Tovább tart a buli!

Publikálás dátuma
2014.07.02. 07:49
Tavalyi hangulat a VOLT-ról FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Egy nappal tovább tart idén a VOLT fesztivál, mivel a brit indie rock együttes, az Arctic Monkeys csapata csak vasárnap ér rá Sopronba utazni. De nemcsak őket, még számos új fellépőt sikerült "a leghűségesebb városba" csábítani.

Az Arctic Monkeys együttes annyira elfoglalt júliusban, hogy csak egy szabadnapjuk volt a naptárjukban - magyarázza Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció és a Sziget Kft résztulajdonosa. A brit csapat eredetileg a Szigeten lépett volna fel, de augusztusban nem turnéznak Európában. Így maradt a B-terv: a VOLT-ra invitálták őket, és egy nappal kitolták a fesztivált.

A látogatók így duplán jól jártak, több lett a program és a fellépők száma is nőtt. Ugyancsak sikerült elcsábítani a Jared Leto énekes (és idén már Oscar-díjas színész) vezette 30 Seconds to Mars nevű bandát is a VOLT-ra. Ők három koncertet is megejtenek térségünkben, és bár egy pihenőnapot akartak tartani, de most mégiscsak színpadra lépnek. Hiába, nincs lazsálás, ilyen ez a popszakma.

A hangos színpadok mellett Lobenwein szerint a fesztivál egész területét érdemes bejárni. Aki a dübörgő zene helyett egy kis nyugalomra vágyik, beülhet egy forró kávéra a Diákhitel Kávézóba, ahol híres előadók osztják meg gondolataikat, úgymint Csernus Imre, pszichológus, Zacher Gábor főorvos-toxikológus, Réz András filmkritikus, a zenedoktor Milkovics Mátyás, a Neo énekes-billentyűse vagy az Animal Cannibals rapduó két oszlopos tagja, Ricsipí és Qka MC.

De a gyerekek is jól járnak, ők a zsonglőrködést próbálhatják ki, képzőművészekkel készíthetnek ékszereket, vagy részt vehetnek testfestésen, míg a legkisebbek a színező sarokban alkothatnak maguk és szüleik kedvére.

- Tavaly 110 ezren vettek részt a VOLT-on, idén még több látogatóra számítunk - jósolja Lobenwein. A szervező szerint, idén azért vonz több fesztiválozót a VOLT, mert a tavalyinál is nagyobb világsztárok lépnek színpadra, a programok is költségesebbek és az infrastruktúrára, a látványelemekre is többet költöttek. Egy fesztiválozónak azonban mélyre kell nyúlnia a pénztárcájában, ha igazán jól akar szórakozni.

Egy napijegy 11990 forintba kerül (a vasárnapi, az Arctic Monkeys fellépése miatt 15990), míg egy ötnapos bérlet 39990 forintot kóstál, és akkor még a szállásról, az étkezésről és az útiköltségekről nem is beszéltünk. Lobenwein szerint azonban két oka van, hogy mégis ilyen sokan látogatják a soproni fesztivált.

Az üzletember szerint a drágább programokra nagyobb az érdeklődés, a minőséget mindig megfizeti a közönség. Másodsorban a látogatók nagy része nyaralásként tekint egy fesztiválra, így a külföldi utazás helyett inkább koncertekre tesz félre pénzt.

A VOLT ráadásul kifejezetten magyar fesztiválnak számít, Lobenwein elmondása szerint 90 százalékos a magyar látogatottság. A legtöbben a 16-35 éves korosztályból érkeznek, de a rendezők az idősebbeket, a negyven felülieket is meg szeretnék szólítani.

Ezért is került a repertoárba pár öreg motoros, mint a Beatrice, az Edda és Deák Bill Gyula. - Idén azonban több külföldi zenerajongó néz el a VOLT-ra a világsztárok és a hangosabb reklámkampány miatt - mondja a szervező. A legtöbben a környező országokból érkeznek, Ausztriából, Szlovákiából, Németországból és Szerbiából, de valaki Moszkvából utazik az ötnapos buliba.

