Előfizetés

Mobilparkolás: új, állami rendszer

Publikálás dátuma
2014.07.02. 07:17
FOTÓ: K 2 PRESS
Tegnaptól a korábbi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén érhető el a mobiltelefonos parkolás, amelynek 810-es hívószáma 763-ra változott. 

Az autósok a díjfizetést hét közterületi mobilparkolást kínáló szolgáltatón keresztül tudják elindítani. A három mobilszolgáltatón keresztül továbbra is elérhető a mobilegyenleg terhére történő, SMS- és telefonhívás alapú, úgynevezett ad hoc mobilparkolás.

Miután a közös hívószám 763-ra változott, a korábbi, 810-es számot hívó autósok SMS-ben kapnak/kaptak értesítést arról, hogy a szolgáltatás ott már nem érhető el, és az ad hoc mobilparkolást a következő számon: 20/30/70 763 xxxx (változatlan parkolási zónaszám) indíthatják el.

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez nem csatlakozott szolgáltatók a továbbiakban nem nyújthatnak közterületi mobilparkolási szolgáltatást. Amennyiben az ügyfelek nem az új behívószámon parkolnak, büntetés vár rájuk.

Az Együtt-PM Szövetség tegnap arra szólította fel az állami mobilparkolást üzemeltető Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-t, hogy tartózkodjon a bírságolástól mindaddig, amíg a rendszer nem működik üzembiztosan, miután egy eddig jól működő, sokak által használt rendszert alakított át a kormány úgy, hogy az könnyen káoszt idézhet elő azok körében, akik ezt a szolgáltatást használják.

Nem mind népi, amit annak hívnak

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2014.07.02. 07:15
Vidéki termelők piaca a Hold utcai csarnokban: csak biztos forrásból FOTÓ: K2 PRESS
Egyre több a termelői piac, de még több a fesztivál, vásár az országban. A legtöbb helyen sajnos a kézműves termékek mellett megjelenik a gagyi, de az egészségre veszélyesebb lehet, ha nem megfelelően elkészített élelmiszereket vesznek vásárfiának.

Az egyre nehezebb, olykor már kilátástalan helyzetbe jutott kisebb, nagyobb települések közül sok a vásárok, fesztiválok, falunapok rendezésében lát némi lehetőséget a túlélésére. Gyakran azonban egymás elől veszik el a levegőt, amikor nagyjából egyidőben rendeznek hasonló eseményeket. Ráadásul nem ritkán engedniük kell a színvonalból is, hogy minél több kereskedő fizessen helypénzt.

Szalay-Zala Andrea, a Falusi Turizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) titkára, a Vidékjáró program koordinátora a Népszavának elmondta, nincsenek adataik arról, hogy országosan hány fesztivált, vásárt, falunapot tartanak. Nagyon sok helyen turista csalogatónak hagyományőrzőként hirdetik meg az eseményeket.

Nekünk meg borsódzik a hátunk, amikor lufikat, műanyag gagyit árulnak, aerobik bemutatót tartanak és hot dogot meg hamburgert árulnak a hagyományőrzés leple alatt. Márpedig a valóban hagyományőrzéshez, vidéki értékekhez kapcsolódó fesztiválokon a valódi értékeknek kell megjelenniük - közölte a főtitkár. A szakember szerint kézműves termékeknek, élelmiszereknek, termelői piacnak, népművészeti produkcióknak van helyük az ilyen eseményeken.

Éppen a túlkínálat és a megtévesztő elnevezésű rendezvények miatt tavaly létrejött a Vidékjáró elnevezésű országos programsorozat. Jelenleg 29 termék előállítással, vidékfejlesztéssel, turizmussal, gasztronómiával foglalkozó civil és szakmai szervezet rendez tematikus napokat: tájházak napját, húsvéti sajtnapokat, gyógynövények napját, falusi ízlelő, András-nabi disznótoros napokat és még lehetne sorolni.

Július 25-27-én országos környezettudatos nap lesz az élő vizek jegyében, ökoportákkal, zöldprogramokkal, a Nemzeti Parkok közreműködésével is. Augusztus elején gyógynövény hét várja az érdeklődőket, nemzeti parki gyógynövénytúrákkal, termelőkkel.  Szalay-Zala Andrea szerint korábban valóban többlet bevételhez jutottak a települések a rendezvényeikkel, de ma már túl sok a gagyi fesztivál.

Nem árt, ha a termelői piacon, falunapokon, fesztiválokon a termelői, illetve kézműves élelmiszerek esetében a fogyasztónak vannak bizonyos alapismeretei a kinézett termékről és esetleg rendelkezik némi emberismerettel is - tanácsolta Szabadkai Andrea, a Kisléptékű Termékelőállítók Országos Érdekképviseleti Egyesületének (KISLÉPTÉK) elnöke.

