Előfizetés

Jótékony célra ajánlja fel Hunvald a kártérítéseit

Publikálás dátuma
2014.06.19. 22:28
FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Jótékony célra ajánlja fel Hunvald György azokat - az esetenként több százezer forintos összegeket -, amelyeket újságok illetve tévék ellen indított személyiségi jogi pereiben kártérítésként megítél neki a bíróság. Erről a volt MSZP-s erzsébetvárosi polgármester Facebook-oldalán számolt be csütörtök reggel.

Azt írta: "a <<fantasztikus>> köztévé híradóját látva és tapasztalva, hogy újra olyan fényképekkel illusztrálták a híradójukat, ami miatt már számtalan személyiségi jogi pert veszítettek képmás megsértése címén, úgy döntöttem, hogy ettől a naptól fogva megindított perek kártérítési összegét a kerületünkben működő szeretetszolgálatok működésére és olyan kerületi alapítványok számára ajánlom fel amely a kerületünkben élő szegény családokat és gyermekeket támogatják."

Hunvald végül arra biztatta szimpatizánsait a közösségi oldalon: "Szurkoljatok, hogy minél többet mocskolódjanak, mert annál többet segítenek ezek a jobboldalinak nevezett valamik a valóban rászoruló kerületieknek!!!:)))))"

Ismert, kedden folytatódott a Hunvald-per a Kúrián, ahol a volt polgármester a kétezer éve élt ókori filozófus-politikus Cicerót idézte harmadfokon folytatódó büntetőperében. "Ha azt akarjuk, hogy az erőszak megszűnjék, akkor szükségképpen a jognak kell érvényesülnie (...) ha azonban a bíróságokat megvetik vagy felszámolják, szükségképpen az erőszak fog uralkodni" - idézett a volt MSZP-s politikus. A tárgyalás jövő kedden folytatódik, ítélethirdetés pedig július elsején várható.

A Szegedi Ítélőtáblán tavaly októberben kihirdetett nem jogerős ítélet egyébként az elsőfokú végzéssel egyezően a VII. kerületi ingatlanügyekben felmentette Hunvaldot a maffiavádak alól, továbbá több vádpontját enyhítették is. Hunvald - akit a minap az MSZP erzsébetvárosi szervezetének elnökévé választottak - korábban a Kúria jogerős ítéletétől tette függővé jövőbeni politikai szerepvállalását. Tény, hogy a kerületi elnöki poszt elnyerése még nem jelenti azt, hogy a szocialisták őt indítanák az őszi önkormányzati választáson polgármesterként, de erős "belépő" a jelöltséghez.

Botka: nem lehet baloldali Orbánnal nyerni

B.I.M.
Publikálás dátuma
2014.06.19. 22:07
Fotó: Bielik István/Népszava
"Most legalább könnyebb" - utalt Botka László arra, hogy milyen nehéz politikai helyzetben járt legutóbb a Hét Olajfa Egyesület rendezvényén. Az MSZP ideiglenes elnöke szerint hiába írja meg ötvenszer a Magyar Nemzet, pártjának akkor sincsen vége. Sőt, megkezdődött a munka, amely során nemcsak tisztújításra készülnek, de alapjaiban változtatnak az MSZP szervezeti struktúráján is. "Sok mindent elölről és alulról kell kezdenünk" - fogalmazott a szegedi polgármester, aki szerint pártjában is érzik ezt a felelősséget. 

Nem maradhat el a választási kudarcok értékelése és elemzése sem, bár Botka azt reméli, hogy a pártban és a baloldali közéletben is a jövőre terelődik a szó. A választás elvesztésének ugyanis szimplán az az oka, hogy nem kaptak elegendő szavazatot - mondta, hozzátéve: nem tűntek kormányképes erőnek, a jó szándékokat és valódi szakmai pozitívumokat tartalmazó programjukat pedig nem hitték el. Kiemelte, a baloldali pártok áprilisban együtt, de májusban külön sem tudtak újabb szavazókat bevonzani. Ebből mindenkinek le kell vonnia a következtetést, az MSZP ezt Botka szerint megtette, ezért kíván egy új belső struktúrával nyitott, hiteles baloldali párttá válni.

Fotó: Bielik István/Népszava

Fotó: Bielik István/Népszava

Beszélt arról is, pártja belső munkáját problémássá teszi, hogy idén még van egy választás, amin ha nem tudnak teljesíteni, az végzetes következményekkel járhat. Kiemelte, nem csak az általa vezetett Szeged a remény városa, hanem Budapest is, ahol a kerületeket muszáj lesz megnyerni. "A településeken, városokban és kerületekben a gyakorlatban tudjuk megmutatni, hogyan képzeljük az Orbán utáni világot" - fogalmazott, hozzátéve, helyben igazságos, baloldali világ teremthető. Az önkormányzati jogkörök elvételét ahhoz hasonlította, amit a Fidesz a fővárosi közgyűléssel tett. Az új kétharmadot épp arra használja, mint az előzőt; aktuálpolitikai céljainak alárendelve felülírja a választói akaratot is. Botka szerint azzal, amit csináltak, gyakorlatilag megszüntették az egységes Budapestet.

