Előfizetés

Kunhalmi Ágnes: "merünk hibázni, ezért is tudunk felállni belőle"

Publikálás dátuma
2014.06.17. 12:23
FOTÓ: K 2 PRESS
Az MSZP nem hibátlan párt, de a küszöbön álló tisztújítással is azt üzeni: van benne önreflexió, újragondolás és újrakezdés - mondta az MSZP elnöki posztjával is hírbe hozott, de "csak" a budapesti szervezet vezetésére aspiráló Kunhalmi Ágnes. 

. Az oktatási és fővárosi ügyekkel foglalkozó politikus a hvg.hu-nak adott interjújában jelezte, az a feladatuk a jövőben, hogy újabb és újabb módszerekkel, közérthetően elmagyarázzák az embereknek: a kormány hogyan teszi éppen most tönkre a város működését, veszi el megújulási képességét. Úgy vélte, ha erre nem képesek, akkor nem fogják tudni ősszel legyőzni a Fideszt és Tarlós Istvánt.

Márpedig szerinte a jelenlegi főpolgármester le lehet győzni októberben, és abban is biztos, hogy "az MSZP jól tudja menedzselni a fővárosi politikai erők közül az alternatíva megszervezését". Ezzel Kunhalmi arra utalt, amit hétfőn a szocialisták jelenlegi hivatalos főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba jelentett be az ATV Start című műsorában: neki fontosabb Budapest, ezért nem a saját jelöltségéhez, hanem ahhoz ragaszkodik, hogy Budapest élén váltás legyen. "Ne egy bábu szolgálja ki Orbán Viktort, hanem legyen egy olyan főpolgármester, aki kiáll az itt élők érdekeiért" - indokolt Horváth.

Az esélyekről szólva Kunhalmi az interjúban felhívta a figyelmet, hogy 650 ezer szavazót veszített a Fidesz, ugyanakkor arra is fegyelmeztette saját pártját, hogy "ezzel együtt nem tudtunk kellően attraktív ajánlatot kínálni a politika piacán, nem tudtunk érdekessé válni". Ez pedig oda vezetett - folytatta -, hogy a Fidesz egyre kevesebb szavazóval is egyre nagyobb többséget képes előállítani – még ha ezt a rendszer eltorzításával éri is el. Arra a felvetésre, hogy az ellenzék nem csak a kampány utolsó három hónapját szúrta el, hanem az azt megelőző négy évet is, azt válaszolta: "sokat foglalkoztunk magunkkal (...) voltak rossz döntéseink, megkérdőjelezhető szervezeti működés, nem teljes értékű válaszaink".

Arra, miért lett politikus, Kunhalmi úgy válaszolt: a közigazgatásban, a Miniszterelnökségi hivatalban kezdett dolgozni a 2000-es évek közepén, de idővel belátta: nem ebben éli le az életét, vonzza a politika. "Hatni szerettem volna. Az MSZP állt mentalitásban hozzám a legközelebb, a leginkább közel volt mindahhoz, amit én a világról gondolok. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden tökéletes lett volna, sok tekintetben a legkevésbé problémás volt az MSZP. De ez olyan párt, ahol erről nyíltan beszélünk magunk közt. Sokszor kritizálok én is, más is. Azért teszem, hogy előbbre jussunk. Merünk hibázni, ezért is tudunk felállni belőle."

A politikus egy akkori, csaknem 10 évvel ezelőtti, eddig nem ismert büntetőügyéről is beszélt. Mint mondta, fontos, hogy ő maga beszéljen arról: "2005 novemberében engem például jogerősen pénzbüntetésre ítéltek közokirat-hamisításért, egy diákigazolványos visszaélésért". A lejárt gimnáziumi diákigazolványára ragasztott egy érvényesítő matricát, amit az egyik barátja szerzett neki, hogy diákbérletet tudjon venni, ami sokkal olcsóbb volt. "Hülyeség volt, meg is bántam. De leginkább az zavar, hogy az ilyenből kreált legendák hogyan kezdenek terjedni." Hozzátette: "Nem vagyok rá büszke, de nem vagyok becstelen ember sem. A félelemkeltés politikai gyakorlata ellen szerintem az őszinteség a megoldás".

Végrehajtást kértek az esztergomi önkormányzat ellen

Az esztergomi Bástya Áruház tulajdonosa végrehajtást indított az önkormányzat ellen, mivel az a jogerős ítélet ellenére nem állítja helyre az áruházba vezető gyalogos rámpát, amelyet 2009-ben birtokháborítást elkövetve bontatott el - mondta az áruház tulajdonosának ügyvédje kedden az MTI-nek.

