Gyorsítsuk meg mentális anyagcserénket!

Publikálás dátuma
2014.06.26. 08:15
Fotó: Thinkstock, Gettyimages.
Fogyókúra-receptekből manapság Amazonast lehetne rekeszteni, egyik „biztosabb, mint a másik”, éppen ezért vannak, akik végigpróbálnak tízet, húszat és egyik sem működik. E recepteknek túlnyomó többsége a testünknek szól, holott jól tudjuk, hogy minden – a súlyvesztés is – a „fejünkben dől el.” Éppen ezért   nem árt, ha odafigyelünk mentális anyagcserénkre is, mert a mérhető súlyoktól sem tudunk megszabadulni, ha lelkünket túlterheljük negatív, vagy negatív hatású gondolatokkal.

Ehhez ad tanácsokat  Brunella Gasperini olasz pszichológus a La Repubblica hasábjain.

Mindenekelőtt ne süppedjünk bele a megszokásba, mert annak az a következménye, hogy mindenre ugyanazokat a válaszokat adjuk és ez a lelki restség maga után vonja a fizikai lustaságot. Szabaduljunk meg a monotóniától, az ördögi köröktől, amelyek visszatartanak bennünket bármilyen változástól.

Ne rágódjunk kellemetlen régi emlékeken, mert azok képesek megmérgezni jelenlegi helyzetünket. De az sem jó, ha bebeszéljük magunknak, hogy minden rendben van, amikor nincs, és a végén megfosztjuk magunkat probléma-megoldó készségünktől.

Az sem éppen előnyös, ha valaki folytonosan egy jövőben bekövetkezendő eseményen rágódik, és már akkor magába szuggerálja a várható baljós következményeket, amikor még az sem biztos, hogy az eseményre valóban sor kerül.

A folyamatos panaszkodókra is vonatkozik a „gondolat teremtő ereje”: aki mindenütt, múltban, jelenben, jövőben csak a rosszat látja, aki meg van győződve arról, hogy minden rossz csakis vele történik meg, előbb-utóbb eljut odáig, hogy neki nem is érdemes semmibe belefogni, mert úgysem fog sikerülni.

De legalább ennyire káros, ha valaki mindenért másokat okol, mindenütt ellenségeket keres és talál. Ezzel azt éri el, hogy beleéli magát az áldozat szerepébe, aki nem képes irányítani saját életét.

Aki nem tud ezektől a gondolatoktól szabadulni, az elidegeníti magától a hozzá közelállókat, irigy és intoleráns lesz másokkal szemben, meg sem próbálja azokat megérteni, akik nem úgy gondolkodnak, mint ő. És aztán e terheket cipelheti magával ítéletnapig – akárcsak a kilóit.

Szerző

Kinek az élete? - Vegetatív állapotú beteg sorsáról döntött a bíróság

Publikálás dátuma
2014.06.25. 09:51
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedd este felfüggesztette a francia államtanács délutáni döntését, amelyben engedélyezte egy hat éve vegetatív állapotban lévő 39 éves bénult beteg életben tartására szolgáló kezelés leállítását.

A strasbourgi bírósághoz a beteg, Vincent Lambert szülei fordultak kedden sürgősséggel. A testület döntése értelmében a beteg életben tartását egyelőre nem lehet megszakítani. Az európai bíróság közleményében arra emlékeztetett, hogy "kivételes jelleggel" jogában áll a tagállamokat sürgős és átmeneti intézkedésekre kötelezni abban az esetben, ha "az súlyos és visszafordíthatatlan károkat" okozhat a keresetet benyújtók számára. A strasbourgi bíróság jelezte: sürgősséggel fogja a kérelem tartalmi részét elbírálni.

A 2008-ban autóbalesetet szenvedett Vincent Lambert esete miatt ismét fellángolt az eutanázia körüli vita Franciaországban. A Reims egyetemi kórházában kezelt és mesterségesen életben tartott, lebénult férfiról az orvosai azt állítják, hogy visszafordíthatatlan agyi károsodásokat szenvedett és semmilyen kommunikációt nem lehet vele kialakítani. A beteg felesége és unokaöccse ezért az életben tartás, azaz a mesterséges hidratálás leállítását kérte, amit a szülők viszont elleneznek. Miután a kórház a kezelés leállítása mellett döntött, a szülők egy helyi bírósághoz fordultak, amely elrendelte a kezelés folytatását.

A katolikus család tagjainak egy része szerint Vincent Lambert még "jelen van", és kommunikál velük. Az államtanácshoz a feleség fordult jogorvoslatért. Ez volt az első alkalom, hogy a legfőbb jogi és közigazgatási intézmény állást foglalt egy olyan orvosi döntés törvényességéről, amely a mesterséges életben tartás kérdését érinti. 

A bírák az általuk februárban megrendelt orvosi szakvélemény alapján hozták meg a döntésüket, amely jóváhagyta a kezelőorvosok diagnózisát és a közigazgatási bíróság döntésének megsemmisítését javasolta, a 2005-ben elfogadott úgynevezett Leonetti-törvényre hivatkozva, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy a beteget "hagyják meghalni". Az orvosi közreműködéssel történő eutanázia ugyanakkor nem engedélyezett. Vincent Lambert, akinek foglalkozása pszichiátriai ápoló "a balesete előtt egyértelműen és többször is kifejezte azon óhaját, hogy nem szeretné, ha mesterségesen életben tartanák" - emlékeztetett az államtanács.

