Előfizetés

Itt a szagtalan vécé!

Publikálás dátuma
2014.07.08. 21:14
Fotó: Thinkstock, Getty Images.
Kínai kutatók "biológiai fegyvereként" ismertette a hongkongi sajtó annak a baktériumnak a felfedezését, amely az emberi ürülékkel táplálkozik, és ennek köszönhetően képes megszüntetni az illemhelyek kellemetlen szagát.

Az utcán, bevásárló központokban, éttermekben található vécék örök gondjára jelenthet megoldást a forradalmi ötlet és a hozzá már megtalált baktérium - vélik a szakemberek. A lactobacillus baktériumcsalád kiválasztott tagja révén a szagok 75 százaléka megszűnik, a fennmaradót pedig elnyomja a környezet természetes illata - számolt be a kínai tudományos akadémia eredményéről a South China Morning Post című lap.

A kutatók kísérletei során használt baktérium ugyanahhoz a családhoz tartozik, amelynek több tagját a joghurtok, sajtok, sörök és csokoládék készítéséhez használja az élelmiszeripar. A szóban forgó baktérium tejsavat bocsát ki, amivel megakadályozza a szagokat kibocsátó baktériumok fejlődését. A kutatók szerint a szükséges anyag folyadék és por formájában egyaránt előállítható és olcsó. Egy félliternyi körülbelül 20 jüanba, vagyis alig több mint 700 forintba kerülne, s ez több vécé kezelésére is elegendő lenne. A baktérium egyébként is gyorsan szaporodik.

A kutatás eredményét az akadémia honlapján a "szagtalan vécé" címmel tették közzé tanulmány formájában azzal a kísérőszöveggel, hogy a leírt technológiával megoldást kínálnak az ország egyik "sürgős kezelésre szoruló problémájára".
Jan Cse-jing bakteriológus, az akadémia csengtui biológiai intézetének vezető kutatója, a projekt irányítója elmondta, hogy a szecsuani látványosságokat felkereső turisták lesznek az új eljárás első "haszonélvezői". Egyenesen úgy fogalmazott: őket éri majd az "üdítő élmény".

A beszámoló arra is kitér, hogy az ország fejletlen térségeiben nincsenek vízöblítéses vécék, s a hulladék bennük hónapokig vagy akár évekig is áll. Ezért a kutatók többéves kísérleteket követően egy másik anyagot is kifejlesztettek az élesztő és egy kellemes aromát kibocsátó baktérium keverékéből. Ennek egyetlen hátránya, hogy a "találmány" csak 26 Celsius-fokon vagy ennél magasabb hőmérsékleten "működik".

Megnősül Novak Djokovic

Publikálás dátuma
2014.07.08. 20:17
Fotó: Al Bello, Getty Images
Wimbledoni győzelme után most másfajta kihívás áll a szerb Novak Djokovic előtt, aki szerdán feleségül veszi menyasszonyát, Jelena Risticet.

A világelső teniszezőnek és kedvesének kétnapos lakodalmát a montenegrói Sveti Stefan sziget egy luxusvillájában tartják a média teljes kizárásával. A Budvától 5 kilométerre fekvő szigetet napok óta nem lehet megközelíteni, az esküvőnek helyet adó Királynő Strandot (Kraljicina Plaza) biztonsági őrök tömege őrzi, szerdán és csütörtökön pedig több hajó is cirkál majd a sziget körül, hogy az illetéktelen behatolókat távol tartsa.
A villa személyzetének, a biztonsági őröknek és a zenészeknek is titoktartási szerződést kellett aláírniuk, valamint nem vihetnek be telefont és fényképezőgépet a szigetre - értesült a Blic című napilap.
Habár kevés információ szivárgott ki Djokovicék nagy napjáról, a lapok máris az évszázad esküvőjének nevezik azt. Hivatalosan annyit lehet tudni, hogy mindössze 150 vendéget hívtak meg, főleg családtagokat, a teniszező barátokon kívül más híresség nem lesz jelen. Az is biztosra vehető, hogy a nászajándékokon sem ámul majd a világ, a pár ugyanis kijelentette: semmilyen ajándékot sem hajlandó elfogadni, az arra szánt pénzt utalják át a Novak Djokovic Alapnak, és azt később jótékony célra fordítják.
Az esküvői menüt is teljes titok övezi, a kiszivárgott információk szerint azonban mindenképpen terítékre kerülnek a hagyományos szerb ételek, a kajmak (sózott, sűrű tejszín), a prsut (szárított sonka), az ajvár, a báránysült, a pljeskavica és a csevap.
A szerb pletykalapok azt is tudni vélik, hogy a pár a nászéjszakát a luxusvilla legnagyobb apartmanjában tölti majd, amelynek területe 165 négyzetméter, ára pedig egy éjszakára 3500 euró, vagyis több mint egymillió forint.
Djokovic és menyasszonya nyolc év ismeretség után mondja ki a boldogító igent, késő ősszel pedig első gyermekük is megszületik.

A Kecskemét nem igazolhat, mert tartozik

A Kecskeméti TE nem igazolhat játékost a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának keddi döntése értelmében, amíg nem rendezi a Rajczi Péterrel szembeni tartozását.

A testület egyúttal 200 ezer forintos pénzbírságot is kiszabott a klubra, mert nem teljesítette szerződésben vállalt kötelezettségét a csatárral szemben.

A Kecskemét a tizedik helyen végzett az előző szezonban.