paradicsom;műanyag;Heinz;

Paradicsomból bio-műanyag

A Heinz és a Ford együttműködésének eredményeként egy új, bio-alapú műanyag van születőben, amelyet a ketchup előállításában felhasznált paradicsom héjából nyernek.

Amikor a környezetvédelem iránti érdeklődés összekapcsolódik az innovációval és a technológiával, mindig érdekes eredmény születik.

Az együttműködésnek ez az esete, amelyben a főszereplők a Heinz az élelmezési szószokat előállító vállalat, és a gépkocsikat gyártó Ford, akik azt vizsgálják, miként lehet optimalizálni a műanyag gyártását a ketchup ipari hulladékának felhasználásával. Ezért a Ford kutatói jelenleg tesztelik a bio-anyagok ellenállását és tartósságát, azzal a céllal, hogy elkezdhessék felhasználni azokat olyan kis alkatrészek gyártására az autóban, mint például a kengyeles bilincsek és a kesztyűtartók.

„Folytatjuk a kutatásokat annak megállapítására, hogy az ételek  ipari eljárásainak melléktermékei mennyire használhatók az autók világában” – magyarázza Ellen Lee, a Ford műanyagkutató specialistája. „Célunk, hogy kifejlesszünk egy könnyű, de ellenálló anyagot, amely csökkenti a környezeti hatást és megfelel gyártási szabványainknak”

A Heinz már jó ideje keresi a módját a mintegy két tonna paradicsom héj, szár és mag megsemmisítésének, amelyet a ketchup gyártásához évente felhasznál.

A Fordnak tett ajánlat kapcsán született meg az együttműködés, amely arra irányul, hogy a szemét csökkentése útján, újra hasznosuljon az élelmiszeripar hulladéka új gépkocsi alkatrészek gyártása számára.

„Elégedettek vagyunk a Ford által tanúsított érdeklődéssel, amellyel hitelesítette technológiánkat - jelentette ki Vidhu Nagpal, a Heinz kutató és fejlesztési helyettes igazgatója - Még csak a kezdeti fázisban vagyunk, sok még a megválaszolandó kérdés, de lelkesít bennünket a lehetőség, hogy a Ford és a Heinz előre viheti a 100%-ig fenntartható növényi műanyag kifejlesztésének ötletét.”