A soproniak is jól járnak a VOLT-tal, amit jól mutat, hogy a városlakók körében 95 százalékos a fesztivál elfogadottsága. - A rendezvény ideje alatt a város és a fesztivál együtt lélegzik - mondja Lobenwein. A kávézók, a sörözők teraszai szinte alig marad üres hely, míg a vendégéjszakák száma is láthatóan megugrik. Nehezen is lehet ilyenkor szálláshoz jutni, öt éjszakára csakis kiemelt áron.

A VOLT és Sopron közötti "szimbiózist" jól mutatja, hogy város jelképének, a Tűztoronynak a tetején is kifeszítették már a VOLT rózsaszín molinóját. A fesztivál során pedig kortárs képzőművészek, mint Szurcsik József, Wahorn András, ef. Zámbó István és a Kiss Tibi, a Quimby frontembere alakít át a közönség szeme láttára egy két és fél méter széles, tizenhat méter hosszú VOLT-feliratot. A kész művet a fesztivál után a belvárosban kiállítják. Így öt nap után se múlik el a VOLT-hangulat.

Frissítve: 2014.07.01. 22:36

Bin-Jip az A38-on

Publikálás dátuma
2014.07.02. 07:47
Harcsa Veronika FOTÓ: K 2 PRESS
Harcsa Veronika, Andrew J és Gyémánt Bálint táncos, elszállt, elektronikus, triphopos világot hozó kitűnő zenekara a Bin Jip  az A 38-on lép fel szombat este.

A zenekar megalakulása után nem kapkodta el a színre lépést: több, mint egy évig írták és csiszolgatták eklektikus, a korábbi munkáikhoz képest modernebb és kísérletezőbb hangzású, mégis dalközpontú műsorukat, mielőtt 2010-ben koncertezni kezdtek volna.

A Bin-Jip zenekar igen demokratikus munkamódszerrel dolgozik: a zenészek szinte egyenrangú zeneszerzőkként, hangszerelőkként és producerekként vesznek részt a munkában – nemcsak saját hangszeres szólamaikkal járulnak hozzá az egészhez, hanem együtt alakítgatják a dalszerkezeteket, hangszíneket, effekteket.

Enter című bemutatkozó lemezük 2010 őszén jelent meg Magyarországon saját alapítású, LAB6 nevű kiadójuknál, Japánban pedig a Whereabouts Records gondozásában. Ezen lemez készítésekor és a hozzá kapcsolódó turnék alatt Kaltenecker Zsolt billentyűs is a zenekar tagja volt. Az Enter a 2011-es Fonogram díjátadón az év alternatív albumának járó díjat nyerte.

A zenekar nevét az azonos című koreai film után kapta, a kötődési pont – túl azon, hogy ez a tagok egyik kedvelt filmje – az, hogy a különös hangulatú alkotás lakásokban, szobákban játszódik, a zenekar eddigi léte pedig szintén szorosan kötődik egy szobához, Andrew nappalijához, ahol a dalok készültek, és a zenészekből zenekar lett.?Jelenleg második lemezükön dolgoznak.

Szerző

Rosenstein Tibor a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2014.07.02. 07:46
Rosenstein Tibor

Magyarország egyik legjobb séfje, Rosenstein Tibor a Bóta Café vendége ma, július 2-án, szerda este 9 órától a Fix Tévében. Elképesztő finoman főz, a vendéglőjében nem véletlenül fordulnak meg a hazai és külföldi művészvilág jelesei. Jobbnál jobb történetekre ugyanúgy számíthatunk nála, mint fantáziadús ételekre. Bóta Gábor élő, online is nézhető műsorában hívhatják őt a 4451349-es számon, és a tv.fixhd skype címen ugyancsak hozzászólhatnak az adáshoz.

Szerző
Témák
séf Bóta Café