Döntött az Ab - Vihetik a szövetkezeti hitelintézeteket?

Az Alkotmánybíróság mindkét, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény alaptörvény-ellenességének megállapítására irányuló bírói kezdeményezést, mert az Ab álláspontja szerint nem felelt meg a konkrét normakontrollra vonatkozó feltételeknek - olvasható a testület kedden közzétett végzésében.

A Fővárosi Törvényszék bírája - aki a magyar állam és társai ellen jogalkotással okozott kár megtérítése miatt indított perben járt el - egyedi normakontroll eljárást kezdeményezett a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényt érintően, és annak visszamenőleges hatályú megsemmisítését kezdeményezte. 

Az Ab kedden nyilvánosságra hozott másik végzésében egy másik bírói kezdeményezést, a Veszprémi Törvényszék bírájának kezdeményezését is elutasította.

Szerző

MSZP: A lépfene-ügy az agrárium szétverésének első súlyos tünete

A lépfene-fertőzés a fideszes uram-bátyám világ egyenes következménye. Ez a nagyon veszélyes ügy egyértelműen bizonyítja, hogy a Fidesz teljesen rossz ideológia mentén akarja átalakítani (szerintünk szétverni) a magyar mezőgazdaságot. Bár a Szolnok megyei tiszti főorvos tegnap bejelentette, hogy a lappangási időket is figyelembe véve elmúlt a tiszafüredi lépfene fertőzés további kockázata, azért nem árt áttekinteni, mi is történt - írja közleményében Gőgös Zoltán, az MSZP szakpolitikusa.

"Egy 2012-ben agrárportfólióval kibővült cég mindenféle szakértelem nélkül elkezdett hízómarhákat tartani. Miután a cégtulajdonos hithű fideszes, és nem mellesleg jó barátja a miniszternek is, gyorsan kapott csaknem 300 hektár legelőt, a vele járó 25 milliós támogatással együtt. A szakma összes szabályát megszegve az állítólag a román határ közeléből származó állatokat azonnal legelőre engedte. Majd miután tapasztalta a betegség jeleit, állítólag két állatot gyorsan feketén levágott és a húsukat eladta a szintén fideszes Nemzeti Étteremnek. Akik jó nemzeti kapcsolattal megszerzett közétkeztetési szerződésen keresztül a beteg állatok húsát megetették a gyerekekkel.

Miután elhullásnak indultak az állatok, jött a pánik és a napokig tartó titkolózás a szintén hithű állatorvos közreműködésével. Amikor a polgármester megunta ezt a felelőtlenséget, elkezdték az ügyet bagatellizálni. Megállapították, hogy minden állat honosítása rendben van, de azért csak előkerült egy fülszám nélküli tenyészbika a dögkútból… A miniszter végül elkezdte az ellenzéket szapulni, ahelyett, hogy határozottan intézkedett volna.

Megjegyzem: három hét alatt 12 súlyos fertőzés után egy tisztességes miniszter felajánlotta volna a lemondását. (Június végén 4 ember súlyos kolbászfertőzést kapott.)

Sajnos a Fidesz által végrehajtott földmutyinak ez az egyenes következménye. A haverok teljes védelmet élveznek, vállalásaikat senki nem ellenőrzi (Nagyesztergáron azon a legelőn, ahol korábban 40-50 üsző és szárazon álló tehén legelészett, most kétméteres gaz van.) Annak ellenére, hogy tegnap egy kistermelő szintén saját vágást csinált Heves megyében lépfenével fertőzött marhával, a kormány minden idegszálával a kockázat nélküli középüzemi állattartás felszámolására törekszik.

A miniszterelnök szombaton valótlant állított. A falusi kkv-któl elvont támogatást ugyanis nem a kisparasztok kapják, ahogy Franciaországban, hanem a szegényeket lenéző Lázár János nagyúr fogja szétosztani. Senkinek ne legyen kétsége: a föld-, és a dohánymutyihoz hasonló technikával.

A tejtermelők demonstrációt hirdettek. Próbálják a közvélemény figyelmét felhívni, hogy az silány minőségű import tej csak addig lesz olcsó, amíg létezik magyar konkurencia. A konkurens termelőket Európában a saját kormányuk nap-, szél-, és biogáz-hasznosító beruházásokkal segíti, hogy több lábon álljanak. Nálunk tízmilliárdokkal akarják a támogatásaikat csökkenteni, csak azért, hogy megszűnjenek, és megvalósuljon a szent álom: hogy a magyar földek 80%-át kisgazdaságok műveljék. A Fidesz-kormány azzal már nem törődik, hogy a közéjük keveredett kóklerek feketén adnak el húst a közétkeztetésbe, őstermelői igazolvánnyal 500 milliós adócsalást csinálnak, valamint kolbászvírussal, és antrax-szal fertőzik a környezetüket. Az is elképesztő, hogy több diplomás szakemberek nem vehetnek földet, csak azért, mert a kiirtásra ítélt kkv-k munkavállalói. A miniszternek és a kormánynak csak az számít, hogy racka juhból, (ami eladhatatlan a nemzetközi piacokon) hungarikumnak kinevezett karcagi birkapörköltet főzzenek.

Uraim, még mindig nem késő! Vissza kell állítani a szakma becsületét, a termőföldet az használja, aki ahhoz ért, és ne a fideszes tagkönyv legyen a döntő. Azonnal egy új társadalmi szerződés kell, ahol a földet használók vállalják, hogy a támogatások fejében célzott kormányzati beszerzések segítségével több embernek biztosítanak megélhetést (’70-es évek melléküzemágai, kertészetei, kisállattartásai). A rendszer a nagyobb és kisebb üzemek szerves integrációjára épüljön (háztáji gazdaság). Ellenségképgyártás helyett a szövetkezés legyen a kijelölt út. Ehhez persze az kell, hogy a fideszes nagyurak szálljanak le a magas lóról, és azonnal kezdjenek tárgyalásokat a szektor valamennyi érdekképviseletével.

A nemzetközi konkurencia dörzsöli a markát. Alig várja, hogy ez az ördögi vidékrombolási terv megvalósuljon.

Biztos, hogy az a helyes út?

Gőgös Zoltán
agrárpolitikus"

Szerző

Magyar tejet igyál! - Kétségbeesett tejtermelők az úton

Transzparensekkel a kezükben demonstrálnak Pécsen, a Mecsek Füszért logisztikai bázisa előtt a tejtermelők.  A tiltakozással a fogyasztók figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy az importtal szemben részesítsék előnyben a magyar tejtermékeket.  

A termelők egyúttal a szerintük aránytalanul nagy mennyiségben import tejtermékeket forgalmazó kereskedőket is figyelmeztetik arra, hogy inkább a magyar tejtermékeket kínálják üzleteikben. 

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mint a lapunk megírta, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége indokoltnak tartja és támogatja a tejtermelők demonstrációját. A mezőgazdasági érdekképviselet rámutatott: a tejtermelők elkeseredettek, mivel hiába termelnek jó minőségű, olcsó, egészséges tejet, a boltok polcain a magyar termékek mégis hátrányba kerülnek a sokszor kétes eredetű importárukkal szemben.

Szerző