Előfizetés

Vallott a palesztin fiatal egyik gyilkosa

Publikálás dátuma
2014.07.07. 09:18
Rokonok, ismerősök a bosszú-gyilkosság áldozatává vált palesztin tizenéves temetési szertartására gyülekezve Fotó: Getty Image
Vallomást tett az egyik, a sajtóban zsidó szélsőségesként jellemzett gyanúsított, aki társait is megnevezte a Sin Bet belbiztonsági szolgálat kihallgatóinak. A Háárec című izraeli lap online kiadása vasárnap közölte, hogy az izraeli rendőrség elfogott hat zsidó szélsőségest, valamennyiüket egy palesztin tizenéves megölésével gyanúsítják. Ötük őrizetbe vételét nyolc, egyikükét öt nappal hosszabbította meg a bíróság, és a vádlottak egyelőre nem találkozhattak ügyvédeikkel.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök részvétét nyilvánította az áldozat családja felé, s megígérte, hogy igazságot szolgáltat majd számukra a bíróság. „Az efféle gyilkosoknak nincs helye társadalmunkban" - mondta a kormányfő, de Mahmud Abbász palesztin elnök bizalmatlan az izraeli törvénykezéssel kapcsolatban, és az ENSZ beavatkozását kérte a nyomozásba.

A tizenhat éves fiút szerda hajnalban ölték meg, a nyomozás eddigi megállapításai szerint nacionalista indíttatásból. Az elkövetők személyazonosságát egyelőre nem lehet nyilvánosságra hozni Izraelben. A palesztin fiatalt szerda hajnalban egy kocsiba tuszkolták és elrabolták egy kelet-jeruzsálemi lakónegyedből. Nem sokkal később megtalálták 90 százalékban megégett holttestét Jeruzsálem egy erdős részén.

Az elfogottak egy szélsőséges zsidó csoport tagjai voltak, ketten ismert nacionalista aktivisták, nyilatkozta név nélkül egy tisztviselő. Egy ipari kamera tanúsága szerint két fiatalember közelítette meg, és ültette az autóba a palesztin fiatalt, majd gyorsan elhajtottak a környékről. Az esetnek több szemtanúja is volt, akik egy darabig üldözték a kocsit, majd értesítették az elrabolt fiú édesapját. Egy óra elteltével a rendőrség a mobiltelefonja alapján találta meg az áldozatot. A palesztinok szerint a június 12-én elrabolt és megölt három izraeli fiatal megbosszulására ölték meg a kelet-jeruzsálemi tizenévest néhány órával eltemetésük után.

A palesztin áldozat édesanyja a gyilkosok megbüntetését kéri, valamint azt is hogy házaikat rombolják le az izraeli hatóságok, ahogy azt a palesztin terroristák házaival teszik.

Még nem lehet teljesen leírni Nicolas Sarkozyt

Nem lesz könnyű a visszatérés a 2017-es elnökválasztáson a múlt héten egy korrupciós ügy miatt vád alá helyezett Nicolas Sarkozy számára. A legfrissebb felmérések szerint a franciák 65 százaléka utasítja el az aktív politikai életbe való visszatérését. 

Ugyanakkor volt pártja, az UMP szavazóinál továbbra is ő a favorit: a konzervatív tömörülés táborának 72 százaléka reméli, hogy nem egészen három év múlva ő szállhat majd szembe a szocialisták jelöltjével. A baloldali szavazóknál viszont az elutasítottsága 94 százalék.

Bár Sarkozy a TF1 televízióban elhangzott nyilatkozatában vele szemben indított politikai hadjáratról beszélt, a francia közvélemény ezt nem így látja. A Le Parisienben közölt felmérés szerint ugyanis rendőrségi kihallgatásával, illetve vád alá helyezésével ugyanúgy bántak vele, mint az ország bármely más polgárával.

Az UMP szavazóinak azonban nyolcvan százaléka fogalmazott meg ezzel ellentétes véleményt. A felmérések megerősítik azt a hónapok óta jellemző trendet, hogy miközben az UMP szavazói körében Sarkozy továbbra is különleges népszerűségnek örvend, az összlakosság nem gondol vissza nosztalgiával elnökségének 2007-2012 közötti időszakára.

