Felavatták Weöres Sándor újraöntött szobrát

Felavatták Weöres Sándor újraöntött szobát szombaton a költő, író szülői háza előtt a Vas megyei Csöngén. A szobrot, a Kossuth-díjas Segesdi György alkotását tavaly szeptemberben színesfémtolvajok ledöntötték és feldarabolták. Mivel a szobrászművész megőrizte a félalakos portrészobor gipszmintáját, azt újra lehetett önteni.

Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a tavalyi centenáriumi emlékév volt koordinátora a költő születésének 101. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen úgy fogalmazott: a múlt évben méltó módon emlékeztek Weöres Sándorra, ám az örömbe üröm is vegyült, hiszen a költő szobrát szülői házánál összetörték, míg szülővárosában, Szombathelyen megrongálták.

Hozzátette, a kormány Csönge önkormányzata és a költő emlékét ápoló alapítvány segítségére sietett, hiszen a 400 lelkes kemenesháti település annak ellenére sem tudta volna előteremteni az újraöntés és újraállítás költségét, hogy az alkotó a mintát ingyenesen bocsátotta rendelkezésre.

Balatoni Monika úgy fogalmazott: nemzedékek tanulták és szeretik Weöres Sándor sorait, amellyel a fordítók sokszor ugyan nehezen birkóznak meg, de akik ezeken a sajátosan zenélő verssorokon nőttek fel, azok többet tudtak meg ezek által az anyanyelvükről, mint azt gyermekként felfoghatták.

Ágh Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta: a költő szobra ezután a tisztelet mellett az összefogás jelképe is lesz.

A Weöres Sándor- és Károlyi Amy-emlékház előtt álló bronzszobrot az idén április 11-én, a költészet napján állították fel újra, a munkálatokat Segesdi György megromlott egészségi állapota miatt egyik tanítványa, Lestyán-Goda János szobrászművész irányította.

Baranyi Ernő (független), Csönge polgármestere az MTI-nek az ünnepség helyszínén elmondta, hogy a helyreállítás 2,3 millió forintba került, ahhoz egymillió forinttal járult hozzá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), és ugyancsak egymillió forintot adott a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). A fennmaradó 300 ezer forint közadakozásból gyűlt össze.

Az ünnepségen elhangzott néhány vers Weöres Sándor legismertebb művei közül, a megemlékezés pedig a költő szobrának megáldásával és megkoszorúzásával zárult.

Szerző

Szélesre nyitott MSZP-re van szükség

Az MSZP-nek az a feladata Tóbiás József frakcióigazgató szerint, hogy közösségként működjön, nyitottan a civil szervezetek felé, s ennek a közösségnek egy célja van: a közjót szolgálni. A politikus szombaton Zalaegerszegen, a szocialisták zalai juniálisán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a "Fideszen túli világ összefogásával és támogatásával" egy jobb, erősebb, biztonságosabb Magyarországot kell felépíteni, s ehhez egy erős, "belső demokráciájában szélesre nyitott MSZP-re van szükség".

Közölte, a jelenlegi kormányzat egy olyan társadalom kialakítására és annak konzerválására tesz kísérletet, amely "az önrendelkezés jogát, a biztonság élményét, a sorsközösséget, a nemzeti összetartozást teljes mértékben szét akarja verni".

A szocialisták frakcióigazgatója - akit Kiss Ferenc zalaegerszegi önkormányzati képviselő úgy mutatott be, mint a párt leendő elnökét - azt mondta: amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a norvég alappal és a reklámadóval tesz, elfogadhatatlan szándék a meglévő "autonóm, szuverén, civil kurázsi és vélemény" elfojtására, amelyhez kormányzati eszközöket akar igénybe venni.

Hozzátette: a miniszter "nem tiszteli, hogy ma Magyarországon nem minden csak egypólusú", nem csak az ő politikájukat képviselő társadalmi csoportok léteznek, hanem vannak még "a szabadságban, a szuverenitásban, az önrendelkezésben" hívő civil szervezetek, amelyek kiállnak a saját igazukért.

Tóbiás József szerint a miniszterelnök és miniszterei "nem tudják eldönteni", mit is képviselnek a reklámadó tervezetét illetően, mert míg a miniszterelnök szerint nincs költségvetési kényszere annak, amit tesznek, addig Lázár János arról beszél, hogy a "legkorruptabb tévé egy kereskedelmi televízió". Ebből az látszik, hogy nem költségvetési tételről van szó, hanem "a szólásszabadságba, az önrendelkezésbe való durva, direkt beavatkozásról" - közölte a frakcióigazgató.

A szocialista politikus az MSZP elnöki tisztségével kapcsolatos esélyeit firtató kérdésre azt válaszolta: feladatra jelentkezett. Azt mondta, az elmúlt 25 évben ifjúsági mozgalmi múltjának is köszönhetően megismerte az országot, s az itt élőknek "a reménytelenség, a szorongás helyett kiszámíthatóságot, biztonságot és esélyt" kell adni arra, hogy boldogulni tudjanak.

"Nem úgy fogjuk folytatni, ahogy az elmúlt négy-nyolc évben tettük, másképp kell mást csinálnunk" - mondta Tóbiás József, hozzátéve: meg kell érteniük, hogy az embereket nem a politika érdekli, hanem a saját sorsukra adott válaszok, a partnerség.

Szerző

Magyar-lengyel párharcok a nyíltvízi Ek-n

Publikálás dátuma
2014.06.21. 18:07
Gyurta Gergely, a nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának győztese a futam végén Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján 2014. j
Magyar-lengyel párharcokat hozott az európai szövetség nyíltvízi úszó Európa Kupa-sorozatának második, balatonfüredi versenye: a férfiaknál Gyurta Gergely győzött Mateusz Szawrymowicz előtt, míg a nőknél Natalia Charlos 1,5 másodperccel megelőzte Risztov Évát. Hosszú Katinka élete első 10 kilométerén a tizedik helyen végzett.

