Előfizetés

Elfogták a palesztin tizenéves feltételezett gyilkosait is

Az izraeli rendőrség elfogott hat zsidó szélsőségest, akit egy palesztin tizenéves megölésével gyanúsítanak - közölte a Háárec című izraeli lap online kiadása vasárnap. Nem söprik szőnyeg alá a nyomozás eredményeit, és példás szigorral megbüntetik a kedden brutális kegyetlenséggel megölt palesztin tizenéves gyilkosait - mondta Simon Peresz izraeli államfő a Gázai övezetből rakétákkal lőtt Szderótban a külföldi tudósítók számára vasárnap tartott szokásos éves sajtókonferenciáján.

A tizenhat éves Mohamed Abu Kádirt szerda hajnalban ölték meg, a nyomozás eddigi megállapításai szerint nacionalista indítékból. Az elkövetők személyazonosságát egyelőre nem lehet nyilvánosságra hozni Izraelben. A palesztin fiatalt szerda hajnalban egy kocsiba tuszkolták és elrabolták egy kelet-jeruzsálemi lakónegyedből. Nem sokkal később megtalálták 90 százalékban megégett holttestét Jeruzsálem egy erdős részén.

Simon Peresz izraeli államfő hangsúlyozta, hogy Izrael demokratikus állam, s kinyomozzák a nacionalista indíttatásból megölt palesztin fiú gyilkosait. „Mohamed Abu Kádirt rettenetes módon ölték meg” - mondta Peresz. „A rendőrség szigorúan kivizsgálja az ügyet, és biztos vagyok benne, hogy eredményre jutnak - tette hozzá. "Nem fogják eltüntetni a gyilkosok nyomait, és nem söpörjük szőnyeg alá az ügyet” - mondta.

„Elfogják és példásan megbüntetik a bűnösöket”- folytatta az államelnök. „Izraelben nincs különbség vér és vér között, kapcsolatban vagyok a belbiztonsági miniszterrel és a rendőrség főnökével, s tudom, hogy a kormány is hasonlóképpen vélekedik” - mondta Peresz még a gyanúsítottak elfogásának nyilvánosságra hozatala előtt.

Az elnök a gyilkosság nyomán elszabadult indulatok megfékezésére szombat este megbeszélést folytatott az izraeli arab közösségek vezetőivel. A sajtótájékoztatón a Hamászról is beszélt, mint mondta, „fontos cél a Hamász és a Palesztin Hatóság elkülönítése”. „A Hamász terrorszervezet, amely rombolást és tragédiát akar, ártatlanokat akar megtámadni, másrészt jelen van a mérsékelt béketábor is„ - vélekedett az izraeli politikus.

Az utóbbi napok dél-izraeli területeket érő rakétatámadásairól szólva a hamarosan leköszönő izraeli elnök kijelentette, hogy „az izraeli kormány hangsúlyozta: ha leállítják a déli területek polgárai elleni rakétákat, akkor Gázát sem éri tűz. Ez egyértelmű."

Az izraeli biztonságiak szombaton őrizetbe vették Hebronban Hoszám Dufest, akit azzal vádolnak, hogy részt vett a június 12-én elrabolt három izraeli tizenéves megölésében. A bűnügy két legfőbb hamászos gyanúsítottja szökésben van, de Dufes nem hagyta el otthonát az eset után. Közben  az izraeli légierő csapást mért tíz gázai övezeti célpontra vasárnap hajnalban, miután szombaton a Hamász palesztin iszlamista szervezet uralta övezetből több tucat rakétát lőttek ki a szomszédos dél-izraeli területekre.

Izraeli tizenévesek halála - Őrizetben az egyik gyanúsított

Publikálás dátuma
2014.07.06. 13:40
Izrael, 2014, gyász. Július 1-én holtan találták az elrabolt három izraeli tizenévest. Fotó: Getty Images
Az izraeli biztonságiak őrizetbe vették Hebronban Hoszám Dufest, akit azzal vádolnak, hogy részt vett a június 12-én elrabolt három izraeli tizenéves megölésében. A bűnügy két legfőbb hamászos gyanúsítottja szökésben van, de Dufes nem hagyta el otthonát az eset után. Közben  az izraeli légierő csapást mért tíz gázai övezeti célpontra vasárnap hajnalban, miután szombaton a Hamász palesztin iszlamista szervezet uralta övezetből több tucat rakétát lőttek ki a szomszédos dél-izraeli területekre.

A katonai rádió híradása szerint az izraeli erők a levegőből Rafah és Hán–Júnisz térségében rakétakilövőket és fegyverraktárakat támadtak. Izraelben a Vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái megsemmisítettek öt, Beér-Sevára, Askelónra és Ofekimre kilőtt gázai lövedéket. A rádiónak nyilatkozó katonai vezetők szerint Jeruzsálem fegyvernyugvásra felszólító üzeneteket küldött a meggyengült és izraeli hadműveletektől tartó Hamásznak. A palesztin válasz szerint Gázában is nyugalomra törekednek.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Az Izraelben élő arab kisebbség csütörtök óta folyó zavargásai sem szünetelnek, éjjel és a reggeli órákban összecsapások voltak a rendőrökkel a kelet-jeruzsálemi arab lakónegyedekben, reggel pedig palesztin fiatalok kövekkel dobálták Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek-terén az oda érkező zsidó látogatókat. A rendőrség a mecsetekbe szorította be a rendbontókat, az eseményekben senki sem sérült meg.

Életfogytiglani börtön a Muzulmán Testvériség vezetőjének

Publikálás dátuma
2014.07.05. 17:06
Kairó 2013 nyara, tüntetés Mohamed Murszi elnök ellen Fotó: Getty Images
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az egyiptomi Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom harminchét tagját, köztük a szervezet vezetőjét, Mohamed Badíét is - jelentette az egyiptomi sajtó.

Badie mellett a testvériség további két oszlopos tagja, Mohamed el-Beltagi és Oszáma Jaszín is a vádlottak padján ült. Az iszlamistákat a tömegek erőszakra buzdításáért és egy autópálya eltorlaszolásáért ítélték el. A szóban forgó eset a Mohamed Murszi iszlamista elnök tavaly júliusi megbuktatása miatt kirobbant, sok száz emberéletet követelő zavargások idején történt. 

A 37 elítéltet terrorcsoport tagsággal, köz- és magántulajdonban keletkezett károk okozásával, illegális fegyvertartással és a közbéke megzavarásával is vádolják. Júniusban az esettel kapcsolatosan távollétükben halálraítéltek 10 embert, amit az egyiptomi főmufti most megerősített. Az észak-afrikai ország törvényei előírják, hogy a legsúlyosabb büntetés csak a iszlám vallásjog legfőbb szakértőjének jóváhagyásával hajtható végre.

Badíe ellen több mint negyven ügyben folyik eljárás. Két másik perben halálos áldozatokat követelő tömegtüntetés miatt már halálra ítélték.