Előfizetés

Eljárás neonácik ellen

Újabb gyanúsítottjai vannak a rendőrségnek a nyitrai Mariatchi bár elleni támadások ügyében. Egyelőre mindegyik szabadlábon van - írta cikkében a bumm.sk a Sme napilapra hivatkozva.

További személyeket gyanúsítottak meg a szilveszteri támadással kapcsolatban. Eddig az ügyészség hat személy ellen indított eljárást a tavaly októberi támadás miatt, garázdaság és testi sértés vádjával. Ők a bár több vendégét még azután is rugdalták, miután azok a földre rogytak.

Az esetet a térfigyelő kamerák rögzítették, amit a Sme hozott nyilvánosságra.

Az októberi támadást még egy súlyosabb követte szilveszterkor, ekkor a bár tulajdonosára, Radovan Richtárikra támadtak, akinek eltörték a lábát. Ebben az ügyben három gyanúsított szerepel, akiket négytől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetnek.

Jelenleg minden gyanúsított szabadlábon védekezhet. Az ügy vizsgálatának elején több a nyitrai járási ügyészség több hibát is vétett, a főügyész, Jaromír Čižnár ezért leváltotta annak vezetőjét, Vojtech Ernestet.

Több mint ötvenmillió menekült a világban

Publikálás dátuma
2014.06.20. 13:06
Fotó: Jeff J Mitchell, Getty Images
Riasztó adatokat tett közzé az ENSZ. Világszerte több mint 50 millió ember kényszerült elmenekülni lakhelyéről. Ez azt jelenti, hogy a második világháború óta nem volt olyan sok menekült a világban, mint most. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) közlése szerint 2013 végén 51,2 millió volt a menekültek száma. Ez hatmillióval több, mint egy évvel korábban. Az adatokat kormányok, civil szervezetek és az UNHCR saját gyűjtései alapján tették közzé.

A szervezet szerint a menekültek számának jelentős emelkedése a szíriai polgárháborúra vezethető vissza. Az országban 6,5 millió embernek kellett elhagynia lakhelyét. A jelentésből az is kiderül, hogy csak kevesen térnek vissza lakóhelyükre.

Afrikában szintén tömegek kényszerültek elmenekülni az otthonukból – a Közép-afrikai Köztársaságban, illetve az év végétől Dél-Szudánban is.

„Ezt a hatalmas árat fizetjük azért, mert nem állítjuk meg a háborúkat, mert nem vagyunk képesek megoldani, vagy még inkább megelőzni a konfliktusokat” – hangoztatta António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa. „Ma veszedelmesen hiányzik a világból a béke. A humanitárius szervezetek csillapíthatják valamelyest a következményeket, de létfontosságú, hogy megszülessen a politikai megoldás. Ez utóbbi nélkül ugyanis nem csitulnak a konfliktusok, és nem szűnnek az iménti számokban kifejeződő szenvedések sem.”

Az az 51,2 millió fő, aki szerte a világon otthona elhagyására kényszerült, segítségre szoruló emberek olyan hatalmas tömege, hogy az már súlyosan kihat mind a világ donor országainak nemzetközi segélyezésre szánt költségvetésére, mind pedig a menekültválságok frontvonalában lévő országok felvevő és befogadó képességére.

„A nemzetközi közösségnek felül kell emelkednie a nézetkülönbségein, és megoldást kel találnia a dél-szudáni, a szíriai, a közép-afrikai köztársaságbeli és más konfliktusokra. A hagyományos donorok mellé újaknak kell felzárkózniuk. Annyi ember él ma elszakítva az otthonától, mint Kolumbiától Spanyolországig, vagy éppen Dél-Afrikától Dél-Koreáig egy sor közepes vagy éppen nagyobb ország teljes lakossága” – mutatott rá Guterres.

Félő, hogy 2014-ben tovább nő a menekültek száma. A jelentésben ugyanis még nem szerepelhettek a véres iraki események következményei. Feltételezések szerint az országban legalább félmillióra tehető azok száma, akik kénytelenek voltak elmenekülni a dzsihadisták elől.

A Global Trends jelentés az otthonuk elhagyására kényszerült emberek három csoportját fedi le – a menekülteket, a menedékkérőket és a belső menekülteket. Közülük a menekültek száma 2013 végén globálisan 16,7 millió fő volt.

