Lezárult a Filharmonikusok turnéja

Teltházas koncertek és nagy siker kísérte a Nemzeti Filharmonikusok 18 napos, 9 koncertet felölelő kelet-ázsiai turnéját, mely csütörtökön ért véget. A június 17-én induló turné első állomása a dél-koreai Szuvon városa volt, ahol az együttes Kun Woo Paik koreai zongoraművésszel lépett színpadra.

Ezután Japánba utaztak, ahol a világ egyik legrangosabb koncerttermében, a tokiói Suntory Hallban két előadást is tartottak, egyiket Kobajasi Kenicsiro, a másikat Kocsis Zoltán vezényletével. A turné Tokión kívül a csodálatos akusztikájú nagojai Aichi Arts Centerben, az őzek városának is tartott Narában, majd Oszakában folytatódott, végül a Fukusima prefektúrabeli Ivakiban, Kobajasi Kenicsiro szülővárosában zárult.

A turné vendégszólistája a japán hegedűművésznő, Szendzsu Mariko és Kaneko Mijudzsi zongoraművész volt, akinek édesapja japán, édesanyja magyar származású. A Nemzeti Filharmonikusok repertoárjában többek között Liszt-Kocsis, Liszt, Mozart, Schubert, Brahms, Glinka és Csajkovszkij művei szerepeltek.

Kocsis Zoltánnak műtétje óta ez volt az első hosszabb, tengerentúli, időzónákat átívelő turnéja. A Japan Arts vezetőivel folytatott tárgyalások alapján a Nemzeti Filharmonikusok legközelebb 2016 őszén térnek vissza Japánba, ahol ismét Kocsis Zoltán és Kobajasi Kenicsiro vezényli majd a zenekart. A műsorról és közreműködőkről még folynak az egyeztetések.

Szerző

Nem csak fiataloké a vászon

Publikálás dátuma
2014.07.04. 07:45
Pálfi György Szabadesés című filmjében ezt a jelenetet látja zuhanás közben a főszereplő FORRÁS: MAGYAR NEMZETI FILMALAP
Negyvenkilencedszer kezdődik el ma este Közép-Európa kedvenc nemzetközi fesztiválja Karlovy Varyban. A káprázatosan újjászületett nevezetes cseh fürdővárosban idén négy magyar filmet vetítenek majd a különböző szekciókban, ez önmagában már öröm. Ráadás, hogy a mozi olyan művészei teszik tiszteletüket filmjükkel, mint Mel Gibson, Fanny Ardant, Laura Dern és remélhetően Jirí Menzel. 

Jó évet jegyez magyar szemmel az idei a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál, két versenyben három filmnek drukkolhatunk, plusz egy magyar operatőrnek valamint örülhetünk egy fiatal rövidfilm nemzetközi bemutatkozásának is. A fő versenybe, a tizenkét játékfilm közé Pálfi György Szabadesés című friss filmje kapott meghívást, és örömmel olvashattuk, hogy az előzetes ajánlók a magyar alkotót (Hukkle, Taxidermia, Final Cut) rendre az európai film egyik legizgalmasabb és legkreatívabb rendezőjeként ajánlja a nemzetközi nagyérdemű figyelmébe.

Pálfi a Szabadesést rekordidő alatt írta és rendezte meg dél-koreai felkérésre, s már maga a versenyfutás az idővel és a bizarr történetek ötlete, előadásmódja rendkívüli teljesítménynek számít. Karlovy Vary nemzetközi közönsége ismét találkozhat majd Molnár Piroska játékával, legutóbb tavaly bámulhatta a magyar művész fantasztikus alakítását A nagy füzet főszerepében.

(Tavaly nem volt senki, aki a nyomába lépett volna kiemelkedő színészi teljesítményének. Lapunknak nemrég elmondta, ebben a filmben ugyan főszereplő, de jóval kevesebbet van a színen. Sajnos, nem tud kijönni a bemutatóra egyéb munkái miatt, de szorít, mert szereti a filmet.)

A tavaly elnyert Kristály Glóbusz, Szász János A nagy füzet című filmjének vitán felüli nemzetközi sikere erre az évre rendesen megágyazott a hazai friss termésnek. Az East of the West - a kelet-európai térség új alkotásait szemléző - szekcióba mindjárt két fiatal magyar elsőfilmes is bekerült. Zomborácz Virág első nagyjátékfilmjével, az Utóélettel vesz részt a versenyben, amelynek forgatókönyvével már szép nemzetközi sikert aratott 2011-ben, amikor is elnyerte az Európai Unió MEDIA Programjának tehetség-díját.

Az Utóélet bemutatójára ma este kerül sor, miután a szervezők ezt választották a szekció nyitófilmjének. A rövidfilmjeivel több fesztiváldíjat elnyert rendező nagyon különös történetet visz a vászonra egy fiúról, akit apja még a halála után sem hagy el, s szellem formájában állandóan a nyomában van. A fiú végül egy spiritiszta autószerelő segítségével igyekszik a kísértet kíséretétől szabadulni.

Ugyancsak az East of the West szekcióban versenyez Reisz Gábor bemutatkozó játékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című. A diplomafilmként készült műnek Reisz a rendezője, írója és zeneszerzője is egyben. A történet szürreális és vígjátéki elemek segítésével mesél egy fiatal fiú felnőtté válásának budapesti cikk-cakkjairól.

