Előfizetés

Új menekülthullám Közép-Amerikából

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2014.06.20. 07:30
Hondurasi kislány egy szegénynegyed felszámolásakor – a szülők a reménytelen helyzet, az erőszak elől menekítenék Amerikába a gy
Megoldhatatlan problémát okoz az Egyesült Államoknak a kísérő nélkül a déli határt illegálisan átlépő, közép-amerikai menedékkérő gyerekek gondja. Amióta elterjedt a hír, hogy az Obama-kormányzat rendezi az illegális bevándorlók helyzetét, s a papírok nélkül, egyedül útnak indított kiskorúakat, a terhes anyákat nem feltétlenül toloncolják vissza hazájukba, új menekülthullám indult meg. Az amerikai-mexikói határon humanitárius válság fenyeget, riadóztattak az amerikai illetékesek.

A mexikói hatóságok szerint csak idén 6233 egyedül útnak indított gyereket küldtek vissza az amerikaiak. A gyerekek több mint 70 százalékát egyszer már őrizetbe vették, 21 közülük már ötödször próbált belógni amerikai területre.

A padlón aludtak a táborban
A CNN számolt be egy Salvadorból érkezett 15 éves lány kálváriájáról. A lány 12 éves öccsével indult útnak, a határfolyón, a Rio Grandén keresztül értek Texasba, ahol fél órával később már el is kapták őket a határőrök. A két gyerek ezt követően mintegy 25 órát töltött buszokon, s visszavitték őket az amerikai-mexikói határhoz. A texasi hatóságok a testvérpárt el akarták szakítani egymástól, a fiút San Franciscóba akarták küldeni, de a lány ezt nem engedte. Számos más testvérpárt külön menekültközpontban helyeznek el.
Az amerikai illetékesek hiábavalóan próbálják tudatosítani, hogy ezek a központok "nem gyerekeknek" való helyek. A salvadori lány elmondta, a táborban a padlón aludtak, takarót sem kaptak, nem tudták megenni az ételt, a mellékhelyiségben kamerák pásztázták őket. Végül a két salvadori tizenévest az egészségügyi minisztérium egyik kaliforniai központjában helyezték el, ahol már emberi körülmények uralkodtak, s azóta már megtalálták Amerikában élő hozzátartozójukat, s oda költözhettek. A 15 éves lány azt mondta, a Salvadorban uralkodó erőszak miatt az életüket féltették a szüleik, ezért küldték őket az Egyesült Államokba.

Jeh Johnson, az Egyesült Államok új belbiztonsági minisztere múlt heti sajtóértekezletén közölte, akik tiltott határátlépést követnek el, megsértik az amerikai bevándorlási törvény előírásait, koruktól függetlenül is visszaküldik őket. Ha van az Egyesült Államokban élő hozzátartozójuk, ott tölthetnek mintegy 15 napot, de csak addig, amíg a bevándorlási bíróság nem dönt hazatoloncolásukról.

A gyerekbevándorlás megugrását egy félreértés indította el. Közép-amerikai országokban tévesen értelmezték az Obama-kormányzat egyik programját, amely kimondja, hogy a 16 éves koruk előtt az Egyesült Államokba érkezett kiskorúakat nem toloncolnak ki.

Ez azonban csak részben igaz, próbálják tudatosítani az amerikai hatóságok. A DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) csak a 2012 előtt bevándorolt fiatalokra vonatkozik, az ő helyzetüket próbálja normalizálni, az új érkezőkre nem érvényes. Az amerikai egészségügyi minisztérium becslései szerint idén legalább 60 ezer gyerek érkezhet az amerikai-mexikói határhoz, 2013-ban még csak 24 ezren próbáltak átjutni, a szám jelentősen megugorhat.

Mark Greenberg, az ügyvivő egészségügyi-miniszterhelyettes vázolta a drámai helyzetet: a Közép-Amerika felől, kísérő nélkül érkező gyerekek rendkívül sérülékenyek, fiatalok, elszakították őket a családjuktól, éppencsak túléltek egy

rendkívül kockázatos utat. A amerikai egészségügyi tárcának kell gondoskodni a papírok nélküli érkezett kiskorúak ideiglenes ellátásáról, védelméről. Nemcsak Mexikóból indítják útnak a szülők a jobb élet reményében a gyerekeiket, hanem Guatelmalából, Salvadorból és Hondurasból is.

Sok gyerek azért szökik át a határon, hogy megkeresse Amerikában élő családtagjait, vagy mert odahaza bántalmazták, családja nélkülözött. A fiatalkorúak, akárcsak a felnőttek, azt remélik, hogy munkát, megélhetést találnak a határ amerikai oldalán.

A déli államok azonban nem tudnak megbirkózni a beözönlő gyereksereggel. Arizona állam hatóságai arra panaszkodnak, hogy a határőrség Texasban úgy próbálja megoldani a problémát, hogy az illegálisan érkezett gyerekeket leteszi az első arizonai buszmegállóban, kezdjenek velük valamit a másik államban.

Texas állam hatóságai szintén tehetetlenek, hiába pásztázzák helikopterrel a határfolyót, a Rio Grandét, naponta többszáz migráns vág neki a mocsaras folyónak, hogy azután a túlparton feladja magát a hatóságoknak és segítséget kérjen. A határ mexikói oldalán az egyház próbál átmeneti szállást adni a közép-amerikai menekülteknek, akik nem titkoltan az Egyesült Államokba akarnak átjutni.

