Hazaindult Amerikába az utolsó hadifogoly

Hazaindult az Egyesült Államokba az Afganisztánból fogolycserével kiszabadított amerikai katona. Bowe Bergdahlt öt magasrangú fogolyért cserébe engedték el a tálibok. Május 31-én szabadult, azóta egy németországi katonai kórházban kezelték, állapota azonban javult, s már készen áll arra is, hogy találkozzon a szüleivel.

Bargdahl öt évig volt a tálibok fogságában, s amikor átadták, gyenge fizikai állapotban volt, zavartan viselkedett, s nem tudott angolul megszólalni. Az utolsó amerikai hadifogoly egyelőre még nem térhet haza családjához, várhatóan hosszabb ideig a texasi San Antonióban, egy katonai kórházban kezelik majd.

Az Egyesült Államokban nagy vitát váltott ki, hogy az Obama-kormányzat terroristákkal tárgyalt, s nem tájékoztatta előzetesen a kongresszust, hogy a guantánamói börtöntáborból enged el öt, korábban veszélyesnek minősített tálib vezetőt. A fogolyszabadítás katari közvetítéssel jött létre, a megállapodás értelmében az elengedett tálibok egy éven keresztül nem hagyhatják el az öbölállam területét. Bergdahlról ráadásul kiderült, hogy engedély nélkül hagyta el állomáshelyét, dezertőrnek tekinthető.

Barack Obama védelmébe vette a fogolyszabadítást, közölte, az Egyesült Államok egyetlen katonáját sem hagyja hátra.

Szerző

Utazóknak! Lezárják a gyorsforgalmi út egy szakaszát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre tartóknak is fontos információ, hogy ma este 10 órától vasárnap 18 óráig lezárják a ferihegyi gyorsforgalmi út egy szakaszát,  megváltozik több, a kőbánya-kispesti buszvégállomásról induló járat útvonala és a 3-as metró menetrendje is. A Budapest Airport közben jelezte: idén is várja a gyakornokokat.

Hétfőre, azaz 16-ára, valamint 19-ére és 22-ére virradóra a Sibrik Miklós úti felüljárót zárják le teljes szélességében. A felüljáró felújítását áprilisban kezdték, és várhatóan 2016 első feléig tart.

A Budapest Airport közleményben tudatta: idén is várja a gyakornokokat. A Runway elnevezésű gyakornoki program határozott idejű munkaszerződést és jövedelmet is kínál a sikeresen pályázóknak. A közlemény szerint a Budapest Airport célja, hogy a tehetséges főiskolai és egyetemi hallgatóknak már a diploma megszerzése előtt lehetőségük legyen munkatapasztalatot gyűjteni az ország egyik legjobb munkahelyén, a budapesti repülőtéren. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető társaság ezúttal 10 különböző szakterületen kínál gyakornoki pozíciót.  A repülőtéren megszerzett munkatapasztalat mindig is kiváló referencia lesz, bárhol is sikerüljön elhelyezkedni - hangsúlyozza a közlemény.

A program részletei itt olvashatók: 

Szerző

A gyereknek öröm, a szülőnek gond, kezdődik a vakáció

A mai nappal véget ért a tanév, megkezdődik a mintegy két és fél hónapos nyári vakáció. Idén ez több mint 1,3 millió diákot érint, közülük mintegy 774 ezren általános iskolában tanultak, 216 ezren gimnáziumban, 244 ezren szakközépiskolákban, illetve 130 ezren valamilyen szakiskolában.

Ami a diákoknak öröm, a szülőknek gyakran nehezen megoldható gond. A taborfigyelo.hu adatai szerint sok tábor kínálkozik lehetőségként, az  árak az előző évhez képest valamelyest csökkentek, de sok család számára így is megfizethetetlenek.  A portál felmérése szerint napközis táborokra 18 ezer forintot , ott alvós táborok esetében 30 ezer forintot szánnak átlagosan a szülők.

A táborok tematikai megosztását tekintve a válaszadók negyede (22 százalék) kalandtábort választott, míg 13 százalék sporttáborokba küldi a gyerekét. Ezután jönnek az idegen nyelvi táborok (13 százalék), majd  a tánctáborok, a készségfejlesztő, a kézműves és a vizes táborok. Az előző évvel összehasonlítva a sporttáborok jobb pozícióba kerültek, (2013-ban a 6. helyet foglalták el), és az idegen nyelvi, elsősorban angoltáborok népszerűsége erősödött valamelyest. Az idei év négy legnépszerűbb helyszíne Budapest, illetve Pest, Veszprém és Bács-Kiskun megye. Budapesten elsősorban a napközis, míg a többi megyében nagyrészt az ott alvós táborok jellemzőek.

Sok diák munkát vállal a szünidő alatt. Az egyszerűbb irodai munkák mellett a nyári fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a vakáció idején a fiatalok. A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) szakemberei azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint iskolaszövetkezeten keresztül vállaljanak munkát. A DiákÉsz az MTI-hez eljuttatott korábbi összegzésében kiemelte: a munkavállalás alapfeltétele, hogy nappali tagozatos jogviszonyuk legyen. A 18 évnél fiatalabbak csak szülői engedéllyel vállalhatnak munkát, közülük a 15-16 évesek csak szünidőben dolgozhatnak.

 Budapesten általában magasabbak a fizetségek, mint vidéken. A minimálbért mindenképpen megkapják a diákok, ez jelenleg bruttó 584 forint óránként. (Ebből 16 százalék személyi jövedelemadót vonnak le.) A könnyű fizikai munkáért általában bruttó 584-650 forint órabér jár, de programozási, fejlesztői munkáért akár bruttó 1400-1500 forintot is adhatnak óránként.

A következő tanév szeptember 1-jén, hétfőn kezdődik.

Szerző