Előfizetés

Barátoknak osztanak pénzt és pozíciót

A Magyarország Barátai Alapítvány (MoBA) kuratóriumának tagja lett nemrég Martonyi János távozó külügyminiszter. A MoBA célja, hogy világszerte figyelemmel kísérje és dokumentálja a magyarok sikeres társadalmi, kulturális, tudományos és gazdasági tevékenységét. A MoBA kuratóriuma - melynek elnöki tisztségét Vizi E. Szilveszter, volt MTA-elnök tölti be - Martonyi Jánossal öt főre bővült.

A MoBA-t a mai napig sokan összekeverik az Orbán-kormány "Magyarország barátai", vagyis a Friends of Hungary Alapítvány munkacímen futott kezdeményezésével, pedig a MoBA-t Magyarországon jegyezték be még 2011-ben, míg az időközben végül megváltozott nevű másik szervezetet csak tavaly és az Egyesült Államokban. Megírtuk: Fellegi Tamás, az Orbán-kormány volt fejlesztési-, majd tárca nélküli minisztere "bábáskodása" mellett végül Hungary Initiatives Foundation néven bejegyzett szervezet beindítására 15 millió dollárnyi közpénzt különített el a kormány és 2062 végéig a szervezet felügyeletét is a Miniszterelnökség látja el. A Lázár János vezette tárcától közérdekű adatigénylésként kapott dokumentumokból nemrég az Átlátszó kiszámolta, hogy a Hungary Initiatives Foundation több mint 800 ezer dollár értékű támogatást osztott szét számos Egyesült Államokban bejegyzett szervezet között az áprilisi országgyűlési, és a májusi EP választás előtt.

Magyar Bálint lehet a jelölt

Újabb főpolgármester-jelölt neve került elő a napokban az őszi önkormányzati választásokról szóló, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM részvételével zajló tárgyalásokon; információink szerint Magyar Bálinté, akinek jelölését azonban a három ellenzéki párt közül jelenleg még csak kettő támogatja. 

Az SZDSZ volt oktatási minisztere az elmúlt időszakban aktivizálódott; a Magyar polip - A posztkommunista maffiaállam című, általa szerkesztett kötet átfogó elemzést adott a második Orbán-kormány működéséről. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője tegnap reggel kijelentette, civil kurázsi és politikai összefogás kell ahhoz, hogy a baloldal leváltsa a Fideszt a fővárosban az őszi önkormányzati választásokon. Úgy tudjuk, Horváth Csabát, az MSZP hivatalos főpolgármester-jelöltjét, illetve a budapesti választási bizottság tagjait sem hívták meg az említett egyeztetésre, amelyen azonban az elmúlt napokban végig ott volt Kunhalmi Ágnes.

A szocialista képviselő egyébként tegnap kimerültség miatt lett rosszul. A 32 éves politikust forrásaink szerint miután a mentőben megvizsgálták, a Képviselői Irodaházból a Honvéd Kórház sürgősségi osztályára szállították. Az MSZP tegnapi közleményben azt írták, hogy Kunhalmi állapota kielégítő és hamarosan folytatja a munkáját. A politikus az elmúlt hónapokban rengeteget dolgozott, ezért fizikailag és szellemileg is kimerült, elfáradt. Ismert, hogy Tüttö Kata mellett Kunhalmi az egyik jelölt az MSZP budapesti elnöki posztjára, és az elmúlt időszakban - túl a két választási kampányban játszott aktív szerepén - erre készülve kampányolt, gyűjtött aláírásokat a főváros szocialista szervezeteiben.

Molnár Zsolt, az MSZP eddigi budapesti elnökének lemondása után Kunhalmit tartják esélyesnek a legerősebb szocialista szervezet, a fővárosi vezetésére. A szocialisták csütörtökön tartják a budapesti küldöttgyűlést, ahol a fővárosi elnököt megválasztják. Kérdés, hogy Kunhalmi, aki addigra minden bizonnyal elhagyhatja a kórházat, rosszulléte után is elindul-e a posztért és adott esetben vállalja az egyébként igen megterhelő feladatot.

Eladják a családi ezüstöt

Publikálás dátuma
2014.07.01. 07:06
Hiába a tiltakozás, a kormánytöbbség elfogadta a Városligetet érintő építési terveket FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Alig 42 milliárd forintért adja el az államnak a főváros a Főgáz Zrt.-ben meglévő többségi tulajdonrészét, így az év elején a másik, külföldi tulajdonost kivásárló állam lesz a kormányzati rezsiharcban "legatyásodott" közszolgáltató cég kizárólagos tulajdonosa. Az ellenzék bírálta a "családi ezüst" kiárusítását, ráadásul érdekes, hogy a menedzsmentjogokat is tartalmazó pakett értékesítését öt éve ellenzékben a Fidesz még kétszer ennyiért sem akarta hagyni.

