Előfizetés

Elsüllyedt a spanyol armada

Publikálás dátuma
2014.06.19. 09:20
Vargas mesébe illő akcióból szerzett vezetést Fotó: Europress/Getty Images/Clive Rose
A spanyol armada elsüllyedt. Megsemmisült. Nem végérvényesen, de erre a vb-re. Vicente del Bosque világbajnoki címvédő válogatottja számára befejeződött a brazíliai a hadjárat. Hiába változtatott a kapitány, s maradt ki Piqué és Xavi, végzetes sebet kapott. Chile sokkal jobb volt, s 2-0-ás második csoportgyőzelme után - a hollandokkal egyetemben - továbbjutott.

Casillas maradt a kapuban, Piqué és Xavi ellenben áldozatául esett annak a követelménynek, hogy a hollandok elleni 1-5 után Vicente del Bosque frissítse föl csapatát. Mindez kevésnek bizonyult. Chile Real Madrid-sebességgel kezdett, elsüvített a szemlátomást fáradt, a hosszú szezontól elcsigázott spanyolok mellett, s két perc alatt kétszer kerültek centikre attól, hogy máris vezessenek. A teljes tanácstalanság érződött Iniestáékon, ha labdát szereztek, akkor is csak arra nyílt alkalmuk, hogy hátul adogassanak. Ellenben a dél-amerikaiak. Rohanvást vették irányba Casillas kapuját, s mindeközben Barcelona-féle labdajáratással jutottak céljukhoz egyre közelebb. Az az akció, aminek végén Vargas bámulatos higgadtsággal elfektette a címvédő kapusát, majd a kapuba passzolt, tankönyvbe illik.

De lehet-e bírni ezt az őrületes iramot?

Bírták Alexis Sanchezék, sőt, még a szünet előtt kettőre növelték az előnyüket. A Barca-szélső szabadrúgását Casillas középre öklözte, épp Charles Aranguiz elé. Rosszabb helyre nem lehetett volna: 2-0.

A második félidő elején Busquets lábában volt a szépítés (luft), majd mind nagyobb lett az európai mezőnyfölény, a tenger mélyéről azonban már nem volt visszaút.

A spanyolok a torna előtt azt mondták, újabb trófeát akarnak. Fájdalmas pofon lett a jutalmuk: kiestek.

Merthogy a B jelű négyes másik találkozóján a hollandok 3-2-re legyőzték az ausztrálokat, így a két hatpontos a záró körben a csoportelsőségért meccsel.   

Spanyolország-Chile 0-2 (0-2)

B csoport, 2. forduló, Rio de Janeiro, 74 000 néző. Jv.: Mark W Geiger (amerikai).

Spanyolország: Casillas - Alba, Ramos, Javi Martínez, Azpilicueta - Alonso (Koke, 46.), Busquets - Pedro (S. Cazorla, 76.), Iniesta, D. Silva - Costa (Fernando Torres, 64.).

Chile: Bravo - Jara, F. Silva, Medel - Mena, Díaz, Aránguíz (Gutiérrez, 64.),  Isla - A. Sánchez, Vidal (Carmona, 88.), E. Vargas (Valdivia, 85.).

Gól: E. Vargas (20.), Aránguíz (43.)

Sárga lap: Alonso (41.) illetve Vidal (26.), Mena (61.)

Kiállítva: -

Statisztika

44        Veszélyes akció          21

15        Összes lövés, fejes     7

9          Kaput eltalált lövés, fejes        4

662 (82 %)      Összes passz  430 (72 %)

14        Szabálytalanság          15

8          Szerelés          18

1          Les      2

7          Szöglet            1

106,7   Futómennyiség (km)   114,4

56        Labdabirtoklás (%)      44

AZ ÁLLÁS

1. Hollandia     2          2          0          0          8-3       6         

2. Chile            1          1          0          0          3-1       3         

3. Ausztrália    2          0          0          2          3-6       0         

4. Spanyolország        1          0          0          1          1-5       0