Előfizetés

Zöld felhőkarcolók Kínában és Szaúd-Arábiában

Publikálás dátuma
2014.07.10. 08:15
Fotó: Inhabitat.com
Csak néhány hónappal ezelőtt jelentették be a „Kingdom Tower” felhőkarcoló építési munkálatainak megkezdését a szaúd-arábiai Dzsiddában, amely 1000 méterével a világ legmagasabb épülete lesz, amelyre válaszul Kína egy páros, energia-hatékony felhőkarcolót épít.

A „Phoenix Towers” elnevezésű projekt, amelyet angol építészek egy kínai építész csapattal közösen terveznek Közép-Kína legnagyobb városában Vuhanban jön létre. Mint arab testvére, a két óriás felhőkarcoló ugyancsak egy kilométer magasak és egy, a város tavában ebből a célból létesített mesterséges szigeten helyezkednek majd el, mintegy hidat képezve a város két legsűrűbben lakott része között.

A hagyományos kínai kultúrának megfelelő szimbolikus elnevezésű Phoenix Towers két egységnek, a Feng/férfi/ és a Huang/női/, a kombinációja, amelyek szoros szimbiózisban, kölcsönösen ellátják egymást a megújuló energia legkülönbözőbb formáival.

A szerkezeten szélturbinák, a homlokzaton végig napelemek, és termikus kémények lesznek a természetes szellőzés biztosítására, továbbá egy esőfelfogó rendszer; mindez szoros együttműködésben egy biomassza kazánnal, valamint egy hidrogén alapú üzemanyag cella- rendszerrel, amely előállítja a két felhőkarcoló működtetéséhez szükséges áramot, azon kívül, hogy a megtermelt energia egy részét a városnak adja át – írta az Inhabitat.com.

„A projekt környezeti katalizátorrá alakul át Vuhan városának megerősítése céljából, azzal a szándékkal, hogy elkerülje azokat a katasztrófákat, amelyek Kína más területein bekövetkeztek”- mondta a londoni építész iroda munkatársa. „A két felhőkarcoló egy szélesebb zöld stratégia magja lesz, az egész régió hivatkozási pontja, amely 20 km területet foglal magába a tó partjai mentén”

 

Paradicsomból bio-műanyag

Publikálás dátuma
2014.07.09. 08:15
Fotó: Getty Images
A Heinz és a Ford együttműködésének eredményeként egy új, bio-alapú műanyag van születőben, amelyet a ketchup előállításában felhasznált paradicsom héjából nyernek.

Amikor a környezetvédelem iránti érdeklődés összekapcsolódik az innovációval és a technológiával, mindig érdekes eredmény születik.

Az együttműködésnek ez az esete, amelyben a főszereplők a Heinz az élelmezési szószokat előállító vállalat, és a gépkocsikat gyártó Ford, akik azt vizsgálják, miként lehet optimalizálni a műanyag gyártását a ketchup ipari hulladékának felhasználásával. Ezért a Ford kutatói jelenleg tesztelik a bio-anyagok ellenállását és tartósságát, azzal a céllal, hogy elkezdhessék felhasználni azokat olyan kis alkatrészek gyártására az autóban, mint például a kengyeles bilincsek és a kesztyűtartók.

„Folytatjuk a kutatásokat annak megállapítására, hogy az ételek  ipari eljárásainak melléktermékei mennyire használhatók az autók világában” – magyarázza Ellen Lee, a Ford műanyagkutató specialistája. „Célunk, hogy kifejlesszünk egy könnyű, de ellenálló anyagot, amely csökkenti a környezeti hatást és megfelel gyártási szabványainknak”

A Heinz már jó ideje keresi a módját a mintegy két tonna paradicsom héj, szár és mag megsemmisítésének, amelyet a ketchup gyártásához évente felhasznál.

A Fordnak tett ajánlat kapcsán született meg az együttműködés, amely arra irányul, hogy a szemét csökkentése útján, újra hasznosuljon az élelmiszeripar hulladéka új gépkocsi alkatrészek gyártása számára.

„Elégedettek vagyunk a Ford által tanúsított érdeklődéssel, amellyel hitelesítette technológiánkat - jelentette ki Vidhu Nagpal, a Heinz kutató és fejlesztési helyettes igazgatója - Még csak a kezdeti fázisban vagyunk, sok még a megválaszolandó kérdés, de lelkesít bennünket a lehetőség, hogy a Ford és a Heinz előre viheti a 100%-ig fenntartható növényi műanyag kifejlesztésének ötletét.”

Órák kérdése és kirepülnek a gemenci fekete gólya fiókák

Publikálás dátuma
2014.07.08. 16:41
Fotó: thinkstock.com
A szerencsésebb és szemfüles természetbarátok tanúi lehetnek, ahogyan a gemenci fészekből kirepülnek a fiókák. A mai napon a három közül egy már kirepült, de még vissza is tért a védelmet nyújtó fészekbe. Szakemberek szerint néhány napon belül a megfigyelt madarak elhagyják az addig biztonságot adó fészket és bekövetkezik a család felbomlása is.

A szülők várhatóan jövőre ugyanebbe a fészekbe térnek vissza. A Gemenc Zrt. webkamerái rögzítik az eseményeket és valós időben továbbítják is az internet segítségével az erdőgazdaság weblapjára, ahol bárki megtekintheti ezen fokozottan védett madarak életét. Idén rekordgyorsasággal, február 24-én érkezett meg a fekete gólyapár egyik tagja a Gemenci erdőbe. Ezek a különleges madarak a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligetredők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar.

Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. Magyarországon az 1990-es évek közepe óta 150 párról 300-ra nőtt a fekete gólyák állománya. A faj a legnagyobb létszámban a Baltikumban fészkel, a legsűrűbb hazai állománya - hozzávetőlegesen 45-50 pár - a Duna mentén, a Gemenc Zrt. területein található.

2014-ben a gemenci területeken 82 db fekete gólya fészket észleltek a szakemberek, amelyből 26 fészket foglaltak el a fekete gólyák és kezdték meg a költést. Feltehetőleg az Yvette mediterrán ciklonnak köszönhetően (lehűlés, szél) az elfoglalt fészkekből 4-ben hiúsult meg a fiókák kiköltése.