Az MSZP nemcsak a fővárosban, országszerte is a lehető legszélesebb körű összefogásban érdekelt, a döntéseket a helyi szervezetekre bízzák, hogy olyanok induljanak, akik a legesélyesebbek. "Ha rajtunk múlt volna, már mindenhol megállapodunk, de zajlanak a tárgyalások" - közölte, hozzátéve: a mai polgármestereken kívül minden jelöltség nyitott kérdés. Botka saját szerepéről az MSZP megújításában az mondta, nem tér ki a feladatok elől, de szerinte nem felülről kell várni egy csodatevőt, hanem alulról, szisztematikusan építkezni. Neki ráadásul most az a legfontosabb dolga, hogy megnyerje Szegedet. Szerinte pártjának egyébként is az a feladata, hogy visszaszerezze a vidéket, mert ott van a legnagyobb tartalék. Botka az MSZP leendő vezetéséről kijelentette: "egy biztos; nem lehet baloldali Orbán Viktorral választást nyerni. Próbáltuk, nem jött be".

"Célponttá váltak a magyar cigányok" - Demonstrációra készülnek Miskolcon

Demonstrációra készülnek Miskolcon a romák, szerintük ugyanis a városi közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket. 

A Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy  június 25-én délután a demonstráció résztvevői a miskolci városháza elé vonulnak. Írtak egy nyílt levelet is Orbán Viktor miniszterelnöknek azt kérve, hogy segítsen megoldani az "egyre kritikusabb válsághelyzetet".

Váradi Gábor hangsúlyozta: Borsodban romának lenni évek óta egyre nagyobb megpróbáltatást jelent, "nem elég a szegénység, de a szélsőjobb politikai szervezetei egyre fenyegetőbben lépnek föl velünk, cigányokkal szemben."

Mint mondta, tájékoztatták a miniszterelnököt arról, hogy a miskolci önkormányzat által alkotott rendelet, amely névleg a "nyomortelepek" felszámolását célozza, újabb szintre emelte az előítéletességet. A levélben írtak szerint a "rendelet szövege persze kerüli a cigányság kollektív megbélyegzését, de a helyi politikusok nyilatkozatai úgy értelmezik a helyzetet és a városvezetés törekvéseit, hogy abban egyértelműen potenciális veszélyként, közbiztonsági kockázatként jelenik meg a cigányság".

A rendelet minden kiköltöző családnak milliós nagyságrendű támogatást helyez kilátásba, de szigorúan csak a városon kívüli ingatlanvásárláshoz, ezzel mintegy arra ösztönözve az itt lakókat, hogy ezért az egy-két millió forintért adják fel mindazt, amit a nagyvárosban való lakás jelent: például a színvonalasabb oktatást, a több munkalehetőséget, az itt kialakult kapcsolataikat - áll a miniszterelnöknek címzett nyílt levélben.A cigány kisebbségi önkormányzat szerint ez a rendelet "önmagában is embertelen, hiszen a legfontosabb erőforrásaitól fosztja meg azokat, akik amúgy is a leginkább támogatásra szorulnak".

A romák úgy vélik, hogy "igazi veszélyt" az jelent, amit a rendelet kiváltott: borsodi települések sorra jelentették be, hogy nem engedik letelepedni a Miskolcról kiköltözőket. A folyamatok irányítása láthatólag kicsúszott a város vezetőinek kezéből, egyre inkább a szélsőjobb diktál, a miskolci városvezetés által képviselt politika pedig egyre kevésbé különböztethető meg a szélsőjobb rasszista, gyűlöletre építő politikájától - fogalmaz a miniszterelnökhöz címzett nyílt levél. Váradi Gábor szerint "egyre inkább célponttá váltak a magyar cigányok".

Az Orbán Viktornak írt levélben az is olvasható: "a gyűlöletversenyt a Fidesz sem tudja megnyerni, de városunk irányítói ezt egyelőre nem látják, számunkra úgy tűnik, hogy ezt az egyre veszélyesebb folyamatot csak az Ön személyes beavatkozása képes megfékezni".

"Arra kérjük, vesse latba befolyását, és érje el a miskolci vezetésnél, hogy a problémákat ne ellenünkben, hanem velünk együtt oldja meg, kérjük, jöjjön el személyesen a városba, vagy küldje ide személyes megbízottját, aki minden érintett fél segítségére tudna lenni a problémák békés rendezésében" - fogalmaz a nyílt levélben a cigány önkormányzat.

A miskolci közgyűlés májusban a Fidesz-KDNP-frakció javaslatáról többségi szavazással úgy döntött, hogy mindazoknak, akik elhagynák az ottani lakásokat, és más településeken vásárolnának magasabb komfortfokozatú lakásokat, 1,5-2 millió forint támogatást adnának, azzal a feltétellel, hogy az ingatlanokat öt évig nem adhatják el.