A nagyobbik részük, 11,7 millió ember az UNHCR mandátuma alá tartozott, míg a többiekről testvérszervezetünk, az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA) gondoskodott. Ezek a számok 2001 óta nem voltak ilyen nagyok, ráadásul 2013 végén az UNHCR-hez tartozó menekültek több mint fele, jelesül 6,3 millió ember élt 5 évnél hosszabb ideje kényszerű száműzetésben.

Az UNHCR felügyelete alá tartozó menekültek a legnagyobb számban Afganisztánból, Szíriából és Szomáliából érkeztek – e három csoport adta a világ menekültjeinek több mint felét. Ugyanakkor Pakisztán, Irán és Libanon több menekültet fogadott be, mint az összes többi ország együttvéve.

Régiós szinten Ázsiában és a csendes-óceáni térségben élt tavaly a legtöbb menekült, összesen 3,5 millió. Fekete-Afrikában 2,9 millió, a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében 2,6 millió volt a számuk.

A menekültek mellett 2013-ben 1,1 millió ember nyújtott be menedékkérelmet, a többségük a világ fejlett országaiban (tavaly Németország lépett az első helyre, mint az az ország, amely a legtöbb menedékkérelmet fogadta be). Korábban soha nem látott számú, 25 ezer 300 menedékkérelem érkezett a szüleiktől elszakított gyerekektől. A legtöbb menedékkérő, 64 ezer 300 ember Szíriából érkezett, a második legnagyobb kibocsátó a Kongói Demokratikus Köztársaság volt 60 ezer 400 fővel, míg a harmadik Myanmar 57 ezer 400 menedékkérővel.

Ami Magyarországot illeti, 2013-ban 18 ezer 900 menedékkérelmet regisztráltak az országban, ami 776 százalékos növekedés az előző évi 2157-hez képest. A legtöbben, 6212-en Koszovóból érkeztek, őket követik a pakisztániak (3081), az afgánok (2328), az algériaiak (1116) és a szíriaiak (977). Tavaly ugyanakkor mindössze 356 menedékkérő részesült nemzetközi oltalomban Magyarországon, azaz alig valamivel többen, mint az előző évben (308).

A világszerte állampolgárság nélkül élő hontalanokat nem számítanak az 51,2 millió otthona elhagyására kényszerült ember közé, hiszen nem minden hontalan feltétlenül menekült is egyben. A UNHCR irodái 2013-ban közel 3,5 millió hontalanról adtak számot, ám a becslések szerint legalább háromszor ennyi ember él ma hontalanként a világban.

Berlusconit megint börtönre ítélhetik

Publikálás dátuma
2014.06.20. 13:00
Silivio Berlusconi volt olasz kormányfő, távozóban a közmunkáról. Fotó: Pier Marco Tacca/Getty Images
Milánóban ma megkezdődik az úgynevezett Ruby-per fellebbviteli tárgyalása. Ennek kapcsán Silvio Berlusconi volt miniszterelnököt kiskorú prostitúcióra kényszerítésével és hivatali visszaéléssel vádolják. 

Olaszországban különösen ez utóbbi számít kiemelt vérségnek. Első fokon a médiacézárt hét éves börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészek szerint Berlusconi tisztában volt azzal, hogy a marokkói származású Karima el-Mahroug még kiskorú, s így kezdeményezett szexet nála.

Mindkét érintett tagadta azonban, hogy testi kontaktus lett volna közöttük, az ügyészség azonban azt állította, bizonyítani is tudják az állítást.

A marokkói "Rubyt" egy ízben lopásért tartóztatták le, Berlusconi azonban telefonált az érdekében a rendőrségre azt állítván, hogy a lány Hoszni Mubarak három éve megbuktatott elnök rokona, s diplomáciai viszály kerekedne abból, ha őrizetben tartanák a lányt. A hivatali visszaélés vádját tehát igen nehéz lesz kivédeni.

Amennyiben másodfokon is bűnösnek találnák, az ügy harmadfokra kerül. Berlusconit ugyan ezúttal sem fenyegeti az a veszély, hogy börtönbe kelljen mennie, de hosszabb időre házi őrizetbe kényszerül, így politikai karrierjének vége lehet.

Persze Berlusconit már sokszor temették, de valahogy mindig sikerült visszatérnie. Igaz. Párja, a Forza Italia húsz évvel ezelőtti megalapítása óta legsúlyosabb válságát éli át.