Előfizetés

Gyerek-szexrabszolgák Amerikában - Interneten keresztül prostituálják

Publikálás dátuma
2014.06.24. 09:35
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Egy országos bűnüldöző művelet keretében a múlt héten 168 gyereket sikerült kiszabadítani a szexkereskedelem hálójából és ugyanebben az időszakban 281 kerítőt is elfogtak az Egyesült Államokban - közölte a Szövetségi Nyomozó Iroda. Az FBI igazgatója rámutatott, hogy a gyerekek szexuális kizsákmányolása ezúttal nem egy távoli országban, hanem az Egyesült Államok történt. 

James Comey  aggasztónak nevezte, hogy egyre többen vannak azok a gyerekek, akiket az interneten keresztül prostituálnak.Az FBI által 2003-ban indított Elvesztett Ártatlanság elnevezésű program keretében eddig mintegy 3600, szexuális szolgáltatásokra kényszerített gyereket szabadítottak ki.

A szövetségi nyomozók immáron nyolcadik alkalommal hajtottak végre hasonló, országos méretű razziát. A múlt heti akció 106 amerikai városra terjedt ki.

Az FBI februárban 16 gyerek kiszabadításáról, és több mint 45 kerítő letartóztatásáról számolt be.

Két tűz között a svájci kormányzat

R.T.
Publikálás dátuma
2014.06.24. 07:40
Sokat elmond a plakát arról, hogyan vélekedik az SVP a bevándorlókról FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/RALPH ORLOWSKI
Közzétette a svájci kormány arra vonatkozó elképzeléseit, miként kívánja átültetni a gyakorlatba a februári népszavazás döntéseit. A referendumon az ország szűk többsége a bevándorlás korlátozása mellett tette le a voksát. 

Európában óriási csalódást keltett, hogy a február 9-én megrendezett referendum, amelyen a helyiek megszavazták a Svájci Néppárt (SVP) javaslatát, melynek értelmében a korábbi évtizedekhez hasonlóan ismét kvóták alapján szabályoznák a bevándorlást. A populista párt sikeresen játszott a svájciak bevándorlókkal kapcsolatos aggályaira.

A svájci politikai életet is sokkolta a referendum eredménye, amely miatt fagyossá vált az alpesi állam és az EU viszonya. Didier Burkhalter elnök májusban azt közölte, az országban két éven belül népszavazást rendezhetnek az Európai Unióval való viszonyról.

Sokáig kérdéses volt, hogy a referendum eredményét miként ültetik át a gyakorlatba. A parlament már öt hónapja vitázik a kérdésről. A svájci kormány két tűz közé került. Egyfelől nem mehet szembe a választók akaratával, másrészt viszont az Európai Unióval való kapcsolatot sem akarja veszélyeztetni.

A kabinet végül olyan döntést hozott, melynek értelmében 2017-től ismét kvóták szerint korlátoznák a bevándorlást. Minden évben új és új kvótákat határoznának meg annak függvényében, mire jutnak a kantonokkal, a szociális partnerekkel és a gazdasági szakértőkkel folytatott egyeztetések során.

A svájci állampolgárok elsőbbséget élveznek a munkaerőpiacon. Ha tehát egy munkahelyre többen jelentkeznek, köztük egy svájci is, így a helyi pályázhat a legnagyobb eséllyel. Ennek részleteit azonban egyelőre nem dolgozták ki. A menekültek számára is kvótákat határoznak meg. Ugyanakkor egyéni elbírálás alapján meghosszabbíthatják tartózkodási engedélyüket. Négy hónapig kvóta nélkül is tartózkodni lehet az országban.

Bár a kormányzat nem akarja összerúgni a port az EU-val, a tervezett intézkedések sértik az unióval megkötött szerződéseket, hiszen Bern már nem garantálja azt, hogy a jövőben nem diszkriminálja az uniós állampolgárokat.

Az Európai Bizottság már korábban utalt arra, hogy a Svájc illetve az Európai Unió által 1999-ben megkötött, a szabad munkaerő áramlásáról szóló kétoldalú szerződésben foglaltakat nem kívánja újratárgyalni, ráadásul a közlekedésre, a mezőgazdaságra, kutatásra és egyéb kérdésekre utaló cikkelyek nem mondhatóak fel külön-külön.

