nyomozás;ipari kémkedés;General Electric;Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda;

2014-06-24 07:14:00

GE: volt kém, nincs kém

A  Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda április 15-én megszüntette azt a nyomozást, amely tavaly nyáron, a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyárának feljelentése alapján, ipari kémkedés ügyében indult.

Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy az üzleti titok megsértésének gyanúja miatt indult nyomozást a rendőrség azért zárta le, mert nem volt megállapítható, hogy történt-e bűncselekmény. A nyomozás befejezése kapcsán a GE az MTI érdeklődésére hétfőn azt közölte: a cég tudomásul veszi az eljárás lezárását.

Az esetről elsőként beszámoló Kanizsahír portál tavaly szeptemberben adott hírt arról, hogy a gyanú szerint kelet-európai megbízásból, közvetítő felkérésére folytatott ipari kémkedést a cég egy azóta elbocsátott dolgozója.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-nek akkor megerősítette az értesülést azzal, hogy a cég feljelentésére "üzleti titok megsértésének megalapozott gyanúja miatt" indítottak eljárást egy 58 éves férfi ellen. A feljelentést a vállalat vagyonvédelmi igazgatója tette tavaly augusztus 29-én.

A GE közleménye szerint a nagykanizsai fényforrásgyárba érkezett névtelen bejelentés alapján "rendkívüli biztonsági auditot" végeztek a cégnél. Ennek során egy munkavállalóval szemben felmerült a gyanú, hogy "üzleti célokkal nem magyarázható adatmásolást végzett", ezért tett a vállalat rendőrségi feljelentést.

A Kanizsahír hétvégi információja szerint az ipari kémkedés gyanújába keveredett elbocsátott dolgozó kártérítési pert fontolgat korábbi munkáltatója ellen.