Előfizetés

Aszad besegít az iraki kormánynak?

Nem kérte e légitámadást, de üdvözöl minden fellépést az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) fegyveresei ellen - jelentette be tegnap Núri al-Maliki iraki kormányfő, megerősítve a hírt miszerint Szíria légicsapásokat hajtott végre iraki területen a szélsőségesek állásai ellen.

Damaszkusz a közös határ iraki oldalán lévő, a lázadók által szerdán elfoglalt al-Káim településnél bombázta az ISIS harcosait. Szerdán az iraki állami média még tagadta az iraki bevetés hírét. A bombázásban 57 személy vesztette életét, 120 megsebesült.

Az iraki síita kormányt ugyanazok a szélsőséges szunnita harcosok szorongatják, akik a szíriai polgárháborúban tettek szert tapasztalatra és kétes hírnevükre. Az ISIS a Közel-Kelet egyik legszélsőségesebb és legkegyetlenebb terror alakulata. Irakban egyre inkább felekezeti konfliktus jellegét öltik az események, Maliki és a kormányzat síita, a felkelők szunniták.

A Bagdad által nem kért, de üdvözölt légicsapást az ugyancsak síita/alavita Bassar el-Aszad harci gépei mérték a Bagdad bevételére készülő szunnita fegyveresekre.  Maliki szerdán elutasította a Washington és már Irán által is szorgalmazott síita-szunnita -kurd egységkormány létrehozását, de jelezte, új kabinetet állít fel.

Tegnap az iraki elnöki hivatal felszólította a parlamentet, hogy jövő hét elején üljön össze a kormányalakítás felgyorsítása érdekében. Tegnap váratlanul Bagdadba érkezett William Hague brit külügyminiszter, azzal a céllal, hogy az iraki politikai vezetőkkel kiutat találjanak az arab ország széthullásával fenyegető válságból.

Papírozni kell a termékdíj átvállalását

A környezetvédelmi termékdíj törvény módosítása július 1-jétől kötelezővé teszi a termékdíjfizetés átvállalásának a nyilvántartásba vételét - az erről szóló szabály a parlament által februárban elfogadott, a kollektív befektetési formákról szóló törvény végén lévő vegyes szabályok között szerepel.

A nyilvántartásba vételt az állami adó- és vámhatóság végzi, és azt az átvállalási szerződés keltétől számított 15 napon belül kell kérni.

A szabály érdekessége, hogy az átvállalási szerződést nem kell csatolni a regisztrációs kérelemhez.

Az átvállalás lényege, hogy a jogszabályban meghatározott, termékdíj fizetésére kötelezett cég helyett az átvállaló félre száll át a termékdíjfizetési kötelezettség. Így az eredeti kötelezettnél minden kötelezettség megszűnik és az már az átvállalót terheli.

Nem elvenni, adni kellene a gazdáknak

B.T.
Publikálás dátuma
2014.06.27. 07:22
A '70-es, '80-as évek mintájára melléküzemágak kialakításával is lehetne bővíteni a munkahelyeket. Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Tovább gyűrűzik a vita a Lázár János-féle uniós területalapú támogatási módosítási terv miatt. Gőgös Zoltán tegnap Debrecenben tartott sajtótájékoztatót, miután több Hajdú-Bihar megyei állattartó gazdával is találkozott. 

A szocialista agrárpolitikus Népszavának elmondta, egységes volt az a vélemény, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter elképzelése a foglalkoztatás ellen hat, hiszen elsősorban azokat a nagy állattartókat érinti hátrányosan a 150 ezer euró (45 millió forint) feletti összeg elvonása, akik a legjelentősebb vidéki munkaadók.

Gyakran a támogatás teljes összege sem fedezi még a bérköltségeket sem, így ha fűnyíró elven elveszik ezektől a gazdaságoktól a forrásaik egy részét, veszteségessé is válhatnak, a hiteleiket sem tudják majd törleszteni, holott ez a réteg akár több százmillió, esetenként milliárdos beruházással korszerűsítette a gazdaságát.

Az MSZP az elmúlt negyedszázad gyakorlatával szakítva, olyan programot támogat, amely a mezőgazdaságnak azokat a szereplőit segítené, akik a legtöbbet teszik a vidéki foglalkoztatásbővítésért és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy családi gazdaság, vagy társaság - közölte lapunkkal Gőgös Zoltán.

Meg kell határozni, hogy 30 hektár, vagy annál kisebb területhez kötve kell legalább egy embert foglalkoztatni. Nem felétlenül közvetlenül a mezőgazdaságban, hanem a '70-es, '80-as évek mintájára egyéb termelő, szolgáltató melléküzemágak kialakításával is lehet bővíteni a munkahelyeket.

Az MSZP agrárprogramja abban is eltér a kormányzati elképzelésektől, hogy a földforgalmi törvény merev birtokméret-korlátozásával szemben a tevékenységi kör figyelembevételével, rugalmasan szabná meg a korlátokat. Változtatnának a jogszabály más pontjain is.

Az ellenzéki párt elfogadja a "földműves" kategóriát, ha az az agrártársaságok alkalmazásában álló szakemberekre, például agrármérnökökre, vagy traktorosokra, de akár a megfelelő végzettséggel rendelkező évtizedek óta a mezőgazdaságban tevékenykedő tulajdonosra is vonatkozik. A földbizottságokra pedig a jelenlegi formában nincs szükség - jegyezte meg Gőgös Zoltán.