Gül nem indul, szabad az út Erdogan előtt

Nem szándékozik részt venni az augusztus 10-i elnökválasztáson Abdullah Gül hivatalban lévő török államfő, jelentette vasárnap a török média. Az mostani elnökválasztás lesz az első alkalom Törökország történetében, amikor közvetlenül választanak köztársasági elnököt. Eddig a parlament választotta meg az ország első számú tisztségviselőjét. A közvetlen voksolást egy alkotmánymódosítás tette lehetővé.

A favorit az indulását hivatalosan még be nem jelentő Recep Tayyip Erdogan kormányfő, aki a tavaly kirobbant tüntetéssorozat és korrupciós botrány ellenére őrzi első helyét a népszerűségi listán. 

A szavazási szándékokról csütörtökön ismertetett felmérések szerint Erdogan mintegy 20 százalékponttal vezet legfőbb vetélytársai előtt.

A Genar közvélemény-kutató intézet azt állapította meg, hogy a kormányfő a voksok 55,2 százalékát nyerné el a választáson, míg a második helyre a két legnagyobb ellenzéki párt (a Köztársaság Néppárt (CHP) és a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP)) közös jelöltje, Ekmeleddin Ihsanoglu (az Iszlám Együttműködés Szervezetének volt elnöke) futna be 35,8 százalékkal.

A MAK Consultancy még nagyobb győzelmet jósol Erdogannak, felmérése szerint az arány 56,1-34,2 lenne. A törökországi kurdokat képviselő legnagyobb párt valószínű elnökjelöltje, Selahattin Demirtas mindkét felmérés szerint 10 százalék alatt szerezne.

A két legerősebb török ellenzéki párt vasárnap hivatalosan is megerősítette, hogy közös jelöltet állítanak, Ekmeleddin Ihsanoglu tekintélyes muszlim diplomata indul támogatásukkal a tisztségért.

Ihsanoglu korábban az 57 iszlám államot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) főtitkára volt kilenc éven át, erről a pozícióról tavaly decemberben lemondott. Most a világinak tartott Köztársasági Néppárt (CHP) és a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) közös jelöltjeként indul a török államfői tisztségért.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a tervek szerint kedden fogja bejelenteni, kit jelöl az elnöki posztra. Meglepetésre senki sem számít, szakértők szerint Gül bejelentése is Erdogan indulását készíti elő.

Szerző

Aknavetőkkel támadják a reguláris erőket Kelet-Ukrajnában

Lázadó fegyveresek aknavetőkkel lövik hétfő hajnaltól a terrorellenes akcióban részt vevő ukrán katonák állásait a Donyeck megyei Szlovjanszk közelében lévő Karacsun hegyen – írta Facebook-oldalán Dmitro Timcsuk szakújságíró, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője.

Hétfőre virradóra gépfegyverrel és gránátvetőkkel lőtték a terrorellenes erőknek a Luhanszk megyei Kreminna város közelében lévő állásait. A katonák viszonozták a tüzet, és visszaverték a támadást – idézte Timcsukot internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség.

A támadásról szóló hírt a terrorellenes művelet sajtóközpontja is megerősítette közleményében.

E dokumentum szerint az éjszaka folyamán aknavetővel lőtték a Donyeck megyei kramatorszki repülőteret, továbbá az ukrán kormányerők állásait Szlovjanszk város, valamint Makariv, Andrijivka falvak és a Karacsun hegy közelében. Az ukrán erők viszonozták a tüzet.

A közlemény szerint "a terrorista bandák" egyoldalúan megsértik Petro Porosenko elnöknek a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére irányuló béketervét.

Petro Porosenko 72 órával meghosszabbította a péntek este lejárt tűzszünetet. Az elnök egy hete fegyverletételre szólította fel a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, tárgyalásokat ajánlott nekik, és kilátásba helyezte a döntéshozatali rendszer bizonyos fokú decentralizálását. Három nappal később az oroszbarát szakadár erők is tűzszünetet hirdettek péntek estig, és pénteken jelezték, kitartanak emellett, ha Porosenko meghosszabbítja a fegyvernyugvást.

Szerző

Vészes a helyzet Gázában

Egyre veszélyesebb a helyzet a Gázai övezetben. Bár Izrael légicsapásokkal válaszolt a Hamász által ellenőrzött területről érkezett rakétakilövésekre, hétfőn is folytatódtak az Izrael elleni támadások. 

Csak hétfő reggel legalább tíz rakétát lőttek ki a radikális palesztinok Izrael területére. Mickey Rosenfeld rendőrségi szóvivő ugyanakkor arról számolt be, hogy a támadás során nem keletkezett anyagi kár, s senki sem sérült meg.

Rosenfeld azt is közölte, hogy az Izrael és a Hamász közötti rövid, 2012 novemberi háború óta ez volt a legjelentősebb rakétatámadás. Az izraeli légierő vasárnap este a radikális palesztin szervezet állásait támadta.

Az akcióban életét vesztette a Hamász katonai szárnya, Kassám Brigádok egyik tagja. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő azt közölte, kiterjesztik a katonai akciókat, amennyiben nem hagynak fel az Izraellel szembeni támadással.

Továbbra is keresik azt a három izraeli diákot, akiket radikális palesztinok ejtettek túszul. Eddig 400 palesztint tartóztattak le az esettel kapcsolatban. Kétharmaduk a Hamász tagja.

A három 16-19 év közötti talmud tanulót június 12-én Ciszjordániából hurcolták el. Tel-Avivban tízezrek tüntettek vasárnap este szabadon bocsátásukért. Az egyik elrabolt fiatal édesanyja köszönetet mondott Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének, mert nyíltan elítélte a túszejtést.

Szerző