Ehetetlen ételek

Publikálás dátuma
2014.07.07. 17:57
Fotó:Thinkstock
A világon átlagosan a felnőttek 2-19 százaléka szenved valamilyen ételallergiában. A leggyakrabban a tej, tojás, glutén és szója okoz ellenreakciót a szervezetben. Gyakran azonban összekeverik az ételallergiát az intoleranciával, mivel mindkét betegség hasonló tüneteket produkál. Mindegyik esetben jellemző a puffadás, görcsös hasi fájdalom, illetve hányinger és étvágytalanság. 

Az alapvető különbség, hogy intolerancia esetén a kis mennyiségben fogyasztott tápanyag még nem okoz kellemetlen mellékhatásokat, az allergiában szenvedőknél már a minimális adag bevitelénél is jelentkeznek a tünetek. A pontos diagnózist azonban gasztroenterológus tudja megállapítani. A legtöbb esetben a vérvizsgálat már pontos eredményeket hozhat, sokszor azonban további vizsgálatok javasoltak.

Bármilyen ételre is legyünk allergiásak, első lépés minden esetben a diéta, melynek során száműzzük étrendünkből a szervezetünk számára káros élelmiszereket. Azonban nincs könnyű dolga az étel érzékenységben szenvedőknek, ha étteremben szeretnének táplálkozni. Magyarországon az ételérzékenyek számára is megfelelő fogásokat kínáló vendéglők száma még igencsak alacsony, alig vannak külön erre specializálódott helyek. Azonban egyre több étterem étlapján találhatunk glutén-,laktóz- és tojás mentes ételeket.

Szerző

Boldogok, kik meztelenül alszanak

Publikálás dátuma
2014.07.07. 08:30
Fotó: Facebook
Még hogy szexi hálóruha! A legnagyobb öröm egy házaspár számára, ha meztelenül alszanak – ezt a nagy igazságot még egy amerikai felmérés is alátámasztja.

A USA Cotton által készített közvélemény-kutatás szerint ugyanis a megkérdezettek 57%-a vélekedett úgy, hogy tartós, élvezetes, empatikus együttlétüknek egyik fontos eleme, hogy a párok meztelenül térjenek nyugovóra, szabadon minden olyasmitől, ami gátat szabna a testi intimitásnak. Ezzel szemben a pizsamát viselők közül 48, a hálóingesek közül már csak 43 százalék állította, hogy boldog párkapcsolatban él.  

A felmérés megerősíti azokat a jól ismert megállapításokat, hogy az érintés, az ölelés alapvető fontosságú abban, hogy a partnerek magas szinten tartsák érzelmi jólétüket. Már csak azért is, mert testünk nem hazudik. Kedvesünk bőre, testének melege, illata, lélegzése a legjobb barátai a harmonikus álomnak. És sokan vannak, akiknek kedvenc játéka, hogy reggel, amikor egyikük még alszik, a másik megcsókolgatja párja "kitakart részeit."

A pszichológusok szerint azért ez az intimitás önmagában nem elég. Egyrészt vannak olyanok, akik bár nem vesznek fel semmit éjszakára, úgy alszanak, hogy még véletlenül sem érnek egymáshoz, mintha a matracon demarkációs vonalat húztak volna. Másrészt pedig az érintés nem pótolja a beszélgetéseket, és ha a testiségnek az a szerepe, hogy elkerüljék a vitákat, akkor ez előbb-utóbb a pár széthullásához vezet, mert elfelejtik a válságkezelést – írja a La Stampa.

 

 

Szerző
Témák
test álom érintés

Hallott már a borzalmas keselyűteknősről? - Hazai tóban volt

Publikálás dátuma
2014.07.06. 21:40
MTI Fotó: Szilágyi István
Az aligátorteknősnél is nagyobbra növő, annál az emberre sokkal veszélyesebb úgynevezett keselyűteknősre bukkantak vasárnap délután egy veresegyházi tóban. Magyarországon most először találtak ilyen állatot – közölte a Fehérkereszt Állatvédő Liga helyszínen tartózkodó kurátora.

Szilágyi István elmondta, hogy egy horgász épp a csalijára akadt halat húzta ki a tóból, amikor észrevette, hogy a halra "rárabolt" egy nagyméretű teknős. Aligátorteknősnek hitte, de mint utóbb kiderült: az 50-55 centiméter hosszú, 10-15 kilogrammos állat egy másik fajtához, a keselyűteknősökhöz tartozik. Szabadon még sehol sem találtak Magyarországon ilyen teknőst – jegyezte meg a kurátor.

Ismertetése szerint a Floridában honos, az aligátorteknősnél "százszor" veszélyesebb keselyűteknős akár 20-25 évig is élhet, a kifejlett példányok súlya elérheti a 80-100 kilogrammot, páncélja átmérője az egy métert. Igen agresszív, éles fogaival akár egy emberi lábfejet is képes leharapni, ezért óvakodni kell tőle - tette hozzá. A szakemberek eddig úgy tudták, hogy borsos ára miatt keselyűteknőst senki sem tart az ország egyetlen terráriumában sem, ezek szerint tévedtek – jegyezte meg Szilágyi István.
Az ismeretlenek által valószínűleg kidobott, vasárnap kifogott példányt a kurátor csippel látta el, majd a veresegyházi medveotthon elkülönített helyére viszi, "egy fedél alá" a korábban talált aligátorteknősökkel.

MTI Fotó: Szilágyi István

MTI Fotó: Szilágyi István

A kurátor közlése szerint mostanában egyre többen hívják újabb és újabb aligátorteknősök felbukkanása miatt. "Félő, hogy a szintén igen veszélyes fajnak kezd "szezonja" lenni nálunk. Remélhetőleg a keselyűteknős felbukkanása egyedi eset" – fogalmazott Szilágyi István. Aligátorteknőst először tavaly nyáron, majd idén április 24-én fogott be a kurátor Both Zoltán veszélyesállat-befogóval közösen, a szintén Pest megyei Biatorbágyon. Mindkét páncélost többszöri beetetés után sikerült kihúzni egy patakból.

Az áprilisban talált 8-10 kilogrammos példánnyal hosszasan küzdöttek, miközben a teknős ráharapott Both Zoltán lábára, a befogó orvosi ellátására szorult – közölte korábban Szilágyi István.

Szerző