Ugyanakkor még így sem zárható ki teljesen a 2017-es elnökválasztáson való indulása. Ha jogi ügye addig húzódnak, nem ítélnék börtönbüntetésre, nem tiltanák el a közügyektől, esetleg felmentenék, az UMP indíthatja őt elnökjelöltként, s ha a szocialisták ismét Francois Hollande-ot jelölnék, úgy majdnem biztos lenne Sarkozy győzelme. A megkérdezettek 70 százaléka szerint Sarkozy visszatér 2017-ben.

Kémbotrány Berlinben

R.T.
Publikálás dátuma
2014.07.07. 07:36
Jesselyn Radack és Thomas Drake, az NSA exmunkatársai tanúskodtak a Bundestag bizottsága előtt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM
Súlyos válságba kerülhet a német-amerikai viszony, miután kiderült, hogy egy férfi Németországban kémkedett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára, s az általa letöltött dokumentumokat, információkat 25 ezer euróért adta tovább. Berlin bekérette az amerikai nagykövetet.

Először tavaly októberben vált hűvössé a német-amerikai viszony, amikor kiderült, hogy éveken át megfigyelték a német kancellár mobiltelefonját.

A német parlament alsóháza, a Bundestag három hónappal ezelőtt, vizsgálóbizottságot állított fel azzal a feladattal, tárja fel az NSA németországi tevékenységét. Múlt csütörtökön a testület egyik nyílt ülésén az NSA egy volt munkatársa, William Binney állította azt, hogy a titkosszolgálat nemcsak a kancellár telefonjának adatait gyűjtötte, hanem le is hallgatta mobilját.

Az igazi bomba azonban pénteken robbant, amikor kiderült, hogy a német szövetségi hírszerzés, a BND egy munkatársa kettős ügynökként ténykedett. A 31 éves férfi a BND összesen 218 dokumentumát lopta el, s egy pendrive-re mentette őket. Az információkat ezután Ausztriában az amerikai titkosszolgálatnak adta el: 25 ezer eurót kapott értük.

Német részről különösen súlyosnak tartják, hogy a dokumentumok között legalább három olyan volt, amelyet a Bundestag NSA-bizottságától kaparintott meg. Az utasításokat állítólag közvetlenül az Egyesült Államok Berlinbe akkreditált nagykövetségétől kapta.

A Bild am Sonntag értesülései szerint a férfi 2012 vége óta szolgálta a CIA-t, amelynek külkapcsolati részlegénél dolgozott. Hetente egy dokumentumot adott át, legutóbb még július elsején. Az amerikaiakat különösen az NSA-bizottság tevékenysége érdekelte. Angela Merkelt, illetve a Bundestag titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságát már csütörtökön értesítették az esetről. Az SPD a grémium rendkívüli ülését kezdeményezte.

A 31 éves férfit letartóztatták. Egyes közlések szerint az eset kapcsán már telefonbeszélgetést folytatott egymással Merkel és Barack Obama, s a berlini külügyminisztériumba bekérették az amerikai nagykövetet, John B. Emersont. Nem kizárt, írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, hogy Washington kénytelen lesz leváltani a nagykövetet. Steffen Seibert kormányszóvivő igen súlyos esetről tett említést, a washingtoni kormányzat azonban nem kommentált.

Olyan feltételezések is napvilágot láttak, melyek szerint a letartóztatott férfi az orosz titkosszolgálatot is információkkal láthatta el. Az NDR, a WDR televízió, valamint a Süddeutsche Zeizung azt közölte, eredetileg azzal gyanúsították, hogy az orosz titkosszolgálattal akart kapcsolatba kerülni. Csak ezután vallotta be, hogy titkos információkat továbbított az amerikaiaknak.  A német politikai élet képviselőit felháborította a kémbotrány.

Joachim Gauck államfő szerint a botrány veszélyezteti az amerikai-német barátságot. Thomas Oppermann, a szociáldemokrata SPD frakcióvezetője az ügy mielőbbi kivizsgálását követelte. Mint fogalmazott, ha beigazolódnak az állítások, az azt jelentené, hogy „elképesztő támadást intéztek a parlament szabadsága és demokratikus intézményeink ellen”.

Mint mondta, Washingtonnak kötelessége, hogy segítsen a feltárásban. A Balpárt frakcióvezetője, Georg Gysi szerint ez csak azt bizonyítja, hogy az NSA Németországban semmitől sem riad vissza. Biztonsági szakértők már korábban tartottak attól, hogy kémkednek a német parlament NSA-bizottsága után. Ezért a testület vezetőit bombabiztosnak mondott mobiltelefonokkal látták el.