Lelőttek egy palesztin kamaszt - egyre nő a feszültség Izraeben

Izraeli katonák lelőttek egy 15 éves fiút, három másik palesztint pedig súlyosan megsebesítettek péntek reggel Ciszjordániában egy műveletben, amelynek célja három, feltehetőleg elrabolt izraeli fiatal megtalálása. Az áldozatokról palesztin egészségügyi források számoltak be. Gázából újabb rakétákat lőttek ki a terroristák izraeli településekre.

Az izraeli katonák fegyverhasználatának előzménye az volt, hogy amikor Dúra faluban (Hebron város mellett) razziát akartak kezdeni, fiatalok kőzápora fogadta őket. Erre reagáltak lövésekkel, és a fiút a mellkasán találták el.

A három sebesülés Kalandíja menekülttáborban történt. A palesztinok mind a Betlehem melletti Dejse, mind a Jeruzsálemtől északra lévő Kalandíja menekülttáborban Molotov-koktélokkal, csőbombákkal, házilagos készítésű kézigránátokkal és kőzáporral fogadták az izraeli katonákat. Egy izraeli katona könnyebben megsebesült egy gránáttól. A hadsereg megerősítette, hogy katonái éleslőszert vetettek be.

Csütörtök éjjel, az izraeli fiatalok eltűnésének hetedik napján újabb huszonöt palesztint fogtak el. Az izraeli katonák átkutattak újabb mintegy kétszáz helyet, köztük a Hamász iszlamista szervezet kilenc intézményét.

Az izraeli hadsereg az elmúlt hét napban 1150 helyszínt vizsgált át, és mintegy 330 embert vett őrizetbe, akik közük 240-en kapcsolatban álltak a Hamásszal.

A most őrizetbe vett palesztinok közül több tucatnyi 2011-ben annak a fogolycserének a részeként szabadult ki izraeli börtönéből, amelynek keretében a 2007-ben elrabolt Gilád Salit izraeli tizedes is visszanyerte szabadságát.

A ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint a palesztinok növekvő ellenállása az elmúlt éjjel a 2002-2005-ös szintre emlékeztetett. Az izraeli hadsereg folytatja a hadműveletet, ameddig kell, és fokozza a Hamász elleni támadásait, ha szükségesnek találja."

Időközben újabb rakétákat lőttek ki Izraelre a Gázai övezetből. Légiriadó volt Askelón városában is, egy palesztint rakétát befogott és megsemmisített a Vaskupola nevű izraeli elhárító rakétarendszer.

Előző este a Hamasz szóvivője azt mondta: "rászabadítjuk a poklot Izraelre", ha folytatódnak a ciszjordániai őrizetbe vételek.

Szerző

Eljárás neonácik ellen

Újabb gyanúsítottjai vannak a rendőrségnek a nyitrai Mariatchi bár elleni támadások ügyében. Egyelőre mindegyik szabadlábon van - írta cikkében a bumm.sk a Sme napilapra hivatkozva.

További személyeket gyanúsítottak meg a szilveszteri támadással kapcsolatban. Eddig az ügyészség hat személy ellen indított eljárást a tavaly októberi támadás miatt, garázdaság és testi sértés vádjával. Ők a bár több vendégét még azután is rugdalták, miután azok a földre rogytak.

Az esetet a térfigyelő kamerák rögzítették, amit a Sme hozott nyilvánosságra.

Az októberi támadást még egy súlyosabb követte szilveszterkor, ekkor a bár tulajdonosára, Radovan Richtárikra támadtak, akinek eltörték a lábát. Ebben az ügyben három gyanúsított szerepel, akiket négytől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetnek.

Jelenleg minden gyanúsított szabadlábon védekezhet. Az ügy vizsgálatának elején több a nyitrai járási ügyészség több hibát is vétett, a főügyész, Jaromír Čižnár ezért leváltotta annak vezetőjét, Vojtech Ernestet.

Szerző

Több mint ötvenmillió menekült a világban

Publikálás dátuma
2014.06.20. 13:06
Fotó: Jeff J Mitchell, Getty Images
Riasztó adatokat tett közzé az ENSZ. Világszerte több mint 50 millió ember kényszerült elmenekülni lakhelyéről. Ez azt jelenti, hogy a második világháború óta nem volt olyan sok menekült a világban, mint most. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) közlése szerint 2013 végén 51,2 millió volt a menekültek száma. Ez hatmillióval több, mint egy évvel korábban. Az adatokat kormányok, civil szervezetek és az UNHCR saját gyűjtései alapján tették közzé.

A szervezet szerint a menekültek számának jelentős emelkedése a szíriai polgárháborúra vezethető vissza. Az országban 6,5 millió embernek kellett elhagynia lakhelyét. A jelentésből az is kiderül, hogy csak kevesen térnek vissza lakóhelyükre.