Idén ismét egy újdonsággal lépett elő Karlovy Vary, külön szekciót teremtett Friss válogatás - Igéretes hatok címmel, amelybe hat rövidfilmet válogattak be, s egy programban mutatják be őket. Itt szerepel a negyedik magyar mű, az abszurd humorú, csillogóan szellemes rövid játékfilm, ami még egy hallgatói etüdsorozat részeként készült a filmegyetemen.

Érdekesség: rendezője az a Ferenczik Áron, akit Reisz Gábor Karlovy Varyban bemutatkozó filmjének főszerepében látunk majd. És van még egy büszkélkedni valónk, ugyanis a nagyjátékfilmes válogatásban a grúzok versenyfilmjét, a Corn Islandet (Kukorica sziget) a nemzetközi hírű magyar operatőr, Ragályi Elemér fotografálta. (S lapunknak elmondta, szívesen ott lenne a premieren, de közben itthon már elkezdte forgatni Kern András új játékfilmjét.)

Idén 12 film versenyez a karcsú lányszobor kegyeiért, a Kristály Glóbuszért. A magyar Pálfi Györgyön és a grúz George Ovashvilin kívűl kazah, belga, cseh, amerikai, izlandi, francia, orosz és mexikói rendezők művei szerepelnek a válogatásban. A főként pályájuk elején álló művészek között elsőfilmesként köszöntheti a nemzetközi közönség a csehek nagyszerű művészét, a most 63 éves Miroslav Krobotot, aki Nowhere in Moravia (Sehol Moráviában) című filmjével rendezőként debütál idén.

A színházi rendező és a prágai Dejvice Színház művészeti igazgatója nekünk azért áll különösen közel a szívünkhöz, mert Tarr Béla A londoni férfi című remekében főszerepet játszott. Filmje egy álmos kisvárosban játszódik, és fekete humorral mesél néhány figura jellegzetes életéről. És látható lesz - igaz, nem versenyben, hanem egy másik válogatásban, Jirí Menzel legutóbbi rendezése, a - mondjuk Don Juanok címre fordítható - sajátos hangulatú mai mozidarab.

A rendezői elcsábulás a francia film nagyasszonyát, Fanny Ardant-t is hatalmába kerítette. Truffaut, Resnais, Schlöndorf kedvenc színésznője idén Karlovy Varyban mutatja be harmadik rendezését, amelynek írója is és amely magyarul hozzávetőlegesen Megszállott ritmusok címre hallgat. Története egy színésznőről szól, aki férje kedvéért lemond a karrierjéről, ettől fogva fokozatosan elmagányosodik.

Ardant-on kívül a Föld másik feléről érkezik az idei fesztivál másik hírneves női vendége: Laura Dern eljön Karlovy Varyba, hogy a David Lynchcsel készített egyik legnagyszerűbb, 1990-ből való kultfilmjét, a Veszett a világot mutassa be a filmművészet múltjára kivételes figyelmet fordító fesztiválon.

A kivételes figyelem jeleként Karlovy Varyban - a teljes Elio Petri életmű levetítésén kívül - már külön szekció kínálja a filmtörténet felújított gyöngyszemeit. Ezek között van Jírí Menzel feledhetetlen remeke, a Szigorúan ellenőrzött vonatok, Andrej Tarkovszkijtól a Solaris, Sydney Pollacktól az Ilyenek voltunk Barbra Streisanddal és Robert Redforddal, Derek Jarmantől a II. Edward, és még egy sor emlékezetes darab a múltból.

Külön verseny lesz a függetleneknek, s több szekcióban láthatóak a legfrissebb filmalkotások, köztük már hagyományosan a nagy fesztiválok díjnyertesei is.  Mel Gibson életműdíjat kap, s ismét megnézhetjük Apocalypto című korábbi filmjét.

Szerző

Kártérítést követel a volt csetnikvajda

Tizenkétmillió eurós kártérítést követel Vojislav Seselj, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke a hágai törvényszéktől. A hágai közlésről a szerb Tanjung hírügynökség számolt be. 

Seselj még június 10-én nyújtotta be kérelmét, amelyben indokolatlan fogva tartásért követeli a kártérítést. A szerb háborús bűnös politikust ugyanis 11 és fél éve tartja vizsgálati fogságban a hágai törvényszék. Seselj 2003. február 24-én önkéntesen adta fel magát a hágai nemzetközi törvényszéknek.

Azóta őrizetben tartják Scheveningenben, ügyében még nem hirdettek ítéletet. A szélsőségesen nacionalista pártvezetőt a Hágai Nemzetközi Törvényszék a délszláv háborúban elkövetett emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolja. 

A szerbiai kormány kész garanciát vállalni Seseljért annak ideiglenes szabadlábra helyezése esetén, amennyiben a vádlott jogilag kötelező érvényű formában vállalja, hogy betartja a hágai törvényszék bírói tanácsának minden feltételét az ítélethirdetésig Szerbiában tölthető időszakra vonatkozóan, közölte a szerb kormány.

A hágai törvényszék hatályos jogszabályai szerint a vádlott csak akkor bocsátható ideiglenesen szabadon, ha azt ő maga kezdeményezi, a befogadó ország pedig szavatolja, hogy ismét kiadja, ha folytatódik az eljárás. Egyelőre nem ismert Seselj álláspontja e téren, de korábban azt állította, hogy nincs szüksége a "belgrádi áruló rezsim" garanciáira.

Szerző