Az alapvető különbség, hogy intolerancia esetén a kis mennyiségben fogyasztott tápanyag még nem okoz kellemetlen mellékhatásokat, az allergiában szenvedőknél már a minimális adag bevitelénél is jelentkeznek a tünetek. A pontos diagnózist azonban gasztroenterológus tudja megállapítani. A legtöbb esetben a vérvizsgálat már pontos eredményeket hozhat, sokszor azonban további vizsgálatok javasoltak.
Bármilyen ételre is legyünk allergiásak, első lépés minden esetben a diéta, melynek során száműzzük étrendünkből a szervezetünk számára káros élelmiszereket. Azonban nincs könnyű dolga az étel érzékenységben szenvedőknek, ha étteremben szeretnének táplálkozni. Magyarországon az ételérzékenyek számára is megfelelő fogásokat kínáló vendéglők száma még igencsak alacsony, alig vannak külön erre specializálódott helyek. Azonban egyre több étterem étlapján találhatunk glutén-,laktóz- és tojás mentes ételeket.