Értékesíti utolsó nagy értékű vagyonelemét a főváros: a közgyűlés tegnap zárt ülésen hagyta jóvá, hogy 41,8 milliárd forintért eladja a Főgáz Zrt. többségi részvénycsomagját az államnak. Azok után, hogy a tulajdonosi döntést hónapokkal megelőzően, március végén megjelent a Magyar Közlönyben, hogy az állami energiacég, az MVM megveszi a Főgáznak a főváros tulajdonában álló részvényeit, ez nem is volt meglepetés; mindössze a vevő személye változott, mert az MVM helyett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. fizet végül. Ráadásul - és ezt az ellenzéki pártok élesen kritizálták - az ár alig több annál a 41 milliárdnál, amennyit az MVM fizetett az év elején a Főgáz Zrt. addig német tulajdonban lévő 49,83 százalékos részvénypakettjéért, miközben a két csomag "eszmei" értéke az irányítást biztosító törzsrészvények miatt erősen eltérő. Persze a menedzsmentjognak csak addig volt értelme, amíg két eltérő tulajdonos volt.

A kormánypárti javaslatra megszavazott ügylet azért különösen pikáns, mert éppen öt éve, ellenzékben a fővárosi Fidesz-KDNP - élén Tarlós István jelenlegi főpolgármesterrel - még hallani sem akart a "családi ezüst" kiárusításáról, pedig akkoriban a városvezetés reményei nem voltak túlzóak az akár 100-120 milliárdos vételárra sem. Tarlósék akkor majdnem népszavazást is indítottak a lépés ellen, és azzal érveltek, hogy a privatizáció ideje lejárt - igaz, ez most nem is magánosítás, hanem államosítás. Arra is hivatkoztak, hogy szükség van a Főgáz éves szinten jelentős, többmilliárdos osztalékára. Utóbbi azonban az Orbán-kormány rezsiharcának káros "mellékhatásaként" azóta szinte teljesen elolvadt.

Heves vita övezte a 3-as metróval kapcsolatos napirendet is, pedig még nem is a vonal rekonstrukciójáról, csupán annak előkészítő tervezéséről döntöttek. Megírtuk: miközben az államnak van 100 milliárd forintja az új Puskás Ferenc stadionra, sem a fővárosnak, sem a kormánynak nincs ugyanennyi pénze a lassan életveszélyessé váló 3-as metró felújítására, ráadásul a Budapestet "büntető" kormány még az uniós támogatás lehetőségét is elvágná. A vitában tegnap az MSZP ismét sürgette a felújítást, míg Tarlós azzal "válaszolt": már 2010 előtt "gyalázatos" állapotban volt a 3-as metró, és ehhez képest az "égvilágon semmit sem csináltak" az akkori városvezetők.

A közgyűlés engedélyével a BKV közbeszerzéssel 75 új buszt lízingelhet tíz évre - ez végül fele a leszavazott eredeti előterjesztésben tervezett mennyiségnek. A csepeli köztemető helyett az Új köztemetőt jelölte ki a szociális parcellák létesítésére a közgyűlés, mert az első helyszínnel - az idő szűkössége mellett - több gond is adódott. Egyhangúlag támogatta a testület Bucsek Gábor dandártábornok kinevezését budapesti rendőrfőkapitánnyá, miután elődjét, Tóth Tamást felmentette a belügyminiszter.

                                            Hűtlen kezelést emlegetnek
Tisztességtelennek nevezte Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakciójának vezetője, hogy "a leköszönő önkormányzat és főpolgármester" még fontos döntéseket hoz. Bírálta a Városliget beépítését és a Főgáz-tulajdonrész értékesítését, mondván: utóbbi súrolja a hűtlen kezelést, mivel a "főpolgármester tovább rombol, kiárusítja a családi ezüstöt". Emellett "embertelennek" nevezte "a szociálisnak csúfolt temetés" bevezetését. Tüttő Kata szocialista képviselő hozzátette: botrányos, hogy a közbringarendszer egész nyáron nem működik majd, a vízművek egy közbeszerzési szabálytalanság miatt elveszített 400 millió forintnyi uniós támogatást, és a 3-as metró felújítására egy fillér nincs.

                                                Lesz múzeumi negyed

Hiába tiltakoztak az ellenzéki pártok, civilek és zöldszervezetek, a közgyűlés kormánypárti többsége megszavazta a Városliget építési szabályzatát, ezzel eldőlt, hogy megvalósul a kormány által tervezett múzeumi negyed és a jelenleginél nagyobb beépítés a ligetben - kevesebb lesz viszont zöldfelületből és fából. Utóbbira Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnöke - zuglói önkormányzati képviselő - azzal hívta fel a figyelmet, hogy egy - nem emiatt - kivágott ligeti nyírfa rönkmetszeteit osztotta ki a képviselőknek, rajtuk azzal a felirattal: "Városligeti emlék".

A Városháza épülete előtt pedig az LMP aktivistái Szinyei Merse Pál Majális című képének "átiratával" fogadták az ülésre érkező képviselőket: a szerző nevét kicserélték Papcsák Ferenc zuglói polgármesterére, a képen pedig a majálisozók fű helyett betonon feküdtek. A PM politikusai szerint nincs is szükség a múzeumi negyedre, és tiltakozott a Levegő Munkacsoport is, jelezve: megengedhetetlen Európa egyik legrégebbi közparkjának beépítése. A szocialisták hiába próbálták az ülésen rábírni a főpolgármestert arra, emelje fel szavát a terv ellen, Tarlós csak annyit jegyzett meg: "a Városliget tönkretétele borzasztó túlzó és idétlen kifejezés".