A Keletiben már a közrádió hangja szól

Megújult a hangos utastájékoztatás, és LED kijelzők kerültek a vágányok végére a budapesti Keleti pályaudvaron. A fejlesztés a Keletiben nettó 253 millió forintba került - írta a figyelo.hu. 

A beszédszintetizátort, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fejlesztett ki (a neve ProfiVox-Korpusz) egy számítógép vezérli, Szalóczy Pál hangja helyett pedig egy hői hang tájékoztatja az utazóközönséget. Megpróbálták többen azonosítani, de Figyelő Online megtudta a hang nem másé mint a Magyar Rádióban híreket olvasó Mátyus Katié.

 

Szerző

Rainer M. János: A társadalmi katarzis elmaradt

1989. június 16-a katartikus pillanat, lélektani fordulópont volt, de a társadalmi katarzis elmaradt, a nemzeti gyászmunka nemigen érintette meg a társadalmat - állítja a hvg.hu-nak adott interjban Rainer M. János történész. 

Az 1956-os Intézet főigazgatója szerint más-más okból, de sem az állampárt, sem az ellenzék nem akart politikai demonstrációt Nagy Imréék újratemetéséből. Egy évvel korábban Grósz Károly pártfőtitkár még szétkergette a pár száz embert mozgósító megemlékezést, de közben a párizsi megemlékezés, a Pére-Lachaise temetőben állított szimbolikus sír és a kelet-európai átalakulások ezt az ügyet, 1956-ot és a temetetlen halottak ügyét a középpontba helyezték.

Majd itthon is egyre viharosabban változtak az események - fogalmazott a történész -, 1989 január végén volt Pozsgay bejelentése a "népfelkelésről", utána már nem lehetett ellenforradalomról beszélni. Úgy kellett tenni, mintha az MSZMP be tudná fogadni ezt az egész 1956-ot, mintha be tudná emelni a párttörténetbe. A párt elfogadta a politikai pluralizmust, tehát egyik lépés jött a másik után. Rainer M. János felidézte, hogy a Hősök tere nagyon későn merült fel, az eredeti helyszín az Új Köztemető volt, és arról vitáztak, hogy annak a legtávolabbi sarkában, a 301-es parcellában, vagy a bejárattól olyan 1 kilométerre lévő tágas területen, az ún. Köröndön legyen a helyszín.

De aztán egyre több tömegdemonstráció szerveződött Budapesten, úgyhogy hamar kiderült, hogy nem lehet a temetőben elszigetelni ezt az eseményt. Külön kellett választani a ravatalozást, a búcsút és a tényleges elhantolást. A temetés lélektani fordulópont volt, ami megfosztotta az MSZMP-t a legitimációja maradékától, de kellett volna lennie egyfajta pozitív hozadékának, hatásának is. Utat nyitott a diffúz, széttartó emlékezetnek, ugyanakkor megnyitotta az utat a történelem politikai célú felhasználása előtt is. Innentől kezdve a múlt politikai elsajátítása a mindennapjaink részévé vált - fogalmazott az interjúban Rainer M. János.

 

Szerző

Véget vetett a kokain Lázáry politikai pályájának

Akár szombathelyi polgármester is lehetett volna, ám a kokainos videó után képviselőnek sem jelölik a fideszes Lázáry Viktort - írta a Blikk. 

Tavaly szeptemberben került nyilvánosságra az a rejtett kamerás felvétel, melyen egy Lázáryhoz megtévesztésig hasonlító férfi fehér port szív az orrába. Később kiderült, a videó egy balatoni bulijachton készült, melyet férfi és csapata bérelt ki, csapatépítésre.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda indított vizsgálatot, a kokain nyomait megtalálták, ám azt nem tudták bizonyítani, hogy valóban Lázáry látható a videón. Lázáry Hende Csaba honvédelmi miniszterbizalmasa, és az ő támogatása miatt sokan Szombathely polgármesteri székére is esélyesnek tartották. A Blikk értesüléseit hivatalosan még nem erősítették meg.

Szerző