Forr a levegő Izraelben

Publikálás dátuma
2014.07.01. 11:00
Milliókat kényszeríthet újra az óvóhelyekre, ha nyílt háború robban ki Izrael és a gázai szélsőséges milíciák között. Fotó: Urie
Elszabadultak az indulatok Izraelben, miután előző este megtalálták a három hete elrabolt tinédzserek holttestét Ciszjordániában. A vallásos zsidó diákok a figyelmeztetések ellenére autóstoppal akartak hazajutni, így csalták őket tőrbe a terrorista merénylők, akik mögött az izraeli kormányzat a radikális Hamaszt sejti.

Az emberrablás óta 450 palesztin szélsőségest vett őrizetbe az izraeli hadsereg. Sokuk korábban is börtönben volt és Gilád Salit izraeli tizedes gázai kiszabadulásáért cserébe nyerte vissza szabadságát. 

A Hamasz - bár korábban többször is üdvözölte az izraeli tinédzserek elrablását - tagadja, hogy köze lenne a történtekhez és az őrizetbevételek óta ismét rakétatámadások érik Gázából a dél-izraeli településeket.

A holttestek megtalálásának híre sokkolta az izraeli közvéleményt. A vezető politikusok - miközben együttérzésükről biztosították az áldozatok családját - erélyes fellépést szorgalmaztak a Hamasz ellen. Volt aki egyenesen nyílt háborút indítana a radikális szervezet ellen, amely válaszában azzal fenyegetőzött, hogy "rázúdítja a poklot" Izraelre, ha annak katonai átlépik az övezet határát.

A három elrabolt és meggyilkolt fiú: Naftali Frenkel, Gilad Shaar és Eyal Yifrach. Forrás: Facebook

A három elrabolt és meggyilkolt fiú: Naftali Frenkel, Gilad Shaar és Eyal Yifrach. Forrás: Facebook

Éjszaka összecsapások voltak Ciszjordániában is, Hebron térségét hermetikusan lezárta az izraeli hadsereg. Halálos sebet kapott egy palesztin férfi, aki előzőleg kézigránátot dobott az izraeli katonákra.

Az izraeli kormány hajnalig tartó válságtanácskozásán nem tudták eldönteni, mekkora legyen a válaszcsapás mértéke. Benjamin Netanjahu kormányfő az erélyesebb fellépés híve, de konkrét javaslatokat egyelőre nem közölt. Az mindenesetre bizonyos, hogy az éjszakai gázai légicsapásokról ezen a fórumon született döntés.

Az izraeli légierő hajnalig 34 célpontot bombázott Gázában, palesztin források szerint a támadásokban egy ember eltűnt, négyen megsebesültek. 

Hullanak a rakéták is: több palesztin robbanótöltet csapódott be izraeli területen, Szderót városában tűz ütött ki az egyik támadás nyomán, de senki sem sérült meg. 

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy több lehetőséget is mérlegelnek a gázai rakétatámadások megszüntetésére és igyekeznek majd elkerülni a szélesebb eszkalációt.

Közben világszerte elítélték az izraeli tinédzserek meggyilkolását. A német kancellár "utálatos cselekménynek" nevezte a mészárlást, amelyre szerinte nincs semmilyen mentség. Angela Merkelt sokkolták a hírek és együttérzéséről biztosította az áldozatok családját. 

Elítélte a gyilkosságot az amerikai és a francia elnök, valamint a brit kormányfő is.

Magyarországot megdöbbentette a három elrabolt izraeli fiatal hidegvérű meggyilkolása, és a leghatározottabban elítéli a szörnyű bűntettet, bárki és bármilyen céllal követte is el - közölte este a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Közleményük szerint "az áldozatok ahhoz a fiatal nemzedékhez tartoznak, amelynek feladata és joga lenne a béke felelősségének felvállalása és eredményeinek megélése. A gyilkossággal megtagadták alapvető emberi jogaikat és a béke vízióját is" - fogalmaznak a magyar diplomaták, hozzátéve, hogy "ebben a szomorú pillanatban Magyarország a fiatal áldozatok családjai és Izrael egész népe mellett áll."

Szerző
Frissítve: 2014.07.01. 14:42

Megosztja a kalifátus az iszlám szélsőségeseket

Nem tekinti magára nézve is érvényes döntésnek a szíriai fegyveres ellenzék a Szíria és Irak területének egy részén kikiáltott iszlám kalifátus létrehozását.

A korábban Szíriában Bassar el-Aszad rezsimje ellen, az ellenzék oldalán harcoló Iraki és Levantei Iszlám Állam, az ISIS szélsőséges szunnita szervezet, amely most a bagdadi kormányzat megdöntésére robbantott ki harcokat, vasárnap ugyanis kinyilatkoztatta az iszlám kalifátus létrehozását. Ez azonban a térség összes muszlim kormányának legitimitását megkérdőjelezi.

A legfőbb szír ellenzéki szervezetek, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő an-Nuszra Front és az Iszlám Front is, közös nyilatkozatban jelentették be, hogy az ISIS döntését nem támogatják, azt "logikailag és jogilag semmisnek" tekintik. A szír ellenzéki közlemény azt is leszögezi, hogy ez a lépés semmilyen változást nem jelent az ISIS és köztük lévő viszonyban.

Szerző

Magyarország élesen elítéli a három izraeli fiatal meggyilkolását

Magyarországot megdöbbentette a három elrabolt izraeli fiatal hidegvérű meggyilkolása, és a leghatározottabban elítéli a szörnyű bűntettet, bárki és bármilyen céllal követte is el - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn este az MTI-vel.

Az izraeli televízió hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg megtalálta a három, vélhetően elrabolt izraeli tizenéves fiú holttestét Hebron mellett, tizennyolc nappal az autóstoppos fiatalok eltűnése után. A földi maradványok végleges azonosítása még nem fejeződött be. Eltűnésük helyétől mindössze néhány kilométerre találták meg a vallásos iskolába járó diákok földi maradványait.

A KKM közleményében azt írta: a fiatalok életét "azok oltották ki, akik tagadják az izraeliek és a palesztinok közötti megértést".

"Az áldozatok ahhoz a fiatal nemzedékhez tartoznak, amelynek feladata és joga lenne a béke felelősségének felvállalása és eredményeinek megélése. A gyilkossággal megtagadták alapvető emberi jogaikat és a béke vízióját is" - tette hozzá a KKM.

Mint írták, ebben a szomorú pillanatban Magyarország a fiatal áldozatok családjai és Izrael egész népe mellett áll.

"Meggyőződésünk, hogy az önvédelem jogának gyakorlása közben a bölcs és visszafogott reakció a megfelelő válasz a szélsőségesek provokációjára. A béke megteremtése bizonyítja majd, hogy nem volt igazuk" - írták.

A fiatalokat június 12-én rabolták el. A biztonsági szakemberek szerint csak rövid idő telt el az áldozatok elrablása és megölésük között. Az eltűnést követő napon az izraeli nyomozók már tudták, hogy két, a Hamászhoz tartozó fegyveres hurcolta el a fiatalokat, de az elkövetőknek is nyomuk veszett.

Az emberrablást elítélte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is, és a palesztin biztonsági erők együttműködtek az izraeliekkel az eltűnt fiatalok felkutatásában.

Szerző