Sok függ a rendezvényszervezőktől is. Akadnak, akik a helyszínen ellenőrzik, valóban kézműves módszerekkel készül-e az annak hirdetett élelmiszer. A termelői piacoknál gyakran nincs szervező. Ott legföljebb csökkenteni lehet a kockázatokat, kizárni nem lehet, hogy gyenge minőségű terméket vesz valaki, ami ráadásul nem is termelői termék.

Szabadkai Andrea a személyes kapcsolatok kialakítását tartja fontosnak. Beszélgetni kell az árussal, kérdezgetni, mit, hogyan készít el, s a válaszból, vagy a zavart mellébeszélésből, hallgatásból rá lehet jönni, ki a valódi termelő, kézműves és ki a kókler - vélte az szervezet elnöke.

A bioélelmiszernek árusított zöldség, gyümölcs, húskészítmények esetében viszont a vevő kérheti a biotermesztést igazoló dokumentum bemutatását. Egy ilyen beszerzése azonban nem olcsó. Hektáronként nyolcezer forinttól indul a minősítés és ezt nem minden kiskertben tevékenykedő őstermelő tudja kifizetni - jelezte a gondokat Szabadkai.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatóságának a tájékoztatása szerint a fesztiválok, vásárok szervezői öt munkanappal a rendezvény kezdete előtt kötelesek azt bejelenteni a rendezvény helye szerinti járási állategészségügyi és élelmiszer ellenőrző hivatalnak, és kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni az élelmiszer-forgalmazókról.

Hivatalosan kézműves élelmiszernek nevezhető az az egyedi jelleggel bíró termék, amelynek előállítása során a különös gondosság, a "mívesség", a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál - írta a hivatal. Fontos szabály, hogy a kistermelő felelős az általa forgalomba hozott élelmiszer minőségéért, a nyomon-követhetőség biztosításáért és dokumentálásáért.

Jó tudni, hogy a tízezernél több látogatót vonzó rendezvényeken az élelmiszer forgalmazást minden esetben teljesebb körűen ellenőrzi a hatóság. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján általában a kifogásolható higiéniai körülmények mellett a termékek nyomon-követhetősége, származásának igazolása okoz problémát.

A kistermelők ellenőrzése során például a mennyiségi korlát túllépése, illetve a termékek nem megfelelő jelölése volt tapasztalható. A hivatal javaslata, hogy a fogyasztók bizonytalan eredetű, vagy ismeretlen helyről származó élelmiszert ne vásároljanak.

Tovább nyomoznak a Biszku-ügyben

Újabb két hónappal meghosszabbították a nyomozást a háborús bűnök miatt nemrég már elítélt állampárti vezető, Biszku Béla elleni feljelentések nyomán indult, elkülönített eljárásban - értesült a Magyar Hírlap a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől. Bagoly Bettina közölte, az ügyészség felbujtóként elkövetett kényszervallatás, jogellenes fogva tartás és a magyar állam területe elleni hűtlenség és felségsértés miatt nyomoz, de jelenleg ismeretlen tettes ellen. A szóvivő szerint az ügyészek jelenleg a levéltári iratok feldolgozását és értékelését végzik.

Mint megírtuk, idén májusban felbujtóként több emberen elkövetett szándékos emberöléssel megvalósított háborús bűntett, bűnpártolással megvalósított háborús bűntett, valamint kommunista bűnök tagadása miatt is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa a 92 éves Biszku Bélát. Az egykori belügyminisztert első fokon öt és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ügyész eredetileg életfogytiglani büntetést kért a volt kommunista politikusra.

Biszku alig beszélt az egész eljárás során, rövid írásbeli vallomása is arról szólt, hogy a karhatalom létrehozásában nem vett részt, 1956 november-decemberében részükre nem adott utasítást, és nem vett részt békés tüntetések feloszlatásában. A vád arról szólt, hogy Biszkunak, az MSZMP központi irányító testülete, az Ideiglenes Intéző Bizottság tagjaként része volt a forradalmat követő megtorlások elrendelésében, a civil lakosság elleni sortüzekben, illetve a kínzásokban.

A perben eleve csak az áldozatok leszármazottait tudták tanúként meghallgatni, akik a pufajkások kínzási módszereiről tudtak beszélni. Biszku ügyvédje záróbeszédében úgy fogalmazott, mind a kormány, mind a Jobbik "politikai hecckampányra" használta fel az ügyet, és az ügyészség politikai akaratot teljesített. A bíróság ugyanakkor tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és Biszkunak még 350 ezer forint bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.