Orbán Viktor;Társaság a Szabadságjogokért;

2014-06-20 07:02:00

Orbánt is védte a TASZ

Civil szervezetek ellenőrzésébe kezdett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi): a célkeresztben a Norvég Civil Támogatási Alaptól (NCTA) 100 ezer euró körüli pályázati forrást nyerő szervezeten vannak. A legújabb ellenőrzött szervezet a TASZ, erről  tegnap blogjában számolt be a társaság.

Emlékezetes: Lázár János kancelláriaminiszter közvetlenül a választások után nekiesett a norvég forrásokat elosztó Ökotárs Alapítványnak, mondván, hogy az nyilvánvalóan az LMP szekértolója. Azt követelte Lázár a norvégoktól, hogy állítsák le a civil pénzek folyósítását.

Amikor erre Oslo nem volt hajlandó, a miniszterelnökség ráuszította a Kehit a pályázatokat elbíráló 4 civil szervezetre. Az alapítványok nem akartak adatokat szolgáltatni a Kehinek, az NCTA forrásainak elosztásáért ugyanis a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) felelős, így csak ez a szerv jogosult az ellenőrzésre. Ahogy akkor, úgy most is azzal a fenyegetéssel ért célt a Kehi, hogy ha nem működnek együtt, felfüggeszti az adószámukat.

"Bár nincs takargatnivalónk és a kért dokumentumokat rendelkezésükre bocsátjuk, nem ismerjük el ennek az ellenőrzésnek a jogszerűségét - közölte tegnap a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A TASZ 107 130 eurót, vagyis mintegy 32 millió forintot nyert az NCTA-ból. Az Index úgy tudja, nem csak a TASZ-nál vizsgálódik a Kehi, hanem a a K-Monitort, a Transparency Magyarországot, a Roma sajtóközpontot, a Labrisz Leszbikus Egyesületet, a Demokratikus Ifjúságért Alapítványt, valamint a Pride-ot szervező Szivárvány Missziót és a Krétakört is megkeresték. A civil szervezeteknek még a belső e-mailjeiket is ki kell adniuk.

Érdekes, hogy 2007-ben még nem tekintette a Fidesz ellenségnek a civileket: olyannyira, hogy Orbán Viktort is védte egyszer a TASZ. 2007-ben ugyanis az igazságügyi minisztérium személyiségi jogi pert indított Orbán ellen. A Fidesz vezetője azt mondta a 2006. október 23-ai eseményekre utalva, hogy béke és nyugalom lett volna, ha a rendőrség "nyilvánvaló politikai uszításra" nem támadja meg a jogszerűen és békésen összegyűlt megemlékezőket.

A TASZ akkori ügyvivője - Schiffer András, mostani LMP-társelnök - az Origonak úgy nyilatkozott: nem foglalkozik azzal, hogy Orbán Viktor jogi képviselete miatt a TASZ-t esetleg összemoshatják a Fidesszel. A TASZ pártoktól független jogvédő szervezet, amit az is bizonyít, hogy tevékenységére még soha nem fogadott el egyik kormánytól sem közpénzt - tette hozzá akkor Schiffer. A TASZ azt szerette volna elérni, hogy a közhatalmi szervek ne perelhessenek jó hírnevük védelmében. Az ilyen perek ugyanis, a TASZ szerint jelentősen korlátozhatják a politikai viták szabadságát.

A Krétakör ellenáll

A Krétakör Alapítvány ügyvezetője, Gulyás Márton telefonon tájékoztatta a Kehit: nem működnek együtt a vizsgálatban, az erről készített videót közzétette az interneten. "Nem politikai hecckampányoknak, hanem a társadalomnak tartozunk elszámolással, és ahogy eddig, úgy ezután is meg fogunk felelni az utóbbiaknak" - tette hozzá Gulyás. A Krétakör ügyvezetője megjegyezte: a Kehi függetlenségével kapcsolatban komoly aggályokat vet fel, hogy a honlapján a hírek között például ez olvasható a Norvég Civil Alappal kapcsolatban: "Bomlik a norvég minta. A szálak a balliberálisokhoz vezetnek. Viking hódítás támogatással. Célpontban az LMP-s bírálók és a homoszexuálislobbi.".