Előfizetés

"Fazekas Sándor azonnal rendelje el a meggy intervenciós felvásárlását!"

Helyenként 40 forintra esett a meggy kilónkénti felvásárlási ára. Ez az összeg még a szedés költségeit sem fedezi, sok helyen pedig át sem veszik a termést, több ezer termelő képtelen értékesíteni az egész éves munkája gyümölcsét - figyelmeztet közleményében az MSZP.

"A termelők közül egyre többen már kartellgyanút emlegetnek, hiszen ilyen hihetetlenül alacsony árakat nem indokol semmi, a felvásárlók pedig arról számolnak be, hogy sok helyen még a tavalyi termés is raktáron van, ezért a szokásosnál jóval gyérebb a kereslet.

Egy biztos: ha sürgősen nem történik valami, az idei meggytermés nagy része a fákon marad, a termelők pedig óriási bajba kerülnek. Ez az a pillanat, amikor a kormány már nem halogathatja a cselekvést, amikor be kell avatkoznia. Felszólítjuk Fazekas Sándort, a Földművelésügyi Minisztérium vezetőjét, hogy a piac megmozdítása érdekében azonnal rendelje el a meggy intervenciós célú felvásárlását!

Harangozó Gábor,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke

Gőgös Zoltán,
az MSZP agrárpolitikusa"

Még két hét és itt a dinnye!

Publikálás dátuma
2014.06.19. 14:34
Fotó: Thinkstock/Getty Images
A tavalyinál több kiváló minőségű magyar dinnye kerül a kereskedőkhöz július első hetétől - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI érdeklődésére.

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke az ormánsági Csányoszróban gazdák és más érdekeltek meghívásával rendezett dinnye szezonnyitó ülés előtt beszélt minderről csütörtökön. Közölte: az eseményt minden évben azért tartják meg, hogy a gazdák, a kereskedők és a közvélemény pontos képet kapjon a dinnye várható mennyiségéről, minőségéről, s a boltok fel tudjanak készülni az importáruk időben történő kivezetéséről.    

Beszámolt arról, hogy idén várhatóan a tavalyi 210 ezer tonnás mennyiségnél 5-10 százalékkal terem több a tökféléből a magyar földeken; júliusban és augusztusban Magyarország lesz Európában a legnagyobb dinnyeexportőr, várhatóan a hazai termés felét sikerül külföldre, elsősorban EU-s országokba szállítani.     

A dinnyeszüret a baranyai Ormánságban kezdődik, Békésben folytatódik; július végén már Tolnában, Hevesben és a Hajdúságban is megindul a dinnye begyűjtése a földekről, legkésőbb augusztusban pedig a szabolcsi termelők is bekapcsolódnak a termelésbe.     

A szakember elmondta, az elmúlt években a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Dinnyeszövetség és a FruitVeB közösen indított promóciójának hatására folyamatosan növekedett a magyar görögdinnye fogyasztása. Idén további erősödésre lehet számítani, hiszen a vásárlók ösztönzésének finanszírozása Mártonffy Béla szerint már szerepel is az Agrármarketing Centrum költségvetésében; a promóció várhatóan július közepétől szeptember közepéig tart majd.     

Mártonffy Béla beszámolt arról, hogy hat áruházlánc (Auchan, CBA, Lidl, Metro, Spar, Tesco)  már vállalta, hogy részt vesz a marketingmunkában, kóstoltatni is fogja a vásárlókkal a magyar árut. Az áruházakat a csütörtöki egyeztetés után hivatalos levélben értesítik arról, hogy mikortól számítsanak a magyar termék érkezésére, s megkérik őket, ne rendeljenek már külföldi árut.     

Az elnök azt mondta, az utóbbi években stabilizálódott a dinnye ára a magyar piacon, sikerült megtalálni azt a sávot, amely a fogyasztóknak és a kereskedőknek, valamint a gazdáknak is megfelelő.     

A szakember közölte: idén nagyjából 6000 hektáron termelnek dinnyét hazánkban, az elmúlt három évben folyamatos volt a területi bővülés. Közel 1500 hektárral nőtt a dinnyével beültetett földek területe a három esztendő alatt. A dinnyében érdekelt gazdák száma is emelkedett, ma közel 11 ezren élnek a tökféle termeléséből.     

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke az MTI érdeklődésére azt mondta, idén az idő kegyes volt a dinnyéhez, mindeddig nagymértékben segítette a gyümölcs érési folyamatát, optimális a terméskötődés. Hozzátette: az utóbbi évek legjobb minősége várható, amennyiben az átlagosnak megfelelő marad az időjárás.

Zárják a pénzcsapot Amerikában

Havi 35 milliárd dollárra csökkenti gazdaságösztönző célú eszközvásárlási programját a Fed - jelentette be az USA jegybankjának szerepetét betöltő rendszer monetáris döntéshozó testülete a nyílt piaci bizottság (FOMC) szokásos kétnapos tanácskozása után.

A testület a márciusi 2,8-3 százalékos növekedési előrejelzéshez képest 2,1-2,3 százalékra mérsékelte a GDP 2014-es növekedésre vonatkozó prognózisát, ami közelebb áll az IMF és a Világbank jóslatához.

Janet Yellen, a Fed elnöke közölte, hogy még azt követően is huzamosabb ideig 0 százalék körül kívánják tartani a kamatlábat, ha majd befejezik a kötvényvásárlási programot.

A Fed amerikai állampapírt és jelzálogkötvényeket vásárol, hogy alacsonyan tartsa a hosszú lejáratú jelzálogkamatokat, és ezzel közvetve élénkítse a gazdaságot.

A mennyiségi enyhítésnek nevezett program 2012 szeptemberében megkezdett harmadik körében a Fed eredetileg összesen havi 85 milliárd dollár értékben vásárolt hosszú lejáratú értékpapírokat. A keretösszeg leépítését decemberben kezdték meg, azóta minden FOMC-ülésen 10-10 milliárd dollárral csökkentették.