Előfizetés

Új vezető a Csongrád Megyei Főügyészségen

Új vezetője lesz a Csongrád Megyei Főügyészségnek júliustól.

A Csongrád Megyei Főügyészségen Lőrinczy György megbízatása június végén megszűnik, és július elsejével a törvényi rendelkezéseknek megfelelően új vezetőt neveznek ki a szegedi központú hivatal élére - erősítette meg Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője kedden az MTI értesülését.

Az MTI úgy tudja, Kopasz Zsolt lesz az új Csongrád megyei főügyész. Kopasz Zsoltot - aki előzőleg Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes volt - éppen egy évvel ezelőtt nevezte ki Polt Péter legfőbb ügyész a Szegedi Járási Ügyészség vezetőjének.

Közös segélyt javasol a magyar EU-biztos

A Gazdasági és Monetáris Unió (EMU) keretében a részlegesen összevont munkanélküliségi biztosítási rendszer egyértelmű gazdasági előnnyel járna mindenki számára, hiszen az időnként bekövetkező recessziók jóval enyhébbek, kevésbé pusztítóak lennének - írta a Világgazdaság keddi számában megjelent írásában Andor László, az Európai Bizottság biztosa.

Andor László szerint ebben a rendszerben az állampolgárok azt éreznék, hogy az EU nem egyszerűen szabályokat és feladatokat ad nekik, hanem konkrét, személyre szóló anyagi segítséget is, amikor a legnagyobb szükség van rá. 

A közös munkanélküli biztosításra a német Sebastian Dullien és más szakértők részleges modellszámításokat végeztek már, és ezeket az Európai Bizottság és független agytrösztök több alkalommal vitára tűzték. A következő lépés az, hogy a tagországok miniszterei tárgyaljanak erről az opcióról - írta Andor. 

A Dullien-modell lényege a ciklikus és strukturális munkanélküliség szétválasztása, és az előbbi által érintettek közös fedezet alatt történő, EU-szintű minimumot megszabó támogatása. Tehát például a közös alap finanszírozná az elvesztett jövedelem 40 százalékát 6 hónapig. Természetesen a tagországok saját hatáskörben ezt kiegészíthetik egy jóval magasabb szintig, és jóval tovább, mint fél évig - tette hozzá.

A települések tizedén már összeomlott a hulladékszállítás

Magyarországon már több mint 300 településnek kellett kijelölni a katasztrófavédelemnek közszolgáltatót a hulladékgazdálkodásban. Júliustól hét megyében lehet ellátatlan a kéményseprés - írja a vg.hu.

„Magyarországon egyetlen település sem válhat Nápollyá!” – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára. Pogácsás Tibor közölte, hogy hulladékgazdálkodásban és a kéményseprésben senki sem maradhat szolgáltatás nélkül. 

Pogácsás hangoztatta, hogy ha egy településnek nem sikerül megállapodnia egy szolgáltatóval, akkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) jelöli ki a szolgáltatót. Az államtitkár hangsúlyozta: a kijelölt szervezetnek az állam kifizeti a szükséges forrásokat, melyre megvan a szükséges fedezet. 

„Tavaly augusztus óta már 300-nál több település esetében jelöltek szolgáltatót a hulladékgazdálkodásban” – mondta Nagy György, a Köztisztasági Egyesülés igazgatója. A Köztisztasági Egyesülés vezetője közölte, a kijelölteknek a korábban alkalmazott díjon kellett elvégeznie a szolgáltatást. Indokolt többletköltség esetén a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz lehet díjkülönbözet igénylésre, amelyre egy 1,7 milliárdos, felülről nyitott keretet állítottak fel.