Az Ilja Próféta nyert a kisvárdai találkozón

A kisvárdai színházi fesztivál fődíját az Vajdasági Tanyaszínház Ilja Próféta című előadása (rendező: Nagypál Gábor) kapta, a díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma ajánlotta fel. A közönségdíjat az Újvidéki Színház A patkányok című előadása (rendező: Alföldi Róbert) érdemelte ki.

Életműdíjat kapott Kötő József, aki színháztörténészként, pedagógusként és iskolaszervezőként is jelentős formálója az erdélyi színházi életnek, valamint Mokos Attila, a Komáromi Jókai Színház művésze, pályafutásának eddigi érdemdús szakaszáért.
Budapest Főváros Önkormányzatának díját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Hamlet előadása illetve a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Katona József Színház Vörös című produkciója kapta.

A Teplánszky Kati-díjat A halál nem bicikli és a Tapasztalt asszony című előadásokban nyújtott alakításaiért a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művésze, Pámer Csilla kapta. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját megosztva a Vörös, A halál nem bicikli és a Tapasztalt asszony című előadásokban nyújtott alakításaiért a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja, G. Erdélyi Hermina és a Portugálban nyújtott alakításáért a Kassai Thália színház tagja, Lax Judit kapta.

Kisvárda város díját megosztva a Vajdasági Tanyaszínház Ilja Próféta című előadásának díszletéért Boros Viktória és jelmezeiért Janovics Erika kapta. Kisvárda polgármesterének díját kapta a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című előadás rendezéséért Táborosi Margaréta.

Szerző
Frissítve: 2014.06.29. 22:50

További államosítás a könyvpiacon

Nincs jó helyzetben Magyarország a nemzetközi kulturális versenytérben, mert "magunkba fordulók vagyunk", és bizonyos területeket szakmai belterjesség jellemez - mondta L. Simon László. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Geszti Péter előadóművésszel vett részt szombaton Mátrafüred-Sástón a Fidelitas csütörtöktől vasárnapig tartó nyári szabadegyetemén.

A kultúrpolitika aktuális kérdéseit feszegető beszélgetésen Geszti Péter úgy fogalmazott, hogy a popkultúrának sohasem volt semmilyen kormányzattal olyan viszonya, amilyet a kormányzat szeretett volna. "A popkultúra szabad, nehezen kezelhető dolog, szereti a saját világát élni, akkor is mondja a magáét, ha a hatalomnak nem tetszik" - mondta. Szavai szerint egyértelmű rendszer állt fel, amely eldöntötte, mit tart támogatandónak, és mi az, amit nagyon nem szeret. Azok, akik az utóbbi kategóriában vannak, most már az éhhalál küszöbén állnak - tette hozzá.

Szerinte aggályos az Artisjustól elterelt pénzek szétosztásának mechanizmusa is.L. Simon László emlékeztetett: az uniós direktívák szigorúan szabályozzák a szerzői jogi területet. Hozzátette: számos európai kultúrpolitikus úgy gondolja, sok tekintetben idejemúlt a jelenlegi szerzői jogi rendszer. "Kulturkampf van az országban, egymást ütik a pénzekért" - mondta.

Geszti Péter kitért az ARC óriásplakát-kiállításokra is, mint mondta, a nagyvállalatok már nem mernek pénzt adni rá, mert félnek a következményektől. L. Simon László szerint nemzetközi, különösen a környező országokkal való összevetésben nem áll jól a magyar kultúra. "Furcsa önképünk alakult ki. Trianon után a környező, a magyarokat kisebbségi létbe kényszerítő országok meg akarnak bennünket előzni, meg akarják mutatni, hogy az ő kultúrájuk legalább olyan jó, mint a miénk" - mondta.

Arról is beszélt, hogy "nagy a különbség önképünk és a világban rólunk kialakult kép között". Szerinte fontos tisztázni azt is, miben akarunk versenyezni a többi országgal. Kitért arra is, hogy a verseny élénkítése érdekében el lehet gondolkozni azon, hogy a tankönyvpiacon túli könyvkereskedelemben ne vállaljon-e nagyobb szerepet az állam. Jelenleg láthatóan nincs valós verseny, kartellezés van, aminek a fogyasztó látja kárát - mondta.