A Magyar Úszás Napján megrendezett Ek-viadalon - a hazai szövetség tájékoztatása szerint - ideális körülmények várták az úszókat, hiszen eltérően az elmúlt évi, csaknem 30 fokos vízhőmérséklettől, ezúttal 22 fokos volt a Balaton. Ez leginkább Gyurta Gergely teljesítményén látszott: míg tavaly a magyar versenyző a viadal során napszúrást kapott, és heveny rosszulléttel küzdött a célba érés után, most szinte végig vezetve, magabiztos győzelmet aratott a férfiak 10 kilométeres számában.

Az ezüstérem Mateusz Szawrymowicznak jutott: a lengyelek 1500-as világbajnoka nagyot hajrázott, de 15 másodperccel az ifjabbik Gyurta mögött ért célba, harmadikként pedig a sorozat első, izraeli állomásán diadalmaskodó francia Damien Cattin Vidal végzett, néhány méterrel előzve meg Rákos Patrikot.

"Múlt héten, Rómában sajnos a vihar miatt elmaradt az ezerötszázas számom, azaz nagyon az volt bennem, hogy most jó iramot szeretnék úszni, és ez sikerült is - mondta Gyurta Gergely. Hozzátette, nagyon örül, hogy győzött, remek verseny volt, össze sem hasonlítható a tavalyival: ilyen vízben sokkal könnyebb a dolguk.

A nőknél gyakorlatilag végig együtt haladt a mezőny, az utolsó kétszáz méteren húzott el az első három versenyző a többitől. A hatalmas hajrát végül a lengyel Natalia Charlos bírta a legjobban, bár a verseny kiélezettségére jellemző volt, hogy Risztov Éva csupán másfél, Olasz Anna pedig további másfél másodperccel később ütötte meg a célpanelt.

"Jó úszás volt, elégedett vagyok: tökéletesek voltak a körülmények, bár mindig ilyen vízben lehetne úszni - nyilatkozta a versenyt követően Risztov Éva. Az eredmény most másodlagos, az a legfontosabb, hogy olyan ritmusban sikerült végigúszni a versenyt, amilyenben eltervezték - tette hozzá. "A berlini Európa-bajnokságra még jobb formában leszek. Várom már az Eb-t, egyáltalán nem féltem magam" - jelentette ki.

Olasz Anna - aki egy éve szintén egy leheletnyivel Risztov Éva mögött ért célba, akkor másodikként - ugyancsak elégedett volt a teljesítményével.

"Jól ment, a végén éppen az hiányzott, amivel eddig még nem foglalkoztunk: gyorsítani a hajrában. Ez nem ment, de nem is baj, ezt majd Berlinben kell tökéletesen csinálni, és ott menni is fog" - mondta.

Az olimpiai bajnok Risztov Éva (b) és Olasz Anna a nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának eredményhirdetésén Balatonfüreden. Fotó: Kovács Anikó/MTI

Az olimpiai bajnok Risztov Éva (b) és Olasz Anna a nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának eredményhirdetésén Balatonfüreden. Fotó: Kovács Anikó/MTI

Kiemelt figyelem övezte a világbajnok Hosszú Katinka szereplését, aki életében először vállalkozott egy 10 kilométeres versenyre. Hat kilométerig meglepően jól állt, az élmezőnyben haladt, azután viszont, kissé visszacsúszott.

"A hatodik fordulónál bekerültem a darálóba. Kaptam két hatalmasat, lenyomtak a víz alá, és az volt a félelmetes, hogy alig bírtam feljönni, a mezőny egy része a szó szoros értelmében elúszott fölöttem - idézte fel első "igazi" nyíltvízi élményeit. Hozzátette: utána "elvesztette a fonalat", meg is kellett állnia, és az etetőstégen álló edzők integettek, hogy merre kell úsznia. "Kedvesek voltak, mert egyedül már nehezen tájékozódtam..." - mondta.

Hosszú Katinka hozzátette, hogy ezek után már nem volt annyira izgalmas a verseny, miután végleg lemaradt, de mindenképpen végig akart menni, és ez gond nélkül sikerült is neki. "Nem készültem el az erőmmel, de azért maradok a medencénél. Megnyugtatóbb azt a csíkot látni a fenekén, és jobb, ha ott van az a kötél köztem és a többiek között."

Hosszú Katinka egyébként a tizedik helyen végzett összesítésben, a magyar bajnokságban pedig negyedik lett.

A Magyar Úszás Napjának keretében rendezett Samsung Olimpiai Úszófesztiválon csaknem 3500 lelkes rajongó úszta le a budapesti világbajnokság jegyében kitűzött 2021 méteres távot, köztük a Jövő Bajnokai program összes kiválasztottja: több mint 300 sárgadresszes fiatal, továbbá a magyar szeniorok, illetve a magyar válogatott több tagja, így Cseh László és Verrasztó Evelyn, valamint a múlt nagyjai közül a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás is.

Nyíltvízi Európa Kupa, 2. állomás, Balatonfüred (10 km):

    --------------------------------------------------------
    férfiak:
1. Gyurta Gergely (magyar) 1:59:17.21 óra
2. Mateusz Szawrymowicz (lengyel) 1:59:32.27
3. Damiel Cattin Vidal (francia) 2:01:04.54

    nők:
1. Nathalia Charlos (lengyel) 2:12:17.95 óra
2. Risztov Éva 2:12:19.64
3. Olasz Anna 2:12:21.02

Szerző