Előfizetés

Ne legyen beteg! Kedden zárva lesznek a rendelők, patikák!

Publikálás dátuma
2014.06.27. 14:08
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és szakrendelők is július 1-jén, kedden, az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közölte: kedden ügyeleti rend lesz az egészségügyi ellátásban, így a háziorvosi és a kórházi ellátásban is.

A gyógyszerellátás a legtöbb településen szintén ügyeleti rend szerint lesz biztosítva. A patikák bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a szolgálati rendet, az elérhetőséget és a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, készenlét kezdő és befejező időpontját, továbbá a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát - közölte az ÁNTSZ.

(www.antsz.hu/gyogyszerellatas/lakossagi_tajekoztatas/gyogyszertar_ugyeletek címen lehet tájékozódni.)

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége azt közölte az MTI-vel, hogy a tagvállalati gyógyszertárak is zárva tartanak július 1-jén, így a betegek és vásárlók kizárólag az ügyeletes gyógyszertárakban és azokban a patikákban juthatnak hozzá gyógyszereikhez, amelyek rendkívüli munkavégzés keretében vállalták a folyamatos gyógyszerellátást. Ilyenek például bevásárlóközpontokban található gyógyszertárak. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a mentők július 1-jén is teljes kapacitással dolgoznak, országszerte 711 mentőegység riasztható majd.

Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók számára.

MSZP: helyezzék hatályon kívül a szociális temetésről szóló törvényt!

Az MSZP a szociális temetésről szóló, szerinte embertelen törvény hatályon kívül helyezését kezdeményezi - jelentette be az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten.

Lukács Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek az előterjesztést, amely azonnal hatályon kívül helyezné a törvényt. A szociális temetkezés szabályozása "a legékesebben bizonyítja a Fidesz-kormányzat embertelenségét és cinizmusát" - fogalmazott. A törvény szerint akinek nincs pénze eltemettetni hozzátartozóját, annak személyesen kell részt vennie a temetés lebonyolításában, a sírásásban, a halott lemosdatásában, a sírhelyhez szállításában - ismertette.

Lukács Zoltán leszögezte: nem lehet Magyarországon egyetlen egy szegény embert sem abba a helyzetbe hozni, hogy saját magának kelljen eltemetnie halottját, ráadásul olyan nehezítésekkel, hogy előtte egészségügyi és munkavédelmi oktatásban is kell részesülnie. Ha a magukat "előszeretettel kereszténynek nevező" kormánypártok nem támogatják a szocialisták javaslatát, akkor a jövőben ne kérkedjenek azzal, hogy keresztények. Azt javasolta a Fidesz-KDNP-nek, hogy vegyék elő a Szentírást, és keressék meg azt a részt, amely szerint a szegényeknek így kell segíteni. 

A szocialista politikus kitért Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter ügyére is. Mint mondta, nem csupán az a probléma, hogy "a cégeltüntetési miniszter" több száz vállalkozás eltüntetésében játszott szerepet, hanem az is, hogy egy offshore hátterű cég felügyelőbizottságának volt a tagja. Orbán Viktor miniszterelnöknek találnia kell egy alkalmasabb és tisztább múltú embert erre a feladatra, jelenleg ugyanis azt látják, hogy a gazdasági maffia beférkőzik a kormányba.

Kapcsolódó
Újra terítéken a szociális temetés - Hétfőn ülésezik a Városháza

Murányi Marcell lesz a Népszabadság főszerkesztője

Murányi Marcellt választotta a Népszabadság és a hozzá kapcsolódó online portál főszerkesztőjévé a Népszabadság Zrt. rendkívüli közgyűlése - közölte a Ringier Kiadó az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Murányi Marcell az új pozícióját augusztus 3-tól tölti be. Az új főszerkesztő hivatalba lépéséig továbbra is Tóth Levente megbízott főszerkesztő irányítja a szerkesztőséget.  A Ringier Kiadó közölte azt is, hogy Murányi Marcell 2006 óta töltötte be a Blikk csoport főszerkesztői pozícióját. A Blikk, a Vasárnapi Blikk, a blikk.hu, a laphoz tartozó állandó és időszakos mellékletek, mobilos tartalmak és applikációk tartoztak az irányítása alá. Murányi Marcell korábban a Ringier-nél, a Vasárnapi Blikk felelős szerkesztőjeként, előtte a Mai Nap főszerkesztőjeként dolgozott.

A Népszabadság szerkesztőségét 2011 júniusa óta Tóth Levente irányította megbízott főszerkesztőként. A közlemény szerint Tóth Levente megbízatása lejártával a Ringier csoportnál folytatja munkáját. A Blikk új főszerkesztőjét a későbbiekben választja meg a Ringier. A Népszabadság Zrt.-nek a Ringier AG 70,4 százalékos, a Szabad Sajtó Alapítvány pedig 27,5 százalékos tulajdonosa, a fennmaradó hányad a szerkesztőség tagjainak tulajdonában van. A Vienna Capital Partners idén januárban közölte az MTI-vel, hogy felvásárolja a Ringier és az Axel Springer egy jelentős médiaportfólióját, köztük a Népszabadságot. A tranzakció által elhárulhat a versenyjogi akadálya a svájci és a német médiavállalatok magyarországi egyesülésének.

Az ügylethez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa már megadta az előzetes szakhatósági hozzájárulást, a végső döntést a Gazdasági Versenyhivatal mondja ki.