Szerző

Hosszabb lesz a VOLT Fesztivál

Publikálás dátuma
2014.06.30. 07:47
VOLT hangulat FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Július 2-án, szerdán startol az idénykezdő fesztivál, a VOLT, Sopronban. Az Arctic Monkeys várva várt, július 6-i koncertjével együtt összesen 6 éjszakát tölthetnek idén Sopronban a VOLT Fesztivál rajongói. A “legjobb zenekar” címmel kitüntetett brit banda mellett világsztárok sora és majd’ 150 hazai előadó lép fel a Lővérekben.

A szervezők egy hatalmas, köztéri “SOPRON” felirattal ajándékozzák meg a VOLTnak otthont adó várost, ahová az idei évben itthonról és szerte Európából több mint százezer vendéget várnak. A tavaly megkezdett hagyományt követve idén egy grandiózus, 16 méter magas robot épül a VOLT bejáratánál. A helyszínről a Petőfi Rádió 5 napon át, élőben közvetíti műsorát.

Az Arctic Monkeys mellett mintegy 30 világsztár köszönti majd fesztivál közönségét. Jelen lesz többek között a Hurts, a 30 Seconds to Mars, Steve Aoki, a Foals, az MGMT, a Bring Me the Horizon, a Morcheeba és Woodkid, a hazai mezőnyből pedig kivétel nélkül valamennyi fesztiválkedvenc, különböző műfajokban. A hat estén és öt teljes napon át, 12 színpadon zajló színes programkínálatra 100.000-nél is több vendéget várnak Sopronba.

Június 1-jén ért véget a VOLT Produkció és az MTVA "tehetségmutató" versenye, a “Nagy-Szín-Pad”, amelyen 15 ismert és népszerű produkció indult, többek között azért, hogy a legnagyobb hazai fesztiválokon főszerephez jussanak. Az első 5 helyezett, a Mary PopKids, az Ivan & the Parazol, a Szabó Balázs Bandája, Deniz és a Cloud 9+ nyitja meg július 1-jén az OTP Bank – Petőfi Rádió Színpadon a 22. VOLT Fesztivált, vasárnap este pedig az Arctic Monkeys és a The Strypes előtt a verseny győztese, a Mary PopKids a Telekom Nagyszínpadon lép majd fel.

Talán a VOLT az egyetlen fesztivál idehaza, ahol a hagyományos fesztiválközönség mellett a már a fesztiválon felnőtt családok és gyerekeik is találnak számukra kedves programokat. A soproni régió gasztronómiai színeit bemutató borfesztivál ad helyet a legtöbb családi- és gyerekprogramnak, ahol koncertek, kézművesek várják a résztvevőket.

Idén ünnepli 25. születésnapját a fesztivál rendszeres vendége, a Tankcsapda, amely péntek este főműsoridőben ad koncertet a Bring me the Horizon után és Nero előtt. A jubileumot a szervezők egy gesztussal is megünneplik: a helyszínen fotókiállításon emlékeznek a zenekar VOLTon adott eddigi koncertjeire.

A szervezők a közönség bevonásával szeretnék az eddiginél is szebbé és tisztábbá tenni a fesztivál környezetét. A nyári fesztiválokon – a VOLTon, a MasterCard Balaton Soundon, a Szigeten, a B my Lake-en és a STRANDon - minden résztvevő, aki FestiPay kártyát vált ki, 500 Ft ellenében egy “Green Festival Bag”-et kap, amelyben a saját maga által termelt szemetét gyűjtheti.

A megtelt zsák leadásakor az 500 Ft visszajár, sőt még fesztiválos matricát és egy elismerő oklevelet is kapnak a vendégek, amely a tudatos fesztiválozók elismerése. A szervezők célja, hogy a fesztiválozó közönség figyelmét felhívja: saját maguk tehetnek a legtöbbet környezetükért.

Szerző
Frissítve: 2014.06.29. 22:45