok szakmai felkészültségét. Felhívták a szülők figyelmét, hogy az iskolák saját hatáskörben engedélyt adhatnak a bukásra álló tanulóknak, hogy a következő évben a magasabb évfolyamon pótolják tanulmányi hiányosságaikat. A diákoknak jogorvoslatra is van lehetőségük, ha nem értenek egyet a pedagógus értékelésével, kérhetnek független vizsgabizottság előtti megmérettetést.

A jól teljesítő, gondtalan diákok szülei számára sem gondtalan a vakáció. Pénzügyi szempontból ilyenkor két nagy megterhelés vár rájuk: a tankönyvcsomagokért tavaly már augusztus 15-ig fizetni kellett, a tanszereket viszont csak szeptember elejéig kell megvásárolniuk. A másik nagy kiadás a gyermekek táboroztatása, nyaraltatása. A taborfigyelo.hu felmérése szerint a magyar szülők napközis táborokra 18 ezer forintot, míg "ott alvós" táborokra 30 ezer forintot tudnak szánni.

Az elmúlt évtizedek legnehezebb tanéve zárul a héten - közölte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a tanév tapasztalatait értékelő sajtótájékoztatón. Galló Istvánné bejelentette, hogy a PSZ tízpontos javaslatcsomaggal fordult az emberi erőforrások miniszteréhez. Az érdekképviselet szerint felül kell vizsgálni a köznevelési intézmények jogi helyzetét, mert gondot okoz, hogy az igazgatók nem rendelkeznek munkáltatói jogkörrel, és az év eleji államosítás óta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) irányítása alá tartozó iskoláknak nincs saját költségvetésük.

A PSZ felülvizsgálná a jelenlegi kerettantervi szabályozást is, amely szűkíti a pedagógusok mozgásterét és nem használ a gyermekeknek. Galló Istvánné szerint az egész napos iskola személyi és tárgyi feltételei hiányoznak, így nem történik más, minthogy a gyerekek egész nap az iskolában vannak. Ahol a szülők igénylik ezt, ott a napközi, tanulószoba rendszerét kell visszaállítani - vélte az érdekvédő, aki szerint a mindennapos testnevelés feltételei is hiányoznak.

Menzastatisztika

Több szempontból javult az iskolai közétkeztetés minősége az elmúlt években - állapította meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) legfrissebb elemzésében. Az OÉTI az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal és a kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveivel közösen tavaly átfogó vizsgálat keretében mérte fel a magyarországi iskolai közétkeztetés helyzetét.

Megállapították, hogy az iskolákban megjelentek a teljes kiőrlésű pékáruk, a főzés során új nyersanyagokat is használnak, és többször kerül friss zöldség, gyümölcs az asztalra. Ezzel együtt azonban az ételek sótartalma még mindig jelentősen meghaladja az ajánlott értéket, tejből és tejtermékből pedig a szükségesnél kevesebbet kapnak a gyerekek. A vizsgálat feltárta azt is, hogy vannak olyan iskolák, ahol nem biztosított a napi háromszori étkezés. Sok helyen pedig az okoz problémát, hogy nincs elég idő megenni az ebédet, volt, ahol csak 10-15 perc jutott erre.

Sajnálatosnak nevezték továbbá, hogy a húskészítményeknél a rosszabb minőségű és magasabb zsírtartalmú felvágottak felhasználása dominál. A főzőkonyhák több mint négyötöde pedig együtt használt ételízesítőt és sót.

A statisztikai adatokból kiderül az is, hogy a közétkeztetést legnagyobb arányban (90 százalék) az alsó tagozatosok veszik igénybe, a felsősöknél ez az arány 60 százalék, a középiskolások közül pedig már csak minden negyedik eszik a menzán. A felmérés szerint a gyerekek a kitálalt ebéd háromnegyedét megették. A gyerekek többségének ízlettek az egészséges ételek, sikerült megkedveltetni az új ízeket. Pozitív fejlemény, hogy a diétás étkeztetést már az iskolák kétharmadában meg tudják oldani.

Vakáció sincs ingyen

Molnár Richárd
Publikálás dátuma
2014.06.13. 07:13
FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Bár a diákoknak a ma délután kezdődő nyári vakáció az év legszebb része, a szülők számára csak most jönnek a megpróbáltatások. Költeni kell tankönyvekre, tanszerekre, táborokra. A nyári tanulásra és javítóvizsgára kényszerülő diákok egy szülői szervezet szerint akár meg is úszhatják az évismétlést.