A nacionalista Svájci Néppárt máris támadta a berni kormány tervezett intézkedéseit. A párt szerint először át kell ültetni a gyakorlatba a referendum „vívmányait”, s csak ezután lehet szó arról, hogy a kabinet Brüsszellel egyeztessen. A svájci vállalkozók szervezete, az Economiesuisse szerint viszont nagyobb óvatosságra lenne szükség a kabinet részéről.

Egyelőre nem lehet felmérni, hogy a népszavazás gyakorolt-e hatást az eltelt hónapokban a bevándorlásra. Az országban 1,9 millió külföldi él, amely az összlakosság 23,5 százaléka, s 4,1 százalékkal több az előző évhez viszonyítva. Ugyanakkor ez kisebb arányú emelkedés, mint 2012-ben.

Az SVP számára a bevándorlás mérséklése csak egy állomás volt. A párt nem titkolt célja, hogy meg akarja akadályozni Bern és az EU további közeledését. A kormány rendre azt hangoztatja, nem célja az uniós integráció, csak a Brüsszellel ápolt kapcsolatok új alapra való helyezése.

Christoph Blocher, az SVP szellemi vezére a napokban nagy csinnadrattával mutatta be EU-ellenes csapatát.

Bukott a Cosa Nostra

Az Apokalipszis fedőnevet kapta a palermói rendőrség hétfőre virradóra tartott razziája, amelyben a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet 93 tagját tartóztatták le. A hatóságok szerint a bűnszervezet új generációjának tagjairól van szó. A szicíliai rendőrség szerint a letartóztatásokkal sikerült lefejezni a Cosa Nostra újonnan alakult vezetőségét, "kupoláját". További két személyt még köröznek.

A maffia klánjainak új vezetői és embereik Palermo nyugati kerületeit tartották uralmuk alatt. Üzleteket és építkezési vállalkozásokat kényszerítettek védelmi pénz fizetésére. A város legnagyobb forgalmú hentesüzleteit arra kötelezték, hogy a Cosa Nostra vágóhídjairól rendeljék az árut. Egyetlen egy vállalkozó lázadt fel és fordult rendőrséghez.

- A bűnszervezet a bevételeit labdarúgó-fogadásokkal mosta tisztára - mondta el Francesco Messineo szicíliai államügyész hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a letartóztatások csapást mértek a maffia bűnszervezetére, de győzelemről nem lehet beszélni. - A maffia elleni harc mindennapos fellépést jelent a bűnözéssel szemben - fogalmazott az államügyész.

Mint kiderült, az őrizetbe vett személyek a Cosa Nostra korábbi tagjainak leszármazottjai. A börtönbe kísért Domenico Palazzotto 29 éves maffiavezér lehallgatott telefonbeszélgetéseiben azzal dicsekedett, hogy ő a rokona annak a Paolo Palazzottónak, aki 1909-ben New Yorkban lelőtte Joe Petrosino rendőrt. Az volt a szicíliai-amerikai maffia első rendőrgyilkossága.

A szintén rokon és már rács mögött levő Gregorio Palazzotto a felesége által működtetett Facebook-profiljáról fenyegette meg az igazságszolgáltatással együttműködő maffiatagokat. A szintén most letartóztatott Girolamo Biondino az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Toto Riina egykori corleonei keresztapa volt sofőrjének a testvére.

Őrizetbe vették Pietro Franzetti szicíliai kereszténydemokrata politikust, aki maffia elleni felvonulásokat rendezett, ám a hatóságok szerint valójában a maffia szerezte neki a képviselői megválasztásához szükséges szavazatokat. A sajtótájékoztatón elmondták, hogy az utóbbi másfél évben a Cosa Nostra 36 egykori vezére nyerte vissza szabadságát börtönbüntetésének letöltése után.

A hozzájuk tartozó Vito Galatolót a hatóságok az északkelet-olasz Mestre városába költöztették, de Galatolo ragaszkodott hozzá, hogy Szicíliából hozzák neki a friss halat. A számlát maga fizeti. Nem sikerült még elfogni a Cosa Nostra mostani keresztapjaként ismert Matteo Messina Denarót, akit a kilencvenes évek eleje óta köröznek.