Előfizetés

Csak 7 marad meg a 24 Volánból

Publikálás dátuma
2014.06.22. 10:22
A Volán társaságok járműveinek korszerűsítése is napirenden szerepel. Fotó: Vajda József/Népszava
Folytatódik a közösségi közlekedés megkezdett átalakítása,  az újjászervezés célja a gazdaságosabb működés, az állami források hatékonyabb felhasználása, a közösségi közlekedés személyszállításon belül 22-25 százalékos részarányának megőrzése, ami kedvezőnek számít az uniós 12-15 százalékkal szemben - nyilatkozta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az MTI-nek, aki azt is megerősítette, hogy év végére lezárul a Volán-társaságok regionális összeolvadása.

A tárcavezető elmondta, hogy a 2012-ben elfogadott személyszállítási törvény kiszámítható jogszabályi környezetet teremtett, a hosszú távú közszolgáltatási szerződések tavalyi aláírásával a közösségi közlekedés finanszírozása tervezhető keretek között zajlik. Az év végéig befejeződik a Volán társaságok régiós szintű összeolvadása, amely hatékonyabb működést és a színvonalasabb utaskiszolgálást eredményez.

Seszták Miklós emlékeztetett arra, hogy a 24 állami tulajdonban lévő Volán társaságot 7 regionális társaságba szervezik. A tavaly megkezdett átalakítás célja, hogy a társaságok működési hatékonysága a már ma is észlelhető javulást folytatva növekedjen. 2015 januártól évente 4-5 milliárd forint megtakarítás érhető el a korábbiakhoz képest, a többlet a szolgáltatások színvonalának emelésére fordítható.

A létrejövő új régiós társasági működési forma még inkább elő fogja segíteni a hatékony gazdálkodást és az utazási igények kielégítését a járatok menetrendjének, útvonalának, csatlakozásainak jobb megszervezésével - tette hozzá a miniszter.

A járműbeszerzések ütemezéséről kifejtette, hogy a következő években mintegy ezer új busz fogalomba állítása válik szükségessé, amelyhez a Magyar Fejlesztési Bank 150 milliárd forintra növelt keretösszegű Közösségi Közlekedésfejlesztési Finanszírozási Programjában elérhető hitelek biztosítanak forrást.

A MÁV-Starttal és a GYSEV-vel tavaly 10 évre kötött közszolgáltatási szerződések alapján a vasúti személyszállítási szolgáltatások bevételekkel nem fedezett költségtérítési igénye 2014-ben 146,8 milliárd forint lesz szemben a 2011. évi 166 milliárd forinttal.

A MÁV-csoport adósságállománya a 2010-es 300 milliárd forintról mára 220 milliárd forintra csökkent - ismertette a vasúti személyszállítás átalakításának eddigi eredményeit. A következő években a MÁV Csoporton belül folytatódik a működési és üzemviteli folyamatok korszerűsítése, a járműpark megújítása és a szolgáltatási színvonal erősítése.

A miniszter a vasúti és közúti személyszállításban tekintetében a következő évek feladatként fogalmazta meg a jegyrendszer korszerűsítését, az elektronikus fizetési módok alkalmazhatóságának kiterjesztését.

A szolgáltatási színvonal növelése keretében kiemelt jelentősége van az utastájékoztatási rendszerek átfogó megújításának, további intermodális csomópontok létrehozásának, fejlesztésének az átszállókapcsolatok javítása érdekében. Meg kell vizsgálni a zéró emissziós járművek bevonását a közösségi közlekedésbe, nagyobb hangsúlyt kell kapnia az egyenlő esélyű hozzáférésnek, a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésnek - fejtette ki a Seszták Miklós.

Továbbra sem divat a megtakarítás

A magyar lakosság több mint fele úgy gondolja, hogy nincsenek felesleges kiadásai, így nincs lehetősége az előgondoskodásra - derül ki egy friss felmérésből.

A Groupama Garancia Biztosító legfrissebb kutatása szerint a magyarok 56 százaléka érzi úgy, hogy elég komoly megszorításokkal él, azaz egyáltalán nincsenek felesleges kiadásai.

A népesség csaknem negyede, 24 százaléka gondolja azt, hogy ha lemondana felesleges kiadásairól, akkor el tudna kezdeni rendszeresen megtakarítani akár egy jelentősebb összeget.

A válaszadók 19 százaléka, a lakosság ötöde mondta, hogy felesleges kiadásai lemondása nélkül is képes takarékoskodni.

A megkérdezettek úgy vélik, hogy tudatosabb vásárlással, a fogyasztási szokások megváltoztatásával havonta mintegy 20 ezer forint megspórolható lenne.

A felmérés alapján a családokban a legtöbb pénz lakásfenntartásra és élelmiszerre megy el.     

A válaszadók szerint a legtöbbet a kisösszegű kiadásokon az élelmiszerboltokban, valamint az otthoni háztartási energiával való takarékoskodással lehet megspórolni.

