Egyre veszteségesebb a Cseh Légitársaság

Mintegy 922 millió koronás veszteséggel zárta a tavalyi évet a Cseh Légitársaság (CSA), a cégnek ez a legrosszabb eredménye 2009 óta - közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap csütörtökön.

Az újság szerint a CSA gazdálkodása a korábbi években is veszteséges volt, de a végső adatokat a társaság vagyonának kiárusítása mindig módosította. 2012-ben például a gazdálkodás hivatalosan 849 millió koronás nyereséggel zárult. A vagyoneladásra a cég túlélése miatt volt szükség - mutatott rá a lap.

"A tavalyi gazdasági eredmény tükrözi az európai légi közlekedési piacon kialakult kedvezőtlen viszonyokat" - mondta a lapnak Dan Sabík, a CSA szóvivője.

A Cseh Légitársaság részvényeinek többségét tavaly megvette a Korean Air, illetve a Travel Service. Miután a cseh versenyhivatal jóváhagyja a tranzakciót a két légitársaságnak többsége lesz az eddig állami vállalatban.

Sabík elmondta: a menedzsment szerint a két társaság belépése a CSA-ba pénzügyi-gazdasági szinten legkorábban 2015-ben mutatkozik csak meg.

Szerző

Nőttek a keresetek

Áprilisban a bruttó átlagkereset 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A vállalkozásoknál 4,6, a költségvetési szférában 12,8 százalékos volt a keresetnövekedés a közfoglalkozottak nélkül.

A családi adókedvezmény nélkül számított nettó keresetek a bruttóval azonos mértékben emelkedtek, mivel a kereseteket terhelő adó- és járulékterhelés szabályai nem változtak.

A teljes kosárra számított fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek tavaly áprilisihoz képest, így a reálkeresetek növekedése hajszállal meghaladta a béremelkedés ütemét.

A családi kedvezmények idei változása további 0,8 százalékpontos emelkedést eredményezett a nettó keresetek előző évi átlagához képest - közölte a KSH.

Szerző
Témák
keresetek

Ügyvédek kaszálnak a devizapereken

Egyre több ügyvéd lát komoly üzletet a devizahitelesek képviseletében. A Figyelő információi szerint a devizahiteleseket képviselő felperesi ügyvédek üzleti modellje arra épül, hogy a viszonylag egy kaptafára húzható perek után a bíróság a bankokkal szemben jellemzően 170-230 ezer forintos perköltséget ítél meg számukra. Akik korán ébredtek, azok közül vannak páran, akik egymagukban is több száz, vagy akár ezer feletti ügyet visznek.

Mi a jogászi technika? A bank-ügyfél szerződésen valamit kell találni, amit a bíróság érvénytelennek fog ítélni (például mostantól jó eséllyel az árfolyamrést). Ha az ítélet elmarasztalja a bankot, akkor az ügyfél lesz a pernyertes, a bank százezres perköltséget fizet. 

Az ügyfelek képviselői 60-70 százalékban nyernek, ők most új lendületet nyernek, sőt egy esetleges kormányzati adósmentő csomag után sem fognak leállni.

A pletykák szerint van ügyvéd, aki 50-60 ezer forintot már fizet is a devizahitelesnek, csakhogy képviselhesse őt. Nyerő business, mert jellemzően két tárgyalás alapján ítélet születik, amire elég formagyártott írásos beadványokat készíteni, és egy ügyből az ügyvéd nettó 150 ezer forint forgalmat is realizálhat. 

 „Akik most kapcsolódnak be, ők már kevésbé kaszálnak, de az elsők között ébredők hihetetlenül meggazdagodtak. Ezen ügyvédek egyetlen célja, hogy a témában ne legyen közérdekű kereset, mert akkor vége az üzletnek. Az az érdek, hogy minél több egyedi ügyfél perelje be a bankokat" - írja a Figyelő ma megjelent számában egy jól tájékozott forrásra hivatkozva.

Szerző