Kreisz Gyula közölte: a napokban lejárt a határidő, ameddig a rámpát helyre kellett volna állítani, és erre levélben figyelmeztették is az önkormányzatot. Miután választ nem kaptak, az Esztergomi Járásbíróságnál megindították a végrehajtást. A bíróság kilencvennapos határidőt adott az önkormányzatnak, hogy önként hajtsa végre a jogerős ítéletet. Végső esetben elképzelhető, hogy a végrehajtó az újjáépítéshez szükséges pénzt szedi be az önkormányzattól - tette hozzá az ügyvéd.

Tétényi Éva (független) polgármester az MTI-nek elmondta, a bíróság olyan rámpa visszaépítésére kötelezte az önkormányzatot, amely a mai előírásoknak nem felel meg, mert a dőlésszög miatt kerekesszékkel és babakocsival nem lehet biztonságosan közlekedni rajta.

A polgármester hozzátette, az önkormányzat a helyzet megoldása érdekében megvásárolt egy földrészletet a rámpa közelében, hogy oda mozgássérültliftet telepítsenek, de az áruház tulajdonosa elzárkózott ettől a megoldástól. A Bástya Áruház felső szintjére vezető rámpa közepét 2009 júliusában, egy hétvégén meglepetésszerűen bontatta el az önkormányzat, a tulajdonosok értesítése nélkül. A létesítményt 1980-ban az áruházzal együtt építették, hogy gyalogosan fel lehessen jutni az öt méter magasban kialakított passzázsról nyíló üzletekhez.

Az MTI birtokába került jogerős ítélet az ügyben az önkormányzat és a többségi tulajdonában lévő beruházó, a Regia Civitas Kft. együttes felelősségét állapította meg. A bontással birtokháborítást követtek el, a munkálatokat engedély nélkül végezték, a jogellenes állapot a mai napig fennáll - mondták ki.

Az ítélet indoklása szerint a bontásra Meggyes Tamás volt polgármester levélben kérte meg a kft.-t. A 2009. június 6-ai, hétfői dátummal kelt irat "korábban szóban kiadott megrendelésre" hivatkozik. Kreisz Gyula elmondta, a rámpa lebontásával a területet egy helyrajzi számon akarták egyesíteni, az ingatlanra városi szálloda- és fürdőkomplexumot terveztek, amelyből engedélyek hiányában végül egyetlen kapavágás sem valósult meg.

Bábot állít polgármesterjelöltként a Fidesz

Rogán Antal bábjának kellene eltussolnia az V. kerületi botrányokat. Politikai és társadalmi tapasztalatok nélküli polgármesterjelöltet állított az V. kerületi Fidesz- írja közleményében Steiner Pál. A képviselő állítása szerint a még most is Rogán Antal beosztottjaként dolgozó Szentgyörgyvölgyi Péternek azt a szerepet szánják, hogy akadályozza meg a kerületi botrányok kivizsgálását.

Steiner Pál szerint a tavasszal kirobbant Pasa-park ügyben nemcsak a polgármester, hanem minden lehetséges utódja is kompromittálódott. Nem maradt egyetlen alkalmas helyi kormánypárti politikus sem, ezért egy teljesen ismeretlen, bábként mozgatható jelöltet választottak. Arra számítanak, hogy majd nem kérdez semmit, csak eltussolja a helyi botrányokat.

Szentgyörgyvölgyi jelenleg is a belvárosi városüzemeltető kft. igazgatója. Ő az a cégvezető, aki a feladata tisztességes ellátása helyett a munkatársait alázza meg. Mintha rabszolgák lennének, hátukon óriási sorszámmal küldi ki dolgozni a köztisztasági munkatársakat. Steiner felszólítja a Fideszt, nyilatkozzon arról, hogy egyetért-e a kétkezi munkát végzők nyilvános megalázásával!

Fidesz: Steiner fél

Steiner Pál Horváth Csabához hasonlóan egyszer kapta meg szűk többséggel a belvárosiak bizalmát, akik azonban kiismerték, és soha többé nem bíztak meg benne - reagált válaszközleményében az V. kerületi Fidesz.

Véleményük szerint Steiner vereséget szenvedett országgyűlési képviselőként, és polgármesterként egyaránt, ennek pedig az volt az oka, hogy polgármestersége idején a kerület nem fejlődött, sőt 2002 és 2006 között a Belvárosnak még városüzemeltető cége sem volt, valamint minden feladatot szocialista módra vállalkozásoknak szerveztek ki drága pénzért.

A helyi Fidesz a közleményben arról is ír, Steiner Pál bukása után a Belváros lendületes fejlődésnek indult, a különbség látványos, Steiner Pál fél, hogy ő is úgy jár, mint Horváth Csaba: a sajátjai sem fognak kérni belőle.