Megintették a Kremlt

Publikálás dátuma
2014.06.24 07:32
William Hague és Frank-Walter Steinmeier sem zárta ki az új Oroszország-ellenes szankciókat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/
Az Egyesült Államok ismét szankciókkal fenyegette meg Oroszországot. Washington figyelmeztette a Kremlt arra, fel kell szólítania az oroszbarát szeparatistákat: tegyék le a fegyveret - közölte a Fehér Ház hétfőn.

Washingtoni közlés szerint Oroszországnak meg kell akadályoznia, hogy továbbra is fegyvereket csempésszenek át a szakadároknak az orosz-ukrán határon. Ha Moszkva nem tesz lépéseket ez ügyben, úgy Washington kész arra, hogy a G7-ekkel további gazdasági szankciókról döntsön.

Petro Porosenko ukrán elnök telefonon közölte Joe Biden amerikai alelnökkel, hogy az általa kihirdetett egyoldalú tűzszünet ellenére a szeparatisták folytatják támadásaikat.

Angela Merkel kancellár és Francois Hollande francia elnök vasárnap telefonbeszélgetésük során szankciókkal fenyegette meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt abban az esetben, ha az ország nem tesz semmit az ukrajnai feszültség enyhítése érdekében. Az Európai unió külügyminisztereinek tegnapi luxemburgi találkozójának középpontjában is az ukrán válság szerepelt.

Új szankciókról ugyan nem döntöttek a tárcavezetők, de nem zárnak ki további intézkedéseket a Kremllel szemben, ha tovább rosszabbodna a helyzet a térségben. A külügyminiszterek felszólították a Kremlt arra, támogassa Petro Porosenko béketervét. "Reméljük és elvárjuk, hogy Oroszország kész legyen az együttműködésre" - hangoztatta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

A tárcavezető közölte, ma Kijevben tárgyal az ukrán államfővel elsősorban arról, mely téren nyújthatna támogatást az EU a béketerv megvalósításában. Utalt arra, meg kell akadályozni, az orosz fegyveresek átjutását a két ország közötti határszakaszon.

William Hague brit külügyi tárcavezető egyértelműen figyelmeztette a moszkvai kormányt: ha nem hajlandó együttműködni, további kemény lépésekre számíthat az Európai Unió részéről. "Moszkvában senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy készek vagyunk szigorítani az ország elleni szankciókat" - emelte ki Hague. Az ukrajnai helyzet az Európai Unió csütörtökön és pénteken megrendezendő csúcstalálkozóján kerül szóba.

Az EU aligha sieti ez az újabb szankciókat, hiszen ez ügyben eddig is nagy viták voltak a tagországok között. Az EU-csúcson pénteken írják alá az Ukrajnával megkötendő társulási egyezmény gazdasági részét.  Ban Ki Mun ENSZ főtitkár dicsérte az ukrán béketervet. Reményét fejezte ki, hogy ezzel enyhül a feszültség Kelet-Ukrajnában.

Mindezt telefonon mondta el Petro Porosenkónak. Donyecben tegnap az EBESZ képviselője, az Ukrajnába akkreditált orosz nagykövet, valamint a kijevi kormány illetékese háromoldalú tárgyalást folytatott a béketervről. 

Hétfőn is heves harcok dúltak Kelet-Ukrajnában. Az Unian ukrán hírügynökség közlése szerint Donyeck régióban négy gyermek vesztette életét a szeparatisták támadása során. Mariupolban leromboltak egy nyomdát, amely - mint az Unian fogalmazott - "a terroristák lapját" nyomta ki.

Kedden egynapos bécsi látogatásra érkezik Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök megbeszélést folytat Heinz Fischer államfővel és Werner Faymann kancellárral, majd beszédet mond a gazdasági kamara előtt. A tárgyalásokon nyilvánvalóan szóba kerül Oroszországnak az ukrán válságban játszott szerepe.

A bécsi államfői hivatal közlése szerint Fischer elnök "minden nyitott kérdésről szót akart ejteni". Az államfő hangoztatta, Ausztria megpróbál segíteni a válság megoldásában. Utalt arra, hogy hazája nem tér le az EU által képviselt útról, azaz a maga részéről érvényben hagyja az Oroszországgal szemben elfogadott szankciókat.

Szerző

Hatmillió eurónyi készpénzt tartott bőröndökben a szudáni elnök

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:38
Omar al-Besír (képünkön) biztosra ment, több millió eurós vésztartalékot halmozott fel
Fotó: AFP/ ASHRAF SHAZLY
A katonai hírszerzés legalábbis ekkora összeget foglalt le Omar el-Besír lakásán.
Összesen nagyjából 6 millió eurónyi készpénzt talált a katonai hírszerzés Szudán volt elnökének lakásán – írja a 24.hu, a Sky News értesülését idézve. Omar el-Besírt áprilisban tartóztatták le és pénzmosás gyanújával nyomoznak ellene; a rengeteg készpénzt tömött bőröndökben tartotta a megbuktatott vezető. Az elnök eltávolítását több hónapig tartó tiltakozáshullám előzte meg. A 30 évig az ország élén álló el-Besír ellen az Hágai Nemzetközi Bíróság is körözést adott ki, többek között emberiesség elleni bűncselekményekkel, gyilkossággal, nemi erőszakkal és kínzásokkal vádolják a Darfúrban 15 éve tartó népirtás miatt, melynek egyes becslések szerint 300-400 ezer áldozata is lehetett.
A megbuktatott államfő letartóztatása után három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, és az ország irányítását átvevő katonai tanács kétéves átmenet idejéig áll majd Szudán élén, ennek végén választásokat tartanak majd.
Témák
Szudán
Frissítve: 2019.04.20 20:10

A német belügyminiszter szerint Orbán túlzásba esett, de nincs vele nagy baj

Publikálás dátuma
2019.04.20 18:51
Horst Seehofer
Fotó: AFP/ ODD ANDERSEN
Az EU-ellenes kampány kicsit talán sok volt, de hát ki nem hibázik néha - védte meg Orbán Viktort Horst Seehofer.
A német belügyminiszter szerint ugyan Orbán Viktor túlzásba vitte az EU-ellenes kampányát, ám ennek ellenére nem kérdőjelezhető meg a magyar miniszterelnök demokratasága. A Neue Zürcher Zeitungnak adott nyilatkozatában Horst Seehofer úgy vélekedett, Orbán keresztény meggyőződésből harcolt a kommunizmus ellen – írja a hvg.hu. A svájci lap tudósítója megkérdezte Seehofertől – a CSU egykori elnökétől, és volt bajor miniszterelnöktől – hogy Kelet-Európa védőügyvédjének tartja-e magát. 
A politikus erre elmondta: „Nem kérek bocsánatot azért, mert kapcsolatot tartok Orbánnal. Figyelemre méltó az életrajza, Orbán akkor harcolt a kommunisták ellen, amikor mi a foteljeinkben ültünk, s mindezt keresztényi meggyőződésből tette. 
„Nem vagyok hajlandó megkérdőjelezni Orbán Viktor demokrataságát. Túlzásba esett ugyan, amikor kampányt EU-ellenes kampányba kezdett, de ez velünk, német politikusokkal is megesett néha.”
„Csak mi úgy teszünk, mintha hibátlanul járnánk-kelnénk ebben a világban.” - mondta Orbánról, aki uniós támogatással kitömött kormányzattal harcol Brüsszel ellen. Seehofer egyébként nem titkoltan befogadásellenes álláspontot vall menekültügyben: az interjú során is hangsúlyozta, hogy a migrációs válság Európa Achillesz-inát jelenti, és hogy ő személy szerint arra büszke, ha több bevándorlót tudnak ténylegesen is kiutasítani Németországból, mint ahány kitutasítási eljárás eredménytelenül zárul.  A belügyminiszter - aki egyébként azt is szorgalmazza, hogy a radikális iszlamista kiskorúakat, tehát a 14 év alattiakat is figyelhessék meg a titkosszolgálatok - mégsem az iszlamizmustól, hanem a német szélsőjobb erősödésétől tart igazán.