Ma zárul a 2013/14-es tanév a közoktatásban, így több, mint 1,3 millió diák kezdheti meg két és fél hónapos nyári vakációját. Közülük 774 ezren általános iskolában tanulnak, 216 ezren gimnáziumba, 244 ezren szakközépiskolákba, 130 ezren pedig szakiskolába járnak. Bár a többség örülhet, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint csaknem negyedmillió tanulót buktatnak meg tanévenként valamelyik tantárgyból, közülük 45-50 ezer gyereknek évet is kell ismételnie.

A többiek átmennek a javítóvizsgán, amelyre csak azok jogosultak, akik legfeljebb három tárgyból buktak. A MSZOE közleménye úgy fogalmaz, ha egy osztályban háromnál több tanuló bukik egy adott tárgyból, akkor az iskolavezetésnek meg kellene vizsgálnia az év végi osztályzatok jogszerűségét és a buktató pedagógusok szakmai felkészültségét. Felhívták a szülők figyelmét, hogy az iskolák saját hatáskörben engedélyt adhatnak a bukásra álló tanulóknak, hogy a következő évben a magasabb évfolyamon pótolják tanulmányi hiányosságaikat. A diákoknak jogorvoslatra is van lehetőségük, ha nem értenek egyet a pedagógus értékelésével, kérhetnek független vizsgabizottság előtti megmérettetést.

A jól teljesítő, gondtalan diákok szülei számára sem gondtalan a vakáció. Pénzügyi szempontból ilyenkor két nagy megterhelés vár rájuk: a tankönyvcsomagokért tavaly már augusztus 15-ig fizetni kellett, a tanszereket viszont csak szeptember elejéig kell megvásárolniuk. A másik nagy kiadás a gyermekek táboroztatása, nyaraltatása. A taborfigyelo.hu felmérése szerint a magyar szülők napközis táborokra 18 ezer forintot, míg "ott alvós" táborokra 30 ezer forintot tudnak szánni.

Az elmúlt évtizedek legnehezebb tanéve zárul a héten - közölte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a tanév tapasztalatait értékelő sajtótájékoztatón. Galló Istvánné bejelentette, hogy a PSZ tízpontos javaslatcsomaggal fordult az emberi erőforrások miniszteréhez. Az érdekképviselet szerint felül kell vizsgálni a köznevelési intézmények jogi helyzetét, mert gondot okoz, hogy az igazgatók nem rendelkeznek munkáltatói jogkörrel, és az év eleji államosítás óta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) irányítása alá tartozó iskoláknak nincs saját költségvetésük.

A PSZ felülvizsgálná a jelenlegi kerettantervi szabályozást is, amely szűkíti a pedagógusok mozgásterét és nem használ a gyermekeknek. Galló Istvánné szerint az egész napos iskola személyi és tárgyi feltételei hiányoznak, így nem történik más, minthogy a gyerekek egész nap az iskolában vannak. Ahol a szülők igénylik ezt, ott a napközi, tanulószoba rendszerét kell visszaállítani - vélte az érdekvédő, aki szerint a mindennapos testnevelés feltételei is hiányoznak.

Menzastatisztika

Több szempontból javult az iskolai közétkeztetés minősége az elmúlt években - állapította meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) legfrissebb elemzésében. Az OÉTI az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal és a kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveivel közösen tavaly átfogó vizsgálat keretében mérte fel a magyarországi iskolai közétkeztetés helyzetét.

Megállapították, hogy az iskolákban megjelentek a teljes kiőrlésű pékáruk, a főzés során új nyersanyagokat is használnak, és többször kerül friss zöldség, gyümölcs az asztalra. Ezzel együtt azonban az ételek sótartalma még mindig jelentősen meghaladja az ajánlott értéket, tejből és tejtermékből pedig a szükségesnél kevesebbet kapnak a gyerekek. A vizsgálat feltárta azt is, hogy vannak olyan iskolák, ahol nem biztosított a napi háromszori étkezés. Sok helyen pedig az okoz problémát, hogy nincs elég idő megenni az ebédet, volt, ahol csak 10-15 perc jutott erre.

Sajnálatosnak nevezték továbbá, hogy a húskészítményeknél a rosszabb minőségű és magasabb zsírtartalmú felvágottak felhasználása dominál. A főzőkonyhák több mint négyötöde pedig együtt használt ételízesítőt és sót.

A statisztikai adatokból kiderül az is, hogy a közétkeztetést legnagyobb arányban (90 százalék) az alsó tagozatosok veszik igénybe, a felsősöknél ez az arány 60 százalék, a középiskolások közül pedig már csak minden negyedik eszik a menzán. A felmérés szerint a gyerekek a kitálalt ebéd háromnegyedét megették. A gyerekek többségének ízlettek az egészséges ételek, sikerült megkedveltetni az új ízeket. Pozitív fejlemény, hogy a diétás étkeztetést már az iskolák kétharmadában meg tudják oldani.