Következőként a dohányárukat, elsősorban a leszokást mondták a megkérdezettek, valamint az öltözködésre szánt pluszköltségeket, kocsi helyett a tömegközlekedés használatát és a megfontoltabb telefonálási szokásokat.

A szerencsejátékokra, a szeszesitalokra, a szórakozásra, a szépítkezésre fordított kiadások szintén mérsékelhetőek lehetnek a válaszadók szerint - derül ki a Groupama közleményéből.

Ne nevezzenek nimfomániásnak!

Publikálás dátuma
2014.06.21. 09:30
Fotó: Gettyimages.
Harminc év telt el azóta, hogy Sophie Marceau az első csókját adta a filmvásznon .Negyvenhét évesen is gyönyörű, tele van humorérzékkel, ami elsősorban az önkritikában nyilvánul meg nála.

Az európai mozikban ősszel láthatja a közönség a “ Sex, Love and Therapy” című filmben, egy romantikus komédiában, amelyben egy szexre éhes nőt játszik.

A színésznő a Stile. it-nek adott interjút.

- A szexre éhes nőt játszom,aki azonban nem nimfomániás. Különbség van ugyanis a nimfomániás és a szexfüggő között. Én az utóbbit személyesítem meg, azaz olyan nőt, aki annyira szereti az orgazmust,hogy függővé válik. Ez olyan, mint az alkohol- vagy a drogfüggőség. A szexfüggőség  betegség és aki ebben szenved, az állandóan a szexet keresi. Nimfomániás viszont az, akinek nem sikerül eljutnia az orgazmusig és azért keresi a szexet,hogy sikerüljön neki. Két különböző dolog. Azért fogadtam el a szerepet, mert komédia. A szexfüggőséget ritkán választja témául a mozi. Ha valami Lars Von Trier-féle dolgot ajánlottak volna, nem fogadtam volna el, vagy csak gondolkodás után, mert a szívem mélyén nagyon szemérmes vagyok.- magyarázta a színésznő.

- Így ezt azonnal elfogadta?

- Igen, mert megértettem,hogy nem közönséges filmről vagy harmadrangú vígjátékról van szó, hanem azokról a problémákról,amelyek megnehezítik a párok közötti megértést. A mód, ahogy a szexxel foglalkoznak a filmben, nagyon élvezetes. A nő  szabad, családi kötelékek nélküli személy, akinek nincs férje és a szeretet-szükségletét egy nagyon fizikai dologban, a szexben véli megtalálni.

- Gondolom, hogy ennyi szereplés után már nem fél a kihívásoktól.

- A munkától sohasem félek. Szeretném,ha így lenne az életem más vonatkozásában is. Azt gondolom, hogy sokszor a félelem áll minden nehézség mögött. Nem lincselhetnek meg, nem vethetnek máglyára egy filmszerep miatt. Hozzászoktam ahhoz, hogy vonzom a negatív kritikákat és van a közönségnek egy része, amely nem kedvel. Én viszont foggal-körömmel védem a szerepeimet. Ez a szexfüggő nő kedves, szeretetre méltó és engem ezek az érzelmek vezetnek a filmben.

— Mint színésznő, mint néző, mi a véleménye a szexjelenetekről?

- Azt gondolom, hogy a mozinak nem kell a valóság pontos másolatának lennie. Nem szeretem a túl realista mozit.,Ezért egy kicsit zavar, amikor a szexet valósághűen mutatják be. Ez nem érdekel.

A mozinak nem szabad objektívnek lennie. Én mindig valami személyeset keresek.

- A Sex, Love and Therapy rendezője Tonie Marshall. Franciaaországban sok női rendező van ‚ellentétben az USA-val.

Azt hiszem, hogy a francia mozi érzékenyebb, nőiesebb. Sok rendezőnőnk van, míg az USA-ban meg lehet őket olvasni egy kéz ujjain. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy nemcsak a moziról van szó, hanem ez egy általános harc, amelynek egyik oldalán egy olyan társadalom áll, amely úgy döntött, hogy a férfiak megnyilvánulhatnak,sikerük lehet, míg a nőknek magukba kell zárkózniuk. Mentalitás kérdése, állandó harc, amelyet folytatni fogunk Franciaországban, az USA-ban és máshol. A nagy feminista mozgalmak az USA-ban születtek éppen azért, mert ott a helyzet sokkal nehezebb. Szereztünk jogokat, de a háborút még egyáltalán nem nyertük meg.

- Melyik jogot tartja a legfontosabbnak?

- Soha nem áldoznám fel a véleménynyilvánítási  szabadságomat. Nem az számít, hogy biztonságos zónában legyek a pályámon és a magánéletemben. Mindig készen állok arra,hogy megmondjam a magamét és harcoljak azért, amit gondolok. Az életemben voltak nehéz választások, de mindig a gondolatszabadságot helyeztem az első helyre.

-Milyen poszter volt kislány korában a szobája falán?

- A legszebb cigarettás dobozokat ragasztottam a falra, imádtam őket.

- Mára leszokott a dohányzásról?

- Időnként abbahagyom. Ez olyan dolog, ami gyakran megtörténik az életemben.