Bonyolódik az iraki helyzet

Elfoglalták a Moszulhoz közeli Tal-Afar városát és annak repülőterét a június elején fegyveres harcokat kezdő szunnita szélsőségesek Irakban. Az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet harcosai június 10-e óta megszállva tartják Moszult, múlt héten az egyik legfontosabb szíriai-iraki határátkelőhelyet is elfoglalták. Bagdadot nem sikerült bevenniük, bár ez a céljuk, a fővárostól mintegy 70 km-re vannak napok óta, tovább nyomulni nem tudnak.

Hétvégén két várost foglaltak el úgy, hogy a kormányerők a támadás miatt visszavonultak, most ugyanez történt Tal-Afarnál is. A lakosság menekül a nyilvános kivégzésekről és kegyetlenkedéseiről híres ISIS elől, a régió kezd kiürülni. A felkelők egy Bagdad felé tartó, rabokat szállító konvojtis megtámadtak,69 személy vesztette életét.

Irak egyik olajban leggazdagabb része a kurdok lakta vidék. A szunnita szélsőségesek támadása miatt a kurdok is aktivizálódtak, átvették Kirkuk városának kontrollját is. Tegnap Maszúd Barzáni, a kurd autonóm régió elnöke egy, a CNN-nek adott interjúban bejelentette, hogy keresni fogják a vidék függetlenedésének lehetőségeit. Barzáni úgy fogalmazott: itt az ideje annak, hogy a kurdok saját kezükbe vegyék sorsukat. Állította, hogy az elmúlt tíz évben a kurdok mindent lehetőt megtettek azért, hogy felépítsék az új, demokratikus Irakot, de amint a fejlemények is mutatják, ez nem járt sikerrel.

Az interjú során Barzáni az iraki kormányfő, Núri al-Máliki lemondását is sürgette, mert szerinte a miniszterelnök figyelmen kívül hagyta az ILIÁ szélsőséges szunnita szervezet előretöréséről szóló figyelmeztetéseket.

Szerző

Megkezdődött a kormánypárt erjedése

Jelentősen csökkent Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatottsága. A Focus üögynökség felmérése szerint pártja, a Smer, amely jelenleg 83 képviselővel rendelkezik a törvényhozásban, a Nemzeti Tanácsban, egy új választást követően már csak 57 mandátumra tenne szert. Ez azt jelentené, hogy Fico pártja valószínűleg nem tudna kormányt alakítani. kihagyhatóak lennének a kormánykoalícióból.

A 150 tagú szlovákiai parlamentben 76 képviselőre van szükség a kormány megalakításához. A legkisebb kormánykoalíció 2002-ben alakult, az SDKÚ, az MKP, a KDH és az ANO által alkotott kormány 78 képviselőre támaszkodhatott a parlamentben.

A felmérés eredményei alapján, ha a Smer kimarad, akkor az újonnan alakult jobboldali, Radoslav Procházka által alakított pártnak, a Hálónak be kell kerülnie a parlamentbe. A Focus mérése szerint a parlamentbe nyolc párt jutna be, ha az összes jobboldali összeállna, 93 képviselője lenne.

Az MKP és a Híd ugyanakkor csak egy hajszállal lépné át a parlamenti küszöböt.

Szerző

Ukrajna döntő hét előtt

Döntő jelentőségű hét előtt áll Ukrajna – közölte Frank-Walter Steinmeier. A német külügyminiszter ma Kijevben folytat tárgyalásokat Petro Porosenko ukrán államfővel.

Steinmeier szerint körvonalazódnia kell annak, hogy megbékélést hozhat-e az ukrán elnök által múlt héten bemutatott 14 pontos béketerv. Az első kedvező jelek mindenesetre már hétfőn érzékelhetőek voltak, miután a szeparatisták egyoldalú tűzszünetet hirdettek A Donyeck Régióban. Mindezt néhány héttel azután, hogy Porosenko is egyoldalú tűzszünetet hirdetett a válságban.

Vlagyimir Putyin elnök ma Bécsben tárgyal Heinz Fischer elnökkel és Werner Faymann kancellárral. Megbeszéléseiken szintén szóba kerül az ukrajnai helyzet.

Szerző