Az amerikai belbiztonsági miniszter tárgyalt Mexikó, Guatemala, Honduras és Salvador nagykövetével a gyerekbevándorlás növekvő hullámáról. Johnson azt próbálta elérni, hogy a közép-amerikai államok hatóságai nyujtsanak segítséget a gyerekek gyors hazaszállításához. A törvény a mexikói és a kanadai gyerekek esetében azonnali hazatoloncolást ír elő, a guatemalai, salvadori, hondurasi gyerekek estében nem automatikus a hazaküldés, ügyükről bevándorlási bíró dönt.

Ha él hozzátartozójuk az Egyesült Államokban, átmenetileg hozzájuk költözhetnek, de a legtöbb kísérő nélkül érkezett közép-amerikai gyerek átmeneti ellátását az amerikai egészségügyi minisztériumnak kell megszerveznie.

Több száz gyereket katonai bázisokon helyeztek el, a texasi San Antonióban a Lackland légibázis, Kaliforniában a Ventura haditengerészeti bázis, Oklahomában a Fort Sill bázis nyitotta meg kapuit a gyerekek előtt. Az arizonai Nogalesben egy üresen álló raktárházban létesítettek menekültszállást.

Az üzenet nyomatékosítására Obama Joe Biden alelnököt - dél-amerikai körútját kiterjesztve - több közép-amerikai országba is elküldi. Biden feladata, hogy a közvéleményhez fordulva próbálja tudatosítani, hogy a szülők mekkora veszélynek teszik ki gyerekeiket, ha embercsempészeket lefizetve útnak indítják őket északra. Az alelnök körutazásán Guatemala és Salvador elnökével, s a hondurasi kormány illetékeseivel is megbeszélést folytat, hogy a kísérő nélküli gyerekek problémájára felhívja a figyelmet.

Washington a spanyol nyelvű lapokban hirdetésekben indított felvilágosító kampányt: a jobb élet reménye helyett egy kilátástalan barakk és visszatoloncolás vár a kiskorúakra. Az Obama-kormányzat a válsághelyzet kezelésére a katasztrófavédelmi ügynökség, a FEMA illetékeseit is bevonta.

Texasban is Arizonában sürgős intézkedésekre van szükség, hogy a hazatoloncolásra váró gyerekekkel zsúfolt menekültközpontokban normális helyzetet teremtsenek. A kormányzat mintegy 160 millió dollárt kér a kongresszustól, hogy képes legyen kezelni a problémát.

Az Obama-kormányzatot egyfelől bírálják saját támogatóik a gyerekek elleni kemény fellépés miatt, másfelől politikai ellenfeleik azért, hogy a kilátásba helyezett bevándorlási könnyítésekkel maguk váltották ki az új bevándorlási hullámot. Hillary Clinton volt külügyminisztert több interjúban is megkérdezték, mit tenne Obama helyében a kísérő nélkül érkező közép-amerikai gyerekekkel?

Clinton elismerte, hogy rendkívül komplex problémáról van szó, hiszen számos gyerek olyan országból jön, ahol komoly veszélyben vannak az ottani erőszakcselekmények miatt. "A gyerekeket vissza kell küldeni, feltéve, ha sikerül megtalálni a szüleiket, akik vállalni tudják értük a felelősséget" - mondta ugyanakkor a volt First Lady, tartva magát az adminisztráció álláspontjához.

"Világos üzenetet kell küldenünk, mert hiába sikerül átjuttatni egy gyereket a határon, az nem jelenti azt, hogy itt is maradhat. Nem küldhetünk olyan üzenetet, amely megsérti a határolyos törvényeket, hiszen csak még több gyereket bátorítanánk fel, hogy nekiinduljon a veszélyes útnak" - mondta. Clinton több segítséget adna Mexikónak a határőrizet megerősítésére.

Rangereket, zöldsapkásokat küld Obama Irakba

Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy egy átfogó cselekvési terv keretében 300 katonai tanácsadót küld vissza Irakba.

A Pentagonra hivatkozó sajtóértesülések szerint a kommandósok - akik, mint azt az elnök hangsúlyozta, nem vesznek majd rész a harcokban - a hadsereg zöldsapkásai és rangerei, valamint a haditengerészet SEAL egységeiből kerülnek ki.

Az iraki fegyveres erők tanácsadókkal való ellátása mellett az Egyesült Államok megerősítette bagdadi nagykövetségének védelmét, növelte a térségbeli hírszerző és megfigyelő tevékenységét, növelte az iraki fegyveres erőknek nyújtott támogatást és katonai eszközöket vont össze a régióban, amelyekkel szükség esetén képes lesz majd csapást mérni az Irakban jelentős területeket elfoglaló szélsőséges iszlamista erőkre.Őrizetben az államfő testvére korrupció gyanúja miatt

Őrizetbe vették csütörtök este Traian Basescu román államfő öccsét, Mircea Basescut, akit a korrupcióellenes ügyészek azzal gyanúsítanak, hogy 250 ezer euró kenőpénzt fogadott el.

A román korrupcióellenes ügyészség közleménye szerint Mircea Basescu 2011 és 2012 között 250 ezer euró kenőpénzt fogadott el egy feljelentőtől. Ez utóbbinak Mircea Basescu állítólag megígérte, hogy közbenjár testvére révén a feljelentő akkor előzetes letartóztatásban lévő édesapjának kiszabadításáért.

Szerdán este egy román hírtelevízió hozott nyilvánosságra egy rejtett kamerával készült videofelvételt, amelyen Basescu öccse az emberölési kísérlet miatt előzetes letartóztatásban lévő, kétes hírű alvilági személy fiával tárgyalt ez utóbbi apjának a helyzetéről.