Afrikában szintén tömegek kényszerültek elmenekülni az otthonukból – a Közép-afrikai Köztársaságban, illetve az év végétől Dél-Szudánban is.

„Ezt a hatalmas árat fizetjük azért, mert nem állítjuk meg a háborúkat, mert nem vagyunk képesek megoldani, vagy még inkább megelőzni a konfliktusokat” – hangoztatta António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa. „Ma veszedelmesen hiányzik a világból a béke. A humanitárius szervezetek csillapíthatják valamelyest a következményeket, de létfontosságú, hogy megszülessen a politikai megoldás. Ez utóbbi nélkül ugyanis nem csitulnak a konfliktusok, és nem szűnnek az iménti számokban kifejeződő szenvedések sem.”

Az az 51,2 millió fő, aki szerte a világon otthona elhagyására kényszerült, segítségre szoruló emberek olyan hatalmas tömege, hogy az már súlyosan kihat mind a világ donor országainak nemzetközi segélyezésre szánt költségvetésére, mind pedig a menekültválságok frontvonalában lévő országok felvevő és befogadó képességére.

„A nemzetközi közösségnek felül kell emelkednie a nézetkülönbségein, és megoldást kel találnia a dél-szudáni, a szíriai, a közép-afrikai köztársaságbeli és más konfliktusokra. A hagyományos donorok mellé újaknak kell felzárkózniuk. Annyi ember él ma elszakítva az otthonától, mint Kolumbiától Spanyolországig, vagy éppen Dél-Afrikától Dél-Koreáig egy sor közepes vagy éppen nagyobb ország teljes lakossága” – mutatott rá Guterres.

Félő, hogy 2014-ben tovább nő a menekültek száma. A jelentésben ugyanis még nem szerepelhettek a véres iraki események következményei. Feltételezések szerint az országban legalább félmillióra tehető azok száma, akik kénytelenek voltak elmenekülni a dzsihadisták elől.

A Global Trends jelentés az otthonuk elhagyására kényszerült emberek három csoportját fedi le – a menekülteket, a menedékkérőket és a belső menekülteket. Közülük a menekültek száma 2013 végén globálisan 16,7 millió fő volt.

A nagyobbik részük, 11,7 millió ember az UNHCR mandátuma alá tartozott, míg a többiekről testvérszervezetünk, az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA) gondoskodott. Ezek a számok 2001 óta nem voltak ilyen nagyok, ráadásul 2013 végén az UNHCR-hez tartozó menekültek több mint fele, jelesül 6,3 millió ember élt 5 évnél hosszabb ideje kényszerű száműzetésben.

Az UNHCR felügyelete alá tartozó menekültek a legnagyobb számban Afganisztánból, Szíriából és Szomáliából érkeztek – e három csoport adta a világ menekültjeinek több mint felét. Ugyanakkor Pakisztán, Irán és Libanon több menekültet fogadott be, mint az összes többi ország együttvéve.

Régiós szinten Ázsiában és a csendes-óceáni térségben élt tavaly a legtöbb menekült, összesen 3,5 millió. Fekete-Afrikában 2,9 millió, a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében 2,6 millió volt a számuk.

A menekültek mellett 2013-ben 1,1 millió ember nyújtott be menedékkérelmet, a többségük a világ fejlett országaiban (tavaly Németország lépett az első helyre, mint az az ország, amely a legtöbb menedékkérelmet fogadta be). Korábban soha nem látott számú, 25 ezer 300 menedékkérelem érkezett a szüleiktől elszakított gyerekektől. A legtöbb menedékkérő, 64 ezer 300 ember Szíriából érkezett, a második legnagyobb kibocsátó a Kongói Demokratikus Köztársaság volt 60 ezer 400 fővel, míg a harmadik Myanmar 57 ezer 400 menedékkérővel.

Ami Magyarországot illeti, 2013-ban 18 ezer 900 menedékkérelmet regisztráltak az országban, ami 776 százalékos növekedés az előző évi 2157-hez képest. A legtöbben, 6212-en Koszovóból érkeztek, őket követik a pakisztániak (3081), az afgánok (2328), az algériaiak (1116) és a szíriaiak (977). Tavaly ugyanakkor mindössze 356 menedékkérő részesült nemzetközi oltalomban Magyarországon, azaz alig valamivel többen, mint az előző évben (308).

A világszerte állampolgárság nélkül élő hontalanokat nem számítanak az 51,2 millió otthona elhagyására kényszerült ember közé, hiszen nem minden hontalan feltétlenül menekült is egyben. A UNHCR irodái 2013-ban közel 3,5 millió hontalanról adtak számot, ám a becslések szerint legalább háromszor ennyi ember él ma hontalanként a világban.

Szerző
Témák
ENSZ menekültek