Megintették a Kremlt

Publikálás dátuma
2014.06.24. 07:32
William Hague és Frank-Walter Steinmeier sem zárta ki az új Oroszország-ellenes szankciókat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/
Az Egyesült Államok ismét szankciókkal fenyegette meg Oroszországot. Washington figyelmeztette a Kremlt arra, fel kell szólítania az oroszbarát szeparatistákat: tegyék le a fegyveret - közölte a Fehér Ház hétfőn.

Washingtoni közlés szerint Oroszországnak meg kell akadályoznia, hogy továbbra is fegyvereket csempésszenek át a szakadároknak az orosz-ukrán határon. Ha Moszkva nem tesz lépéseket ez ügyben, úgy Washington kész arra, hogy a G7-ekkel további gazdasági szankciókról döntsön.

Petro Porosenko ukrán elnök telefonon közölte Joe Biden amerikai alelnökkel, hogy az általa kihirdetett egyoldalú tűzszünet ellenére a szeparatisták folytatják támadásaikat.

Angela Merkel kancellár és Francois Hollande francia elnök vasárnap telefonbeszélgetésük során szankciókkal fenyegette meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt abban az esetben, ha az ország nem tesz semmit az ukrajnai feszültség enyhítése érdekében. Az Európai unió külügyminisztereinek tegnapi luxemburgi találkozójának középpontjában is az ukrán válság szerepelt.

Új szankciókról ugyan nem döntöttek a tárcavezetők, de nem zárnak ki további intézkedéseket a Kremllel szemben, ha tovább rosszabbodna a helyzet a térségben. A külügyminiszterek felszólították a Kremlt arra, támogassa Petro Porosenko béketervét. "Reméljük és elvárjuk, hogy Oroszország kész legyen az együttműködésre" - hangoztatta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

A tárcavezető közölte, ma Kijevben tárgyal az ukrán államfővel elsősorban arról, mely téren nyújthatna támogatást az EU a béketerv megvalósításában. Utalt arra, meg kell akadályozni, az orosz fegyveresek átjutását a két ország közötti határszakaszon.

William Hague brit külügyi tárcavezető egyértelműen figyelmeztette a moszkvai kormányt: ha nem hajlandó együttműködni, további kemény lépésekre számíthat az Európai Unió részéről. "Moszkvában senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy készek vagyunk szigorítani az ország elleni szankciókat" - emelte ki Hague. Az ukrajnai helyzet az Európai Unió csütörtökön és pénteken megrendezendő csúcstalálkozóján kerül szóba.

Az EU aligha sieti ez az újabb szankciókat, hiszen ez ügyben eddig is nagy viták voltak a tagországok között. Az EU-csúcson pénteken írják alá az Ukrajnával megkötendő társulási egyezmény gazdasági részét.  Ban Ki Mun ENSZ főtitkár dicsérte az ukrán béketervet. Reményét fejezte ki, hogy ezzel enyhül a feszültség Kelet-Ukrajnában.

Mindezt telefonon mondta el Petro Porosenkónak. Donyecben tegnap az EBESZ képviselője, az Ukrajnába akkreditált orosz nagykövet, valamint a kijevi kormány illetékese háromoldalú tárgyalást folytatott a béketervről. 

Hétfőn is heves harcok dúltak Kelet-Ukrajnában. Az Unian ukrán hírügynökség közlése szerint Donyeck régióban négy gyermek vesztette életét a szeparatisták támadása során. Mariupolban leromboltak egy nyomdát, amely - mint az Unian fogalmazott - "a terroristák lapját" nyomta ki.

Kedden egynapos bécsi látogatásra érkezik Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök megbeszélést folytat Heinz Fischer államfővel és Werner Faymann kancellárral, majd beszédet mond a gazdasági kamara előtt. A tárgyalásokon nyilvánvalóan szóba kerül Oroszországnak az ukrán válságban játszott szerepe.

A bécsi államfői hivatal közlése szerint Fischer elnök "minden nyitott kérdésről szót akart ejteni". Az államfő hangoztatta, Ausztria megpróbál segíteni a válság megoldásában. Utalt arra, hogy hazája nem tér le az EU által képviselt útról, azaz a maga részéről érvényben hagyja az Oroszországgal szemben elfogadott szankciókat.

Szerző
Frissítve: 2014.06.23. 22:05

Obama figyelmeztette Putyint

Barack Obama amerikai elnök sürgette orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy támogassa a békét Ukrajnában, és hogy tegyen lépéseket a feszültség csökkentése érdekében, mert ellenkező esetben "további költségekkel" kell majd szembenéznie - közölte hétfőn a Fehér Ház.

"Az elnök beszélt Putyin elnökkel és még egyszer sürgette, hogy a békét támogassa ahelyett, hogy lehetővé teszi a fegyverek és hadianyagok átjutását a határon és hogy továbbra is támogatja azokat a militánsokat és szakadárokat, akik tovább destabilizálják a helyzetet Ukrajnában" - hangoztatta Josh Earnest, az amerikai elnök hivatalnak szóvivője.

"Oroszországnak további költségekkel kell szembenéznie, ha nem látunk konkrét lépéseket a helyzet csillapítása érdekében" - tette hozzá Earnest.

Szerző

Rekord! 340 milliós kártérítés orvosi műhibáért

Rekordnagyságú, 30,3 millió koronás - mintegy  340 millió forint - kártérítést ítélt meg orvosi műhibáért hétfőn egy prágai családnak a bíróság.

A prágai Vinohradská kórháznak ezt az összeget azért kellene kifizetnie, mert az intézmény 2009-ben hibázott egy szüléskor, aminek következtében az újszülött vak, süket és részben béna lett. A gyermeket jelenleg napi 24 órán át gondozni kell. Táplálását is csak a gyomrába bevezetett szonda segítségével biztosítják.

A kórház igazgatósága közölte, hogy mérlegeli a bírósági döntés megfellebbezését, mert túl nagynak tartja az összeget. A kórház jogásza szerint mintegy tízmillió korona lenne a megfelelő kártérítés.

A taláros testület elnökének indoklása szerint a kártérítés összege azonban összhangban van a testi sérülés súlyosságával, mert a gyermek a jövőben sem lesz képes önállóan gondoskodni magáról. 

Amennyiben a mostani döntés jogerőre emelkedik, ez lesz a valaha is kiszabott legnagyobb kártérítés egy orvosi műhibáért Csehországban.

A szülés ugyan be volt tervezve, de azt egy fiatal, tapasztalatlan orvos vezette le, aki nem tudott megbirkózni a váratlanul felmerült bonyodalmakkal.

A bíróság megvizsgálta azt is, hogy a fiatal orvos esetleg nem követett-e el bűncselekményt. A végső következtetés az volt, hogy bár döntése, helyzetfelmérése téves volt, bűncselekménynek nem minősíthető. Szakértők szerint a szülés váratlanul nagyon bonyolult lett, s azzal a tapasztalatlan orvos nem tudott megbirkózni. A probléma helyes megoldását császármetszéses szülés jelentette volna.

Az orvosi műhibáért kifizetett legnagyobb összeg eddig 18 millió korona, az észak-csehországi Sokolov várási kórházát sújtották vele 2008-ban egy öt évvel azelőtt elkövetett orvosi műhibáért. Egy kétgyermekes anya a kórházban rossz gyógyszereket kapott, aminek következtében egy időre kómába esett és részben tartósan megbénult. A büntetést a régió fizette ki, mert az meghaladta a kórház anyagi lehetőségeit.

Szerző