Magyarországon 2013 nyarán az OVB hitelesített egy népi kezdeményezést, amely lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel. A kérdés úgy szólt: Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek? A Magyar Orvosi Kamara leszögezte: a leghatározottabban visszautasítja és tiltakozik az ellen a népi kezdeményezés ellen, amely az aktív eutanázia lehetőségére tett javaslatot. Éger István elnök közölte:  ha lesz a témában társadalmi vita, abban részt vesznek, de nem lesznek a kezdeményezői, és az álláspontjuk sem fog megváltozni. Európában csak három országban, Belgiumban, Hollandiában és Svájcban engedélyezik az eutanáziát. 

Egy idén év elején készült felmérés szerint az orvosok több mint negyven százaléka támogatná az aktív eutanáziát, legalább ennyien voltak azok is, akiket már kértek meg betegek arra, segítsék őket a halálba. A felmérést  dr. Vadász Gábor sebész-aneszteziológus végezte az orvosok körében, mint jelezte: célja, hogy elinduljon végre a vita Magyarországon is, hiszen „ma a kegyes halál mind passzív, mind aktív formája átláthatatlan módon, sok esetben viszont igenis folyik a gyakorlatban.” 

Szerző

Nem pislogunk eleget

Publikálás dátuma
2014.06.23. 14:44
Fotó:Thinkstock
Egyre többen szenvednek szemszárazságtól olyanok is, akiknek nincs szervi problémájuk, a legveszélyeztetettebbek a számítógépes munkát végzők. Náluk a monitor és a légkondicionálás együttes hatása száríthatja a szemet. Olyan gyerekeknél is előfordulhat, akik túl sokat – rendszeresen, napi több órát – ülnek a számítógép vagy a tablet előtt.

A száraz szem leginkább idősebb korban és inkább a nőknél alakul ki, általában a könnytermelés zavara vagy a könny nem megfelelő összetétele miatt. A professzor tapasztalatai szerint azonban egyre gyakoribb olyan esetekben is, amikor nincs szó szervi bajról– mondja dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Normál esetben az ember 3-4 másodpercenként pislog. Amennyiben a könny összetétele jó, és a vékony filmréteg megfelelően szétterül a szemen, akkor több mint 10 másodpercig is stabil marad, azaz, normál esetben ennél gyakrabban pislogunk, és így nem párolog el és nem szárad ki a szemünk. Élethelyzettől is függ, hogy milyen gyakran pislogunk, hiszen például beszélgetéskor ez sűrűbb, de ha valaki nagyon figyel, akkor viszont ritkul. A számítógépes munkánál éppen ez okozza a gondot, hogy ha valaki órákon át ritkábban pislog, akkor is kialakul a szemszárazság, ha egészséges a szeme. Mindezt elősegítheti, ha rossz helyen van a monitor. Ha túl fent van ugyanis, nagyobbra nyílik a szem, tehát nagyobb területen párolog a könny. Így akár négyszeres is lehet a párolgás. A párolgást fokozza a huzat, a légkondicionálás, a ventilátor, télen a fűtés – mindez száraz szemet okozhat.

Nem véletlenül írják elő a munkavédelmi szabályok, hogy aki napi 4 óránál többet dolgozik számítógép előtt, annak óránként 10 perc szünetet kell tartania és évente kötelező a szemvizsgálaton részt venni. Mindez otthon is ajánlott, például érdemes a kisgyerekekre fokozottan odafigyelni, a professzor azt tanácsolja, ne engedjék, hogy órákat a számítógép vagy a tablet előtt üljenek.

Egészséges szem esetén is, a fent említett hátrányos körülmények hatására hetek-hónapok alatt kialakulhat a száraz szem. Ez törő, szúró érzéssel jár, a szem vörös lesz, a kiszáradás gyulladást okozhat, ami állandósulhat. Ritka esetben súlyos is lehet: a szaruhártyán beszűrődések, hámhiányok alakulhatnak ki, a szaruhártya ki is lyukadhat. Mindez azonban általában súlyos, általános betegségekhez társuló problémaként jelentkezik.

A szemszárazságra megoldás lehet a műkönny, azonban nem árt előzőleg szakember véleményét kikérni, hiszen ő tudja hogy milyen (mennyiségi vagy minőségi) probléma okozza. Nem mindegy tehát, hogy melyik cseppet használja valaki rendszeresen. Sőt, Németh professzor szerint kerülni kell a rendszeres használatát annak a szernek, amiben érösszehúzó összetevő van. Ha ugyanis ezt rendszeresen használja valaki, a szem hozzászokik, de amint nem használja, minden ere kitágul, így állandósul a szempirosság.

Az is előfordulhat, hogy úgy van valakinek száraz szeme, hogy közben csorog a könnye. Ez úgy lehetséges, hogy ha a könny felszínén lévő zsírmolekula réteg rosszul véd, a könny kicsurog a szemből, miközben fokozott a párolgás. Ez a tünet általában reggel jelentkezik – érdemes ez esetben is szakemberhez fordulni, tanácsolja Németh professzor.

Praktikus tanácsok:
- monitor ne szemmagasságban legyen, hanem inkább lefelé nézzen a szem
- érdemes kerülni a tartós huzatot, légkondicionálást, ventilátort
- lehetőleg orvosi tanácsra használjon szemcseppet, ne magától

Szerző