Hernádi elszólta magát: kamu a bírósági per?

Publikálás dátuma
2014.06.23. 21:47
Ha a magyar bíróság felmenti Hernádit az ügyben, akkor ugyanezekkel a vádakkal már nem kell más bíróság elé állnia. Fotó: Vajda
Magyar téma is előkerült a lengyel lehallgatási botrányban. Az ottani állami olajtársaság, a PKN Orlen vezetője Jacek Krawiec sarkos állítást fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kapcsolatáról, a Wprost lengyel hetilap által most nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint, amelynek a részleteit az Origo internetes portál ismertette. Emellett Krawiec Hernádi Zsolttól hallott bennfentes információt is elárult a Mol-vezér most zajló bírósági ügyéről. 

"Az oroszok 10 milliárdot (euró, a szerk.) adnak az atomerőműre, és épül a Déli Áramlat annak ellenére, hogy az EU ellene van” - mesélte az Orlen vezér Włodzimierz Karpiński pénzügyminiszternek és helyettesének, Zdzisław Gawliknak idén februárban. Hozzátéve: "Orbán úgy leszopta Putyint, hogy azóta felcsapott farokkal jár".

"Ide figyeljetek (...) mennyire másképp mennek a magyaroknál a dolgok. Elutaztam Hernádihoz, mert ő nem hagyhatta el Budapestet. Mondom neki: hány évet kapsz? Ő mosolygósan, kisimultan ezt válaszolja: az ügyvédeim találtak egy ügyet, amelynek köszönhetően felmentenek, és ezt minden EU-tagállamnak el kell ismernie, és oda utazom majd, ahova akarok. Ez egy magyarországi ügy? - kérdezem. Igen, mondja. Igen ám, mondom, de ez több évig eltarthat, nem? Nem, áprilisig meglesz. És ott ül mögötte egy ügyvéd, a nagyon elbizakodott Ábel. Hernádi erre széles mosollyal: Ábel, mondd el Jaceknek, hogy ki képviseli a vádat az ügyben? Ábel erre: a feleségem. Kapisgáljátok? Képzeljétek el, hogy ez nálunk van!”

A névazonosság alapján Galácz Ábelről lehet szó, aki 13 esztendeje dolgozik a magyar olajtársaságnál jelenleg csoportszintű ellátási és értékesítési igazgató. Felesége Bánhegyi Ilona, aki Hernádi Zsolt ellen magánvádlóként büntetőeljárást indított, 2000-től szintén a Mol-ban dolgozott, jogi vezető volt, 2006-ban szülési szabadságra ment.

Forrásunk szerint Bánhegyi birtokában nagy mennyiségű Mol-részvény volt, amelynek árfolyama tekintélyes mértékben zuhant. Bánhegyi Ilona ezt a horvát INA energiacég körüli bizonytalanságnak tudta be, amiért Hernádi Zsoltot is felelőssé tette. Ezért is indított pert a cégvezető ellen Bánhegyi Ilona alapvetően a horvát vádakra alapozva jelentette fel az elnök-vezérigazgatót.

A horvát hatóságok vádja szerint Hernádi Zsolt lefizette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt azért, hogy a zágrábi kabinet 2009-ben a Mol-nak adja át az INA energiacég irányítását, annak ellenére, hogy a magyar olajcég kisebbségi részt birtokol. A magyar ügyészség korábban lezárta a Mol-vezér elleni nyomozást, a bíróság pedig első fokon májusban felmentette Hernádit Bánhegyi által megfogalmazott vádak alól.

Egyes elemzők szerint azonban Hernádi elszólta magát a lengyel lap által idézett beszélgetésen. Igazolva azokat a találgatásokat, amelyek szerint Bánhegyi "kamupert" indított ellene.

A trükk lényege pedig az, hogy abban az esetben, ha a magyar bíróság felmenti Hernádit az ügyben, akkor ugyanezekkel a vádakkal már nem kell más bíróság elé állnia. Így a magyar hatóságok kérhetik a horvát közigazgatást, hogy állítsa le a Mol-vezér elleni pereket, s emiatt megszűnik a Hernádi elleni nemzetközi körözés is, ami jelenleg akadályozza őt az utazásban.

Az ügyet jól ismerő informátorunk szerint Hernádi Zsolt 2013 decemberében valóban találkozott Jacek Krawiec-cel egy étteremben, itt ettek-ittak, a sok fős vacsorán azonban nem látszik életszerűnek, hogy az idézett beszélgetés ebben a formában elhangzott volna. Az emberek ilyen alkalmakkor, ennyire bizalmas információkat nem szoktak elmesélni. (Mivel ellenkező példákat is ismerünk, lásd Matolcsy esetét a Goldmann Sachs bankáraival az IMF behívásáról, kizárni sem lehet. a szerk.)

A Mol kommunikációs osztálya azt közölte lapunkkal: "Az elmúlt években számos pletyka és spekuláció jelent meg különböző helyi médiában a Mol-lal kapcsolatban, amelyek mindegyikéről kiderült, hogy téves. A Mol soha nem kommentálta ezeket a pletykákat, így most sem szándékozik ezt tenni.”

Szerző

Robbanás előtt a lakásfelújítási piac?

Öt éven belül akár milliós nagyságrendben költenénk otthonunk felújítására - derült ki a Lindab friss kutatásából. A magyar lakosság optimistán nyilatkozott a lakása vagy a családi háza felújításáról, bővítéséről, de a tervek többsége a háztartások kétharmadánál még a jövő zenéje. 

Egy éven belül ugyan a lakosság alig ötöde lát esélyt átfogó renoválásra, ám a következő években már többen terveznek nagyszabású munkálatokat: 21 százalék a tető- és csatornarendszer felújításában, 29 százalék az otthon szigetelésében is gondolkodik. Mindezekre a válaszadók csaknem fele mintegy 300 ezer forintot költene, de 17 százalékuk akár 1 millió forintot is fordítana otthona renoválására.

A 18-59 éves korosztály lakókörülményei a felmérés szerint érdemben nem változtak az utolsó adatfelvétel óta eltelt egy évben: a lakosság 54 százaléka családi házban él, 84 százalék saját tulajdonú ingatlanban. Új lakóház építésében a lakosság 4 százaléka gondolkodik. A magyarok 29 százaléka tavaly úgy nyilatkozott, hogy belefogna otthona felfrissítésébe, ám az elmúlt 12 hónapban az érintett háztartások kétharmada mégsem vágott bele tervei megvalósításába. Mindenesetre az elmúlt évben a toplistát a beltéri munkálatok vezették (festés, konyha és fürdőszoba felújítás), amelyeket a kültéri felújítások - tető, szigetelés - követtek.

Mivel a felújítás leginkább pénzkérdés, az adatfelvétel során erre is rákérdeztek. A válaszokból kiderült, hogy hitelre továbbra is csak másodlagos megoldásként tekintenek a magyarok, 55 százalékuk elsősorban a saját megtakarításait fordítaná felújításokra.

Szerző

Még drágábban tankolhatunk

Emeli bruttó 4-4 forinttal a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI.

Az emeléssel a gázolaj literenkénti átlagára 426-427 forintra, a benziné 425-426 forintra nő.

A Mol legutóbb pénteken változtatott az árakon, akkor szintén bruttó 4-4 